Thursday

Υπερψηφίστηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας απόψε τα μεσάνυχτα στη βουλή


Συνθήκη της Λισαβόνας κυρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν 250 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Κουκοδήμος) και κατά 42 (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) σε σύνολο 292 ψηφισάντων. Η Ελλάδα είναι η 18η χώρα της ΕΕ που επικύρωσε την Συνθήκη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γεγονός που προκάλεσε τριβές στο ΠΑΣΟΚ λόγω της διαφωνίας του Κ. Σημίτη.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε «Η συνθήκη της Λισαβόνας είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, ο δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, δρόμος αλληλεγγύης, σταθερότητας, συλλογικής προόδου για όλους τους λαούς, δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων» «η μεταρρυθμιστική συνθήκη είναι ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία μιας Ευρώπης, που όσο διευρύνεται, να θωρακίζεται θεσμικά, να ενοποιείται πολιτικά, να γίνεται πιο αποτελεσματική, πιο αξιόπιστη, πιο συμμετοχική και πιο ισχυρή». Τέλος εξέφρασε την προσδοκία της Ελλάδας «ταχεία κύρωση της συνθήκης από όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση για την πλήρη εφαρμογή της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ζήτησε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας, «προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών».

«Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή, ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι. Αλλά αυτό πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επέκρινε την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για τη ΝΔ είπε ότι «φοβάται το λαό», ενώ για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θέλουν να καθηλώσουν τη χώρα στην Ευρώπη του χθες, να πορευτεί με τη μονεταριστική συνθήκη του Μάαστριχτ και να μην προχωρήσουμε στην πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη της Λισαβόνας».

Απαντώντας η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στον κ. Παπανδρέου είπε «Η νομιμοποίηση προέρχεται από την νωπή ψήφο εμπιστοσύνης του λαού. Ζητάτε δημοψήφισμα που θα επικυρώσει τη σημερινή σας ψήφο; Δεν μπορεί να καλύπτει η Συνθήκη τα μικροκομματικά σας προβλήματα. Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα. Η συνθήκη είναι προϊόν συμβιβασμού, έτσι προχώρησε η Ευρώπη, αφήσαμε τα όπλα για να συζητάμε. Ιστορικός και πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη οδός».

Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας «Προσπάθεια της ΕΕ να επιταχύνει την κούρσα της διαπάλης, ώστε από δεύτερη παγκόσμια δύναμη να γίνει και ο δεύτερος παγκόσμιος χωροφύλακας». Επίσης ζήτησε διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


No comments: