Saturday

Ελλάς - Γαλλία ..Νέα συμμαχία




Με μία θερμή ομιλία, που χαρακτηρίστηκε από την πρότασή του για ένα νέο σύνθημα, «Ελλάς - Γαλλία νέα συμμαχία», ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
«Η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στο Βουκουρέστι»

Ο Ν.Σαρκοζί επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη στήριξη των ελληνικών θέσεων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί πριν από κάθε προσχώρηση. «Η Γαλλία στήριξε με αδελφικό τρόπο την Ελλάδα στο Βουκουρέστι» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας πως «η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα υπάρχει και θα παραμείνει».

«Ελλάς-Γαλλία Νέα Συμμαχία»

«Αυτή η ειδική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας από το 1974, μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά τα δύσκολα χρόνια, οδήγησε στο 'Ελλάς-Γαλλία, Συμμαχία'. Αυτό που ήρθα σήμερα να σας πω είναι ότι αυτή η συμμαχία είναι σήμερα πραγματικότητα. Ενστικτωδώς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε οι μεν στους δε. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην Γαλλία και η Γαλλία μπορεί να βασιστεί στην Ελλάδα. Έναντι όλων των προκλήσεων, θέλω να σας προτείνω ένα καινούργιο σύνθημα 'Ελλάς-Γαλλία, Νέα Συμμαχία', είπε χαρακτηριστικά ο Ν.Σαρκοζί.

«Συνθήκη της Λισσαβόνας»

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ο κ. Σαρκοζί είπε: «πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο δεν είναι τέλειο. Δίνει, όμως, τέλος σε δέκα χρόνια θεσμικών συζητήσεων. Η κύρωση της Συνθήκης από την Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις».

«H μετανάστευση προτεραιότητα»

Σχετικά με τη μετανάστευση, που «θα είναι μια από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας» της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δικό μας πρόβλημα. Γι’ αυτό και δεν θέλω να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνη στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τα προβλήματα της Ελλάδας στον τομέα της μετανάστευσης είναι προβλήματα όλης της Ευρώπης».

«Η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας»

Για την ευρωπαϊκή πολιτική Αμυνας ο Ν.Σαρκοζί αναρωτήθηκε «τι θα γίνει η οικονομική ισχύς της Ευρώπης; Τι θα γίνει η πολιτική ισχύς της Ευρώπης, εάν η Ευρώπη δεν είναι ικανή από μόνη της να εγγυηθεί την άμυνά της και την ασφάλειά της;» και τόνισε πως «Η Ευρώπη της Αμυνας και η Ατλαντική Συμμαχία είναι συμπληρωματικές. Είναι δύο πυλώνες. Χρειαζόμαστε και το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη της Αμυνας».

«Ήρθε η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας»

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ένωσης και τόνισε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας».

«Εκφράζω μια ευχή. Δεν μπορεί κανείς να χαίρεται ενώ ακόμη υπάρχει το τείχος της Λευκωσίας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε οι σημερινές πρωτοβουλίες να προχωρήσουν. Σήμερα οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν με μια καινούργια ελπίδα. Πραγματικά χαιρετίζω τους ηγέτες της Κύπρου και τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν με ένα μοναδικό στόχο στις προσπάθειές τους, την επανένωση της Κύπρου με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο», τόνισε.

«Στενή σύνδεση με την Τουρκία»

Παράλληλα, ο κ. Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ μίας στενής σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία, υπενθυμίζοντας όμως την θέση της Γαλλίας ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. «είναι η καλύτερη απάντηση και για την Ευρώπη και για την Τουρκία», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ξέρω, επίσης, ότι άλλα λέμε πολλές φορές, άλλα σκεπτόμαστε, ότι υπάρχει η καρδιά και ότι υπάρχει και η λογική. Αλλα νοιώθουμε με την καρδιά μας και άλλα λέμε πολλές φορές με τη λογική μας».


Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου:

Τον Γάλλο Πρόεδρο υποδέχθηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σιούφας απέμεινε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής στον κ. Σαρκοζί και του παρέδωσε συμβολικό δώρο ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Βεργίνας τη λάρνακα του Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο πέμπτος ξένος ηγέτης και ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος -μετά τον Σαρλ ντε Γκολ το 1963- μετά τον που απευθύνθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καταγωγή του, αναφέροντας ότι «όταν ο παππούς μου -τον οποίο λάτρευα- εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη, ήταν νέος και σίγουρα δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι το εγγονάκι του θα ξαναρχόταν ποτέ στην Ελλάδα σαν Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Με τον Κ.Παπούλια...

Εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξε στον κ. Σαρκοζί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει αυτό που πριν από λίγο είπατε στη Βουλή: «την εγκάρδια, ιστορική σχέση Ελλάδος-Γαλλίας» και που μιλήσατε, επίσης, για μια «νέα συμμαχία» Ελλάδος-Γαλλίας.

»Νομίζω ότι κάνατε μεγάλη εντύπωση με τον λόγο σας στη Βουλή, προκαλέσατε ενθουσιασμό απ’ ό,τι είδατε και ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι είπατε. Έτσι δεν θα σας κουράσω να επαναλάβω αυτά που είπατε και τα προσυπογράφω» είπε ο κ. Παπούλιας.

Ο Κ.Παπούλας αναφέρθηκε στη γαλλική προεδρία στην ΕΕ που αρχίζει τον Ιούλιο, λέγοντας «προσβλέπουμε σε αυτήν» και δίνοντας την υπόσχεση ότι «θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων της».

Εκανε ειδική αναφορά στη γαλλική πρόταση για την ίδρυση μιας Ένωσης για τη Μεσόγειο,τονίζοντας ότι «η Ελλάδα την υποδέχθηκε θερμά» επειδή «πιστεύουμε η χώρα μου και εγώ προσωπικά, στη στενότερη δυνατή συνεργασία των κρατών της Μεσογείου».

Στην αντιφώνησή του, ο κ.Σαρκοζί αποκάλεσε την Ελλάδα «αδελφή» και «φίλη» χώρα, είπε ότι «η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι μοναδική» και εξέφρασε την ευχή «σήμερα να δώσουμε νέα ώθηση στη μακρά ιστορία μας και να πραγματοποιήσουμε μαζί τη νέα συμμαχία, μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας».

Κατά την ανταλλαγή των δώρων, ο Κ.Παπούλιας πρόσφερε δυο κύπελλα επίχρυσα μυκηναϊκής εποχής και μια γκραβούρα της Θεσσαλονίκης προερχόμενη από τη Βίβλο.

Ο δε Γάλλος πρόεδρος επεδωσε στον κ. Παπούλια το Μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τέσσερις γκραβούρες που παρουσιάζουν τη γεωφυσική εξέλιξη της γης.

Λίγο πριν, οι δύο Πρόεδροι συναντήθηκαν στο γραφείο του κ. Παπούλια, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη και Μ.Κουσνέρ και των υπουργών Αμυνας κ.κ. Μεϊμαράκη και Μορέν.

Ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρεκάθισαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας κ.ά.


No comments: