Monday

Βομβιστής αυτοκτονίας έσπειρε το θάνατο σκοτώνοντας 25 ανθρώπους

Βομβιστής αυτοκτονίας έσπειρε το θάνατο σε γιορτή τοπικού σεΐχη στην σουνιτική περιοχή Αμπου Γκράιμπ την Κυριακή (24/8), σκοτώνοντας 25 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεΐχης είχε διοργανώσει τη γιορτή για την απελευθέρωση του γιου του από τις αμερικανικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ιρακινοί άνδρες που συμμετείχαν στις αμερικανικές περιπόλους της περιοχής.

Η ιρακινή αστυνομία ανέφερε ότι αμερικανικά ελικόπτερα πέταξαν προς την περιοχή που έγινε το χτύπημα για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Το Αμπού Γκράιμπ είναι σουνιτική περιοχή μεταξύ της Βαγδάτης και της Φαλούτζα. Η περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα, περιήλθε στην επιρροή τοπικών φυλών που στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές και ιρακινές αρχές εκτιμούν επίσης, ότι τέτοιες επιθέσεις αυτοκτονίας αποτελούν χαρακτηριστική τακτική σουνιτικών στρατιωτικών μονάδων που ελέγχονται από την Αλ Κάιντα. Οι ομάδες αυτές έχουν στραφεί κατά σουνιτών εδώ και δύο χρόνια, αφού τοπικές σουνιτικές φυλές στράφηκαν εναντίον τους.

No comments: