Wednesday

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απεδέχθη τον τερματισμό του πελέμου μέσω του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε η Ε.Ε από τον Σαρκοζί


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απεδέχθη την Τρίτη (12/8) το σχέδιο έξι σημείων που παρουσίασε εκ μέρους της ΕΕ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί η ρωσο-γεωργιανή κρίση. Είχε προηγηθεί η διαταγή του Μεντβέντεφ για κατάπαυση του πυρός , με τον τερματισμό των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού επί γεωργιανού εδάφους.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο συνοπτικά προβλέπει μεταξύ άλλων την ανακήρυξη μόνιμης εκεχειρίας και την επιστροφή των ρωσικών και γεωργιανών στρατευμάτων στις θέσεις που κατείχαν προ των εχθροπραξιών. Επιπλέον, οι δύο πλευρές θα πρέπει να δεσμευτούν ότι «δεν θα προσφύγουν στη βία» και να διαβεβαιώσουν «την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας». Επίσης «την έναρξη διεθνών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς και τις μεθόδους ασφάλειας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία», τις δύο δημοκρατίες που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία.

«Ο τερματισμός των εχθροπραξιών γίνεται οριστικός από το βράδυ της Τρίτης» δήλωσε ο Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη συνέχεια στην Τιφλίδα για να ζητήσει τη στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου από τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ο ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του είπε: «Εάν η γεωργιανή πλευρά είναι πραγματικά έτοιμη να υπογράψει το σχέδιο ειρήνης και να αναδιπλώσει τα στρατεύματά της στις αρχικές θέσεις τότε θα έχει γίνει ένα βήμα προς την προοδευτική ομαλοποίηση της κατάστασης στη Νότια Οσετία».

Νωρίτερα, ο Σαρκοζί είχε προσπαθήσει να καλοπιάσει το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ρωσοφώνων εκτός των συνόρων της Ρωσίας. Ωστόσο τόνισε «είναι επίσης φυσιολογικό η διεθνής κοινότητα να θέλει να εγγυηθεί την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γεωργίας».

No comments: