Sunday

Γαλλία: Πρωτεργάτης του Συμφώνου Συνεργασίας Ρωσίας- Ε.Ε.


Γαλλία: Πρωτεργάτης του Συμφώνου Συνεργασίας Ρωσίας- Ε.Ε.


Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία πραγματοποίησε στις 20 και 21 Μαΐου ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Bernard Kouchner. Ο Kouchner συναντήθηκε με τον πρόεδρο Dmitry
Medvedev, καθώς και με τον ομόλογό του, Sergei Lavrov. Άξονα των συνομιλιών αποτέλεσαν οι σχέσεις των δυο χωρών , η πολιτική της Ρωσίας προς την Ουκρανία και τη Γεωργία, καθώς και διεθνή ζητήματα μείζονος σημασίας. Ο Γάλλος Υπουργός υπογράμμισε πως η Ρωσία αποτελεί έναν αξιόλογο συνεταίρο για τη χώρα του, ενώ εξέφρασε την επιθυμία για σύσφιξη των διμερών σχέσεων, απευθύνοντας, μάλιστα, πρόσκληση στο Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί άμεσα τη Γαλλία.

Στο επίκεντρο των επαφών του Kouchner με τη ρωσική ηγεσία, εκτός των προαναφερθέντων, βρέθηκε και το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. για την ανανέωση του Συμφώνου Συνεργασίας που έληξε το ^εκέμβριο του 2007. Μέχρι στιγμής το εν λόγω Σύμφωνο δεν έχει ανανεωθεί λόγω του veto που προέβαλαν χώρες, όπως η Λιθουανία και η Πολωνία. Για την πρώτη η διακοπή παροχής φυσικού αερίου αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ η δεύτερη χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας ως αντίποινα στο embargo που η Ρωσία επέβαλε στις εισαγωγές του πολωνικού κρέατος. Παρ’ όλα αυτά, μετά την κάμψη των αντιρρήσεων των αντιτιθέμενων κρατών (κυρίως της Λιθουανίας), ο Kouchner δήλωσε πως δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για την ανανέωση του Συμφώνου. Προτεραιότητα του Γάλλου Υπουργού, λόγω και της επερχόμενης θητείας της χώρας του στην Προεδρία της Ε.Ε., θα αποτελέσει η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την υπογραφή νέου Συμφώνου Συνεργασίας ώστε να επέλθει εκ νέου ομαλότητα μεταξύ της Ένωσης και της χώρας που, σύμφωνα με τον Kouchner, αποτελεί το μεγαλύτερο στρατηγικό της εταίρο.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Το ζήτημα της ανανέωσης του Συμφώνου Συνεργασίας Ρωσίας- Ε.Ε. κατέδειξε για ακόμη μια φορά το βαθύ διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της Ένωσης όσον αφορά στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων. Είναι εμφανές πως υπάρχει μια σειρά κρατών, τα οποία ασπάζονται ή έστω διάκεινται φιλικά προς τα ρωσικά συμφέροντα και τις θέσεις της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Αν και η ομάδα των εν λόγω κρατών δεν είναι συγκεκριμένη αλλά διαμορφώνεται ad hoc, η δομή της Ευρώπης των 27 κρατών-μελών δυσχεραίνει την πιθανότητα εύρεσης κοινού παρονομαστή έναντι της Ρωσίας. Η αδυναμία αυτή της Ε.Ε., όμως, τροφοδοτεί τη Ρωσία με τις κατάλληλες ευκαιρίες, ώστε να ελίσσεται λειτουργώντας διασπαστικά και υπονομεύοντας μια ενδεχόμενη ομοφωνία της Ένωσης αναφορικά με ζητήματα που την ενοχλούν.
Αντιστοίχως, η αδυναμία αυτή προσφέρει ευκαιρίες σε άλλες χώρες που δεν ευνοούν την ευρω-ρωσική προσέγγιση (βλέπε ΗΠΑ) να την παρεμποδίζουν.

Πηγή: www.cere.gr

No comments: