Tuesday

Όλο το σκηνικό για το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου


Σε θρίλερ εξελίσσεται το πρόβλημα με την τροφοδοσία ευρωπαϊκών χωρών με ρωσικό φυσικό αέριο, που ξεκίνησε από τη διαμάχη Μόσχας-Κιέβου και έχει επηρεάσει πλήθος άλλων χωρών. Νέα διάσταση στη διαμάχη δίνουν οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου ότι υπάρχει δάκτυλος των ΗΠΑ. Πολιτικό ζήτημα έχει προκύψει στην Ουκρανία.
Η Gazprom υποστηρίζει ότι το Κίεβο απέτυχε στην εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν, ενώ η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι άλλαξε τη διαδρομή της μεταφοράς, χωρίς να ενημερώσει, κάτι που αρνείται ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός.

«Πιστεύαμε χθες ότι η πόρτα για το ρωσικό αέριο ήταν ανοιχτή, αλλά και πάλι έκλεισε από τους Ουκρανούς» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι (οι Ουκρανοί) χορεύουν στη μουσική που ενορχηστρώνεται όχι στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας».

«Το πρωί, η Gazprom άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο επανάληψης των εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη. Η Ουκρανία εμπόδισε όλες τις ενέργειές μας όσον αφορά τη ροή του αερίου προς την Ευρώπη. Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους. Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραδώσουμε φυσικό αέριο» σημείωσε.

Το Κίεβο παραδέχθηκε, από την πλευρά του, ότι παρεμποδίζει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαιτίας των «απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης» που έχει επιβάλει η Gazprom, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι. «Το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη δεν μεταφέρεται μέσω των ουκρανικών αγωγών εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom» τόνισε ο Ζεμλιάνσκι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Παρέμβαση της Κομισιόν

Στο μεταξύ παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο κ. Μπαρόσο εξέφρασε την «απογοήτευση» της ΕΕ, για τα χαμηλά επίπεδα του ρωσικού αερίου που φτάνουν στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το BBC θα έχει ανάλογη επικοινωνία και με το Κίεβο.

Νωρίτερα, το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη είχε φθάσει στην Ουκρανία, και σε 24-36 ώρες θα μεταφερόταν στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και τα αποθέματα σιγά-σιγά εξαντλούνται.

Πολιτικό ζήτημα στην Ουκρανία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και επικεφαλής της φιλορωσικής αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησης της ΓιούλιαΤιμοσένκο και την δρομολόγηση διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο, λόγω της κρίσης για το φυσικό αέριο.

"Ζητάμε μία άμεση παρατηση της κυβέρνησης και την κίνηση διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου" δήλωσε ο Γιανουκόβιτς κατά την συζήτηση στο κοινοβούλιο, στην οποία ήταν παρούσα η Τιμοσένκο αλλά όχι ο Γιούσενκο.

No comments: