Tuesday

Κρίσιμη συνάντηση




Κρίσιμη η νέα συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Τρίτης. Τα μηνύματα από τα Σκόπια είναι απαισιόδοξα, αντικατοπτρίζοντας και την σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Το απόγευμα της Τρίτης η πλευρά των Σκοπίων έστειλε αρνητικά μηνύματα καθώς ο Νίκολα Γκρούεφσκι: «δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος, μπορώ να είμαι ρεαλιστής. Το βέτο θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις και των δύο χωρών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σημείωσε ότι η πλευρά των Σκοπίων έχει χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, ενώ γνωστοποίησε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη διαδικασία αν η Ελλάδα θέσει βέτο.

Υπό τον πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων η συνάντηση το βράδυ της Τρίτης θεωρείται κρίσιμη. Οι διαπραγματευτές Βασιλάκης και Ντιμιτρόφ αναμένεται να συναντηθούν στην έδρα του ΟΗΕ και όχι στο γραφείο του κ. Νίμιτς στις 20.30 ώρα Ελλάδος.

Μετά τη συνάντηση, ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο ειδικός μεσολαβητής παρακάθησε σε δείπνο με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

Η κρισιμότητα της συνάντησης έγκειται στο γεγονός ότι κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας προκειμένου να εμφανιστεί πιο ευέλικτη στις θέσεις της και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, έκανε ένα «βήμα προς τα πίσω» και εξέφρασε θέση περί «λογικού συμβιβασμού». Με αυτή την άποψη εναρμονίστηκε και ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της γειτονικής χώρας.

Διπλωματικές πήγες έκαναν λόγο το τελευταίο χρονικό διάστημα για συντονισμένη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πείσει την ηγεσία της ΠΓΔΜ για λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 Απριλίου.


No comments: