Monday

Το θρίλερ της ονομασίας των σκοπίων...




Τρεις ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η ηγεσία των Σκοπίων διατηρεί αρνητική στάση. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει βέτο αν δεν υπάρξει λύση.

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ. Είναι πιθανόν να υπάρξει παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς στον Κώστα Καραμανλή. Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Ντάνιελ Φρηντ, ο οποίος ζήτησε πρόσφατα σε επιτροπή της Γερουσίας, να μην αποτελέσει το θέμα της ονομασίας εμπόδιο, στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου παραπονέθηκε στον αμερικανό πρέσβη για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ για το θέμα των Σκοπίων. Επίσης, προγραμματίστηκε για την Τρίτη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επανέλαβε ότι "μή λύση σημαίνει μή πρόσκληση". Σχολιάζοντας τις αφίσες στους δρόμους των Σκοπίων που απεικονίζουν την ελληνική σημαία με σβάστικα, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε «οι προκλήσεις και οι εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος. Αντιθέτως επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση».

«Προσβλητική για τους Έλληνες και όσους υπέφεραν από το φασισμό» χαρακτηρίζει ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ την αφίσα με τη σβάστικα που αναρτήθηκε στα Σκόπια. Και χαιρετίζει τις «επίσημες δηλώσεις από τα Σκόπια, που αποσυνδέουν την κυβέρνηση από τέτοια δημόσια εκτεθειμένα σύμβολα ή ρητορική».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, καταδίκασε την προκλητική αφίσα λέγοντας ότι "πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατυχές γεγονός, το οποίο συμβαίνει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως είναι η ανάρτηση αφισών που προσβάλλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, να αμαυρώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών".

Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα υποβάλλει νέα πρόταση, ενώ εκφράζει παράπονα διότι Ελλάδα και Σκόπια δεν του απάντησαν επισήμως στην τελευταία πρόταση.

Τα χρονικά πλέον περιθώρια είναι ασφυκτικά και το υπουργείο Εξωτερικών μελετά τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην περίπτωση άσκησης βέτο και με δεδομένη την αντίδραση των ΗΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να διακοπεί η διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ η Αθήνα αναμένει προκλητική στάση από τη γειτονική χώρα, ακόμα και επαναφορά του αστεριού της Βεργίνας στη σημαία της χώρας.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας των Σκοπίων, η Αθήνα ζητεί την αναβολής της πρόσκλησης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με ταυτόχρονη έναρξη νέου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.


No comments: