Wednesday

Συνεχίζουν οι Ισραηλινοί τον ανηλεή πόλεμο


Με τους δικούς τους όρους συνεχίζουν οι Ισραηλινοί τον ανηλεή πόλεμο που ξεκίνησαν στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία έχουν κόψει στα τρία να μην επιτρέψουν τη μετακίνηση όπλων και ανδρών της Χαμάς. Η προέλαση του ισραηλινού στρατού εντείνεται με την απουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων και παρά τις – χλιαρές – εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία. Πάνω από 40 νεκροί Παλαιστίνιοι μετά από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ, την Τρίτη (6/1). Λίγο νωρίτερα μια 12-μελής οικογένεια ξεκληρίστηκε έπειτα από βομβαρδισμό τετραόροφης πολυκατοικίας. Εν τω μεταξύ συνελήφθησαν τρία στελέχη της Χαμάς. Αισιόδοξοι για εκεχειρία ο Νικολά Σαρκοζί κι ο Γκόρντον Μπράουν.


Τρία στελέχη της Χαμάς συνελήφθησαν

Τρια στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ένας βουλευτής και ένας δήμαρχος, συνελήφθησαν την Τρίτη (6/1) από τον ισραηλινό στρατό στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Πρόκειται για τον Αμπντέλ Καντέρ Φουκάχα, βουλευτή στη Ραμάλα, τον Φαρχάτ Ασάαντ, αξιωματούχο της Χαμάς και για το δήμαρχο του Ελ-Μπιρέχ, Τζαμάλ αλ-Ταουίλ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι έγιναν συλλήψεις σήμερα στη Δυτική Οχθη, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις.

Πεθαίνουν περιμένοντας ασθενοφόρο - "Σφαγή" σε σχολείο του ΟΗΕ

Λίγο πριν τα ξημερώματα της Τρίτης, ισραηλινά άρματα μάχης - υποστηριζόμενα από ελικόπτερα - εισέβαλαν στη Χαν Γιουνίς τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, και εκτόξευαν οβίδες. Η εισβολή στη συνοικία Αμπασάν, στα ανατολικά της πόλης, είναι η πρώτη που σημειώνεται στο προπύργιο της Χαμάς από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, το βράδυ του Σαββάτου.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και όπως αναφέρει γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, «πολίτες χάνουν συνεχώς τη ζωή τους, οι βόμβες ακρωτηριάζουν αμάχους, τα θραύσματα μπαίνουν στο σώμα τους και στα σπίτια τους, πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται. Όλοι είναι τρομοκρατημένοι».

Όλοι προσπαθούν να βρουν μερικά τρόφιμα, ενώ οι τραυματίες αργοπεθαίνουν στη Γάζα περιμένοντας τα ασθενοφόρα, τα οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν λόγω των μαχών, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Ο οργανισμός εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για τα προβλήματα ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500.000 άνθρωποι - το ένα τρίτο του πληθυσμού - απειλείται να μείνει χωρίς νερό καθώς δέκα από τις 45 υπόγειες δεξαμενές νερού στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Οι περισσότερες κατοικίες και τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό και ως εκ τούτου ούτε και θέρμανση, ενώ οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν τη νύχτα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση. Οι κάτοικοι επίσης αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα για να μην σπάσουν τα τζάμια από τους βομβαρδισμούς.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν την Τρίτη (6/1) το μεσημέρι από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης, σε σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από πηγές δυο νοσοκομείων της περιοχής.

Δυο οβίδες αρμάτων μάχης εξερράγησαν έξω από το σχολείο στη Τζαμπαλίγια με αποτέλεσμα θραύσματα να διασκορπιστούν έξω και μέσα στο σχολείο όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Επιπλέον τουλάχιστον δώδεκα μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά ηλικίας από ενός έτους ως 12 ετών, σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στη Γάζα, στη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Ζεϊτούν. Η τετραόροφη πολυκατοικία με τα επτά διαμερίσματα, στην οποία διέμενε η οικογένεια Ντάγια, επλήγη από δυο ισραηλινούς πυραύλους. Εκτός από τα επτά παιδιά σκοτώθηκαν τρεις γυναίκες και δυο άνδρες. Στα συντρίμμια βρίσκονται παγιδευμένα εννέα ακόμα άνθρωποι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας διοικητής της Χαμάς και μέλος της οικογένειας Ντάγια, ο Αμπού Χάμζα, διέμενε στην ίδια πολυκατοικία, αλλά εγκατέλειψε το σπίτι του μαζί με την οικογένεια και τα παιδιά του κατά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, στις 27 Δεκεμβρίου.

Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκε και ένας περαστικός, ενώ καταστράφηκαν περίπου δέκα γειτονικά σπίτια.

Ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 639 Παλαιστινίους, ενώ οι τραυματίες είναι 2.900. Νωρίς το πρωί της Τρίτης (6/1) τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το βράδυ της Δευτέρας (5/1) τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν από φίλια πυρά, όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης κατά λάθος άνοιξε πυρ εναντίον τους. Ο ένοπλος κλάδος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Εζεντίν αλ Κάσαμ ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει δέκα ισραηλινούς στρατιώτες και έχει τραυματίσει πάνω από 30 άλλους, είδηση που αρνείται η ισραηλινή πλευρά.

No comments: