Monday

Η στρατιγική Ομπάμα για το Ιράν


Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει ότι το Ιράν θα αποτελέσει «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» της κυβέρνησής του, αφότου αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

«Έχουμε μία κατάσταση που το Ιράν όχι μόνον εξάγει τρομοκρατία μέσω της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά επιζητεί να καστασκευάσει πυρηνικό όπλο, που ενδεχομένως να πυροδοτήσει την έναρξη μίας κούρσας εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο αφροαμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει ανοιχτός στο ενδεχόμενο άμεσων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους.

Ο Ομπάμα, ωστόσο, έσπευσε να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο της απειλής για μία στρατιωτική δράση. «Πρόκειται να έχουμε μία νέα προσέγγιση. Η διεθνής κοινότητα πρόκειται να λάβει οδηγίες από εμάς για τον τρόπο που θέλουμε να προσεγγίσουμε το Ιράν. Εμείς σεβόμαστε τις προσδοκίες του ιρανικού λαού, αλλά επίσης έχουμε και κάποιες απαιτήσεις ως προς το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένας διεθνής παράγοντας».

No comments: