Thursday

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ μέρους των εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη


Το βράδυ της Τετάρτης (21/1) ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ μέρους των εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη. Είχε προηγηθεί έντονη ρήξη μεταξύ των αγροτών, με την πλειοψηφία να αρνείται να παραστεί. Με τον υπουργό συναντήθηκαν τελικά αγρότες από τα μπλόκα των Μικροθηβών και των Τεμπών. Για μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος δεσμεύτηκε ο υπουργός ενώ οι αγρότες αποφασίζουν την Πέμπτη για συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Δήλωση Χατζηγάκη

«Θα υπάρξει ενίσχυση και στήριξη» για το εισόδημα των αγροτών δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης το βράδυ της Τετάρτης μετά τη συνάντηση που είχε με τους αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών.

Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα τα κρίσιμα προϊόντα, όπως είναι το βαμβάκι, τα δημητριακά, το λάδι, τα οπορωφόρα, ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει «άμεση προσέγγιση του θέματος της ενίσχυσης του εισοδήματος μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια και τα πλαίσια που θέτει η ΕΕ». «Θα υπάρξει στήριξη και ενίσχυση» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα παρθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

«Σέβομαι τον παραγωγικό κλάδο και κάνω έκκληση να μην φτάσουν σε ακραίες μορφές» δήλωσε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα των αγροτών «δίκαια».

Στο μεταξύ, διχασμένοι ήταν οι αγρότες για τη συνάντηση με τον υπουργό. Σε σύσκεψη των ενώσεων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Η Συντονιστική Επιτροπή των Τεμπών, που ήταν υπέρ της συνάντησης χαρακτηρίζονται από τους συναδέλφους τους «γαλάζιοι» και κατηγορήθηκαν στη σύσκεψη για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Τελικά αποφασίστηκε να προσέλθουν στην συνάντηση με τον υπουργό αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες, αλλά να μην υπάρξει καμία δέσμευση εκ μέρους τους στις εξαγγελίες του υπουργείου. Οι αγρότες από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Καβάλα και τις Σέρρες αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε διάλογο με τον υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη.

«Δεν θα δεσμευτούμε»

«Από τη στιγμή που κληθήκαμε από τον υπουργό είμαστε υποχρεωμένοι να μετέχουμε σε αυτό το διάλογο», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Θεσσαλία κ. Σιδηρόπουλος μετά τη σύσκεψη του μεσημεριού. «Δεν πρόκειται να δεσμευτούμε σε τίποτα από αυτά που θα μας ανακοινώσει ο υπουργός, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξουν συναντήσεις να αξιολογηθούν όλα αυτά και αύριο μετά τη συγκρότηση του πανελλαδικού οργάνου θα εξεταστεί η συνέχεια».

«Εμείς ξεκινήσαμε από το μπλόκο με την εντολή να πάνε μόνο να ακούσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τις Μικροθήβες κ. Δρόσος. «Εμείς, στο μπλόκο του Κάστρου απέχουμε μόλις 85 χιλιόμετρα από το υπουργείο Γεωργίας. Αν θέλει ο υπουργός μπορεί να έρθει να μας συναντήσει και να συζητήσουμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος των αγροτών που έχουν αποκλείσει την εθνική οδό στο Κάστρο Βοιωτίας.

«Η ενότητα των αγροτών διασφαλίζεται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κουβαλάμε νερό σε άλλους» είπε ο Βάιος Γκανής, εκ μέρους των αγροτών της Φθιώτιδας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για μας. Να συγκροτηθεί το πανελλαδικό όργανο και από κει και μετά θα πρέπει να παίρνονται αποφάσεις».

No comments: