Tuesday

Ο Γάλλος Πρόεδρος από Ισραήλ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη


Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, από το βήμα του ισραηλινού κοινοβουλίου, τη Δευτέρα (23/6) απέστειλε μήνυμα συμπαράστασης προς το Ισραήλ και καταδίκασε το «πυρηνικό» πρόγραμμα του Ιράν.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας βρέθηκε στην Κνεσέτ και προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ενώ διαβεβαίωσε το Ισραήλ ότι δεν είναι μόνο του.

«Για να είμαστε σαφείς και να μην υπάρξουν αμφισημίες, θέλω να πω ότι το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απαιτεί μία εξαιρετικά αποφασιστική αντίδραση από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο του», δήλωσε υπό τις επευφημίες των ισραηλινών βουλευτών.

Και πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει, μαζί με τους εταίρους της, μία πολιτική η οποία θα ξεκινάει από ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις, έως και την πολιτική των ανοικτών θυρών, εάν η Τεχεράνη αποφασίσει να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Ο Σαρκοζί τόνισε, τέλος, ότι «αυτοί που υποστηρίζουν με σκανδαλώδη τρόπο την καταστροφή του Ισραήλ, θα βρίσκουν πάντα τη Γαλλία απέναντί τους να τους φράζει το δρόμο (...) Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ, όταν απειλείται η ασφάλεια και η ύπαρξή του».

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων, η συμπάθεια του Σαρκοζί για το Ισραήλ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του προκατόχου του, Ζακ Σιράκ, ο οποίος εθεωρείτο υποστηρικτής του αραβικού στρατοπέδου.


No comments: