Monday

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Ηλείας


Μέτρα αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ανθρώπων που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ την Κυριακή.

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του να ισχύσει με τους σεισμόπληκτους ό,τι ίσχυσε και για τους πυρόπληκτους του περσινού καλοκαιριού.

Ο τραγικός απολογισμός

Τραυματίες: 178 στην Αχαΐα και 49 στην Ηλεία
Γκρεμισμένα σπίτια: 140 στην Αχαΐα και 62 στην Ηλεία
Σπίτια με ρωγμές: 635 στην Αχαΐα και 245 στην Ηλεία

Συνεπώς τα σπίτια που γκρεμίστηκαν ή που κρίνονται κατεδαφιστέα, θα ξαναχτιστούν με χρήματα του κράτους. Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε: «υπάρχουν 60 κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ που ελέγχουν τα σπίτια που επλήγησαν από το σεισμό». Ζήτησε από τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών να μη μπαίνουν στα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν με κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.

Αποφασίσθηκε επίσης να δοθούν:

- Για τα έξοδα των πρώτων άμεσων αναγκών: Δίδονται 3.000 ευρώ σε αυτούς που τα σπίτια τους είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε κρίνονται κατεδαφιστέα, είτε κρίνονται επισκευάσιμα και μη κατοικήσιμα έως ότου επισκευαστούν. Επεκτείναμε δηλαδή ακόμη περισσότερο την χθεσινή πρώτη ανακοίνωση.

- Για την οικοσκευή δίδονται 10.000 ευρώ σε αυτούς που τα σπίτια τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέα.

Επίσης, χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού ως εξής:

- Από 200.000 ευρώ σε κάθε μια από τις Νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας.

- Από 150.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους σεισμόπληκτους Δήμους.

-Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση των σεισμολόγων, ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε: «ο δημόσιος διαπληκτισμός θίγει την αξιοπιστία τους». «Δεν έχει έρθει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου καμία μελέτη για πρόγνωση σεισμών».
«Δεν υπάρχει πρόγνωση σεισμών, πουθενά στον κόσμο. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά αυτές τις έρευνες που έρχονται στο υπουργείο και προβαίνει σε ελέγχους δημοσίων κτιρίων. Καλό θα ήταν αυτές οι μελέτες να δίνονται και στην πολιτική ηγεσία».

--Μένει τώρα να δούμε κατά πόσο θα εφαρμοστούν τα εν λόγω μέτρα και σε ποιο βαθμό θα ξεπεραστεί το φαινόμενο της γραφειοκρατίας σε ένα τέτοιο μείζονος σημασίας ζήτημα.

Επίσης πότε επιτέλους επιστήμονες ανεξάρτητοι ή εγγεγραμμένοι σε κάποιο φορέα, κρατικό ή μη, θα καταφέρουν επιτέλους να συνεργαστούν για την ασφάλεια και την σωστή ενημέρωση όλων μας.

No comments: