Friday

Ιρλανδικό ΟΧΙ στην Συνθήκη της Λισσαβόνας


Ο λαός της Ιρλανδίας απεφάνθη: είπε «όχι» στην Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες, οι οποίες αρχίζουν ήδη να επεξεργάζονται τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα: όχι είπε το 53,4% , και ναι το 46,6%

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της ΕΕ διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος προέτρεψε τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης. «Το ‘όχι’ των Ιρλανδών δεν επιλύει τα προβλήματα που η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει σχεδιαστεί να επιλύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε κοινή δήλωση τους, η Γερμανία και η Γαλλία ανέφεραν: «Λαμβάνουμε υπόψη τη δημοκρατική απόφαση των ιρλανδών ψηφοφόρων σχετικά με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον δέοντα σεβασμό, έστω και αν εκφράζουμε τη λύπη μας». Και πρόσθεσαν ότι «τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν την διαδικασία της επικύρωσης».

Η πρώτη επίσημη αποδοχή του ιρλανδικού «όχι» ήρθε δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας Ντέρμοτ Άχερν, ο οποίος δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (13/6): «Φαίνεται ότι θα κερδίσει το ‘όχι’. Τελικά, για χίλιους λόγους, ο λαός μίλησε».

Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι οι Ιρλανδοί θα ήταν τα πρώτα "θύματα" ενός «όχι», ωστόσο οι πρώτες επιπτώσεις από την αρνητική ψήφο τους φαίνεται ότι αφορά και τους «27»: το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, μετά τις φήμες για απόρριψη της Ευρωσυνθήκης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε «εναλλακτικό σχέδιο» στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί καταψήφιζαν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ επεξεργάζεται τέσσερα σενάρια. Ένα από αυτά είναι να ζητηθεί η διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, κάτι ωστόσο που έχει αποκλείσει η πολιτική ηγεσία της Ιρλανδίας.


No comments: