Monday

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας - Σκοπίων

Χωρίς πρόταση, αλλά με προσπάθεια σύνθεσης των θέσεων των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βιέννη ο νέος γύρος διαβουλεύσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και να επιλυθούν.

Στα Σκόπια οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο Μάθιου Νίμιτς υπέβαλε προφορικά, πρόταση για τρεις εναλλακτικές ονομασίες:

- Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

- Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας και

- Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Γνωστοποίησε ακόμα ότι δεν παρουσίασε νέες προτάσεις αλλά έγινε σύνθεση των θέσεων των δύο πλευρών για να βρεθεί λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση στην Νέα Υόρκη, όπου οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κύριοι Βασιλάκης και Ντιμιτρόφ θα παρουσιάσουν τις θέσεις των κυβερνήσεων.

Ο Μάθιου Νίμιτς πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενθαρρύνει όλες τις χώρες που μπορούν να βοηθήσουν και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Ουάσιγκτον για να λυθεί το θέμα.

Ανακοίνωση του ΟΗΕ

«ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, πραγματοποίησε σήμερα εντατικές συνομιλίες στη Βιέννη για το θέμα της ονομασίας. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι δυο βασικοί διαπραγματευτές, πρέσβεις Νίκολα Ντιμιτρόφ της ΠΓΔΜ και Αδαμάντιος Βασιλάκης της Ελλάδας».

«Ο κ. Νίμιτς εστίασε την προσοχή στις πιθανές λύσεις που μπορούν εύλογα να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό πλαίσιο και ζήτησε από τα συμβαλλόμενα μέρη να επιστρέψουν με τις θέσεις τους. Εάν υπάρχουν πιθανότητες για πρόοδο, οι περαιτέρω συζητήσεις θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Νίμιτς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει πίεση λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε: «αυτή είναι κάτι σημαντικό και για τις δύο πλευρές και για ολόκληρη την περιοχή και για τις χώρες του ΝΑΤΟ, όμως δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας και ο ίδιος είναι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών».

«προφανώς η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ δεν αποτελεί θέμα των συζητήσεων, η πολιτική κατάσταση σε μια από τις δύο πλευρές δεν εμπίπτει στο πεδίο της δικής του αρμοδιότητας».

«οι ΗΠΑ είναι μια παγκόσμια δύναμη με μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την περιοχή, με φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης επέμεινε στη θέση της Αθήνας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.

Την θέση αυτή είχε διατυπώσει την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής: «η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

No comments: