Thursday

Θα υπάρξουν μέτρα κατά των blogs..

Αναδημοσίευση ενός ενδιαφέροντος άρθρου ''Τα blogs, η κυβέρνηση και οι bloggers'' απ'το blog του Υπουργού Μεταφορών.




Του Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργού Μεταφορών






Ως blogger και εγώ δεν θα μπορούσα να μείνω αμέτοχος στο ζήτημα που έχει ανακύψει και που αφορά την κοινότητα των bloggers. Οι απόψεις μου για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καινούριες και πολύ περισσότερο δεν υπαγορεύονται ούτε επηρεάζονται από την κυβερνητική μου θέση. Είναι απόψεις και σκέψεις τις οποίες έχω εκφράσει και στο παρελθόν, με αφορμή ερωτήσεις που μου είχαν γίνει για την υπόθεση Τσιπρόπουλου τον Ιούνιο του 2007.
Ξεκινώ, λοιπόν, έχοντας στο μυαλό μου τρία βασικά πράγματα. Το ένα είναι ότι το Internet εξ ορισμού έχει τις δικές του τεχνικές ιδιαιτερότητες που ξεπερνάνε εθνικά σύνορα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αποτελεί χώρο ελευθερίας έκφρασης και δράσης. Και το τρίτο είναι ότι, στο βαθμό του εφικτού, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί από χώρο ελευθερίας σε χώρο συκοφαντίας, λασπολογίας, εγκλήματος.

Το κόμμα το οποίο κυβερνά σήμερα στην Ελλάδα είναι φιλελεύθερο κόμμα και ως εκ τούτου, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα προστασίας της ελευθερίας. Επίσης, είναι ένα κόμμα με πολλά στελέχη, που έχουν ζήσει στο εξωτερικό, έχουν διεθνείς παραστάσεις, γνωρίζουν το Internet και τις ιδιαιτερότητές τους. Είμαστε ευαίσθητοι τόσο απέναντι σε θέματα ελευθερίας όσο και απέναντι στους ανθρώπους εκείνους που πέφτουν θύματα εκβιασμών ή άλλου είδους εγκλημάτων. Είμαστε επίσης εξίσου ευαίσθητοι απέναντι στην προσαρμογή της χώρας μας στα διεθνή δεδομένα και στα δεδομένα της ΕΕ. Πριν, λοιπόν, σπεύσουμε να καταδικάσουμε οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι είμαστε κράτος δικαίου, κράτος της ΕΕ και ότι αυτά τα οποία θα κάνουμε δεν θα είναι ελληνικές πατέντες. Θα είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του Internet. Γνωρίζουμε ότι αν πάρουμε μέτρα που ξεπερνούν τις τεχνικές δυνατότητες του μέσου, τα μέτρα αυτά θα αυτοακυρωθούν. Επομένως πιστεύω ότι οι bloggers δε χρειάζεται να ανησυχούν τόσο για το συγκεκριμένο θέμα. Κανείς δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν τα blogs. Αυτονόητα, θα κάνουμε διάλογο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του.

Και πρέπει να τονίσουμε και κάτι ακόμα. Η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό και που έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις δεν είναι κάτι καινούριο στο χώρο των blogs. Εδώ και δύο χρόνια περίπου, η ίδια η κοινότητα των bloggers έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα της κατάχρησης του μέσου και μιλά για αυτοοργάνωση. Όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι, λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κοινότητας, μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει αυτή η αυτοοργάνωση. Δε μιλάμε για μια κλειστή κοινότητα όπως είναι τα ιδιωτικά κανάλια ή οι εφημερίδες. Μιλάμε για μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινότητα που συνεχώς διευρύνεται. Αυτό, επομένως, περιορίζει και την όποια αυτοδέσμευση που είναι καλοδεχούμενη αλλά, εκ των πραγμάτων, καλύπτει μόνο αυτούς που δέχονται να αυτοδεσμευθούν. Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

No comments: