Monday

Έντονες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο σήμερα


Συντηρείται στο Αιγαίο το σκηνικό έντασης, καθώς νέο επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή του Φαρμακονησίου σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/1), πρώτη ημέρα της τουρκικής άσκησης «Cevik Pence» (Ατσάλινη Πένσα) στο ανατολικό Αιγαίο.

Στις 11:00 το πρωί, τέσσερα τουρκικά Φάντομ εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, νοτίως της Σάμου και κατευθύνθηκαν προς το Φαρμακονήσι, όπου έκαναν υπερπτήσεις κατεβαίνοντας μόλις στα 100 μέτρα. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά αεροσκάφη εξήλθαν του ελληνικού εναέριου χώρου, στις 11:23 από την περιοχή νοτίως της Ικαρίας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και συνεχίζει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της όποιας έντασης με την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα έως τις 16 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο ανατολικό Αιγαίο – σε περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο – τουρκική αεροναυτική άσκηση, με την ονομασία «Cevik Pence» (Ατσάλινη Πένσα). Οι στρατηγοί τις Άγκυρας ζήτησαν μάλιστα για την άσκηση επιπλέον περιοχές, τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν ενέκρινε, ενώ διατηρούν ενεργές μέχρι και το τέλος του μήνα πέντε ακόμη που δέσμευσαν από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της «Cevik Pence», τρία υποβρύχια και περισσότερα πλοία θα κινούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στις δεσμευμένες περιοχές από τη Χίο και μέχρι τη Σαμοθράκη, αλλά και νοτίως της Ρόδου, ενώ στην αεροναυτικκή άσκηση θα συμμετέχει και μεγάλος αριθμός μαχητικών.

No comments: