Tuesday

Οι Ισραηλινοί προχωρούν όλο και πιο μέσα στη Γάζα


Κλιμακώνονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζα. Χερσαίες δυνάμεις έχουν προσεγγίσει ήδη πυκνοκατοικημένες περιοχές και καταυλισμούς, ενώ θωρακισμένα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας (12/1) – υποστηριζόμενα από την αεροπορία – σε τρεις συνοικίες της Γάζας.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, τα άρματα μάχης προχώρησαν βαθιά μέσα στις συνοικίες Ταλ αλ-Χάουα, σεϊχ Αζλίν και Ζεϊτούν, στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας, ενώ παλαιστίνιοι μαχητές απάντησαν στους βομβαρδισμούς εκτοξεύοντας όλμους. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι έγιναν μάχες σε πολλές συνοικίες της πόλης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε περισσότερους από 60 στόχους, ενώ την ίδια ώρα τα ισραηλινά στρατεύματα προέλαυναν στις νότιες και ανατολικές συνοικίες της Πόλης της Γάζας.

Τη Δευτέρα τα ισραηλινά άρματα προχώρησαν αρκετές εκατοντάδες μέτρα στις περιοχές σεϊχ Αζλίν, Τούφα και Ζεϊτούν, συναντώντας αντίσταση από παλαιστίνιους μαχητές. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης. Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν επίσης στις κοινότητες Μπεϊτ Λάχια και Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 910 Παλαιστινίους – εκ των οποίων οι 292 παιδιά και 75 γυναίκες -, ενώ 13 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους – μεταξύ των οποίων τρεις πολίτες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ζήτησε από το Ισραήλ και τη Χαμάς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τονίζοντας ότι η σύρραξη έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων. Την Τρίτη (13/1) συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς προσανατολίζεται στην απόρριψη των προτάσεων εκεχειρίας της Αιγύπτου για τον τερματισμό της επιχείρησης του Ισραήλ, όπως αποκάλυψαν πολιτικές πηγές του Λιβάνου που πρόσκεινται στην ισλμαμιστική οργάνωση.

Ισραηλινός καταδικάστηκε λόγω ανυπακοής

Ισραηλινός έφεδρος καταδικάσθηκε την Τρίτη σε φυλάκιση 14 ημερών για ανυπακοή επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της επιχείρησης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε τοπική οργάνωση που αντιτίθεται στην ισραηλινή κατοχή.

Ο 35χρονος έφεδρος του Μηχανικού δήλωσε, από την πλευρά του, ότι με την πράξη του θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων στην χερσαία επιχείρηση που εξαπολύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η οργάνωση Ομέτζ Γεσάρεβ (Το Θάρρος της Άρνησης), η οποία προτρέπει τους στρατιώτες να αρνούνται να υπηρετήσουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να μην διαιωνίζεται η ισραηλινή κατοχή.

Να σημειωθεί ότι από τις 27 Δεκεμβρίου άλλοι οκτώ έφεδροι έχουν προσφύγει στην οργάνωση για να τους παράσχει νομικές συμβουλές, από τους οποίους οι τρεις αρνήθηκαν τελικά να υπηρετήσουν στη Γάζα και από αυτούς οι δύο κατάφεραν να έλθουν σε φιλική συμφωνία με τους διοικητές τους, οι οποίοι δέχθηκαν αυτοί να μην πολεμήσουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

No comments: