Thursday

Αεροπορικό δυστύχημα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράγιας της Μαδρίτης


Αεροπορικό δυστύχημα , σημειώθηκε την Τετάρτη (20/8) στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράγιας της Μαδρίτης και κόστισε τη ζωή σε 153 ανθρώπους, ενώ έφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, οι οποίες στο βωμό του χρήματος προχωρούν σε περικοπές προσωπικού και αμελούν την συντήρηση των αεροσκαφών.

Η εταιρία Spanair, η οποία ανήκει στην σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και ένα χρόνο. Ενδεικτικά, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ζημιές 55 εκατ. ευρώ, διπλάσιες από το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε πριν ένα μήνα, εντάχθηκαν η δραματική μείωση του προσωπικού (εθελούσια έξοδο περίπου 3.000 εργαζομένων), η ακύρωση πτήσεων, η απόσυρση 15 αεροπλάνων (σε σύνολο 61) τα οποία έκαιγαν περισσότερα καύσιμα και το κλείσιμο πέντε βάσεων.

Είχαν προηγηθεί προσπάθειες πώλησης της εταιρίας, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Οι Σκανδιναβοί στράφηκαν αρχικώς προς την ισπανική Iberia, η οποία απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Spanair και ακολούθησαν επαφές με άλλα επιχειρηματικά σχήματα, επίσης όμως χωρίς αποτέλεσμα.

No comments: