Tuesday

Δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας


Δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν – σύμφωνα με τον ΟΗΕ - για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές από τις ισραηλινές επιθέσεις που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες. Η εύθραυστη εκεχειρία φαίνεται να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές. Εν τω μεταξύ, λανθασμένος συναγερμός ήχησε την Τρίτη (20/1) για ρίψη δύο ρουκετών στο νότιο Ισραήλ.
Η παρούσα εικόνα της Γάζας δείχνει πλήρη καταστροφή: ερείπια σπιτιών και άλλων κτιρίων, νεκροί που ανασύρονται από τα συντρίμμια, δεκάδες χιλιάδες άστεγοι και ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και ηλεκτρικό ρεύμα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό στην περιοχή. Στα σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα παραμένουν 45.000 Παλαιστίνιοι, δήλωσαν εργαζόμενοι στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ UNRWA.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, ενώ στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Λουί Μισέλ, προκειμένου να αποτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού. «Η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν περισσότερη ανάγκη παραμένει η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων. Η ανθρωπιστική αποστολή θα μου επιτρέψει να δω ο ίδιος τα δεινά των πληθυσμών στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ (…) Η εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών για την πρόσβαση και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να θεωρείται πρώτη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν χορήγησε το 2008 οικονομική βοήθεια σχεδόν 73 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση πρώτων αναγκών του πληθυσμού των Παλαιστινιακών Εδαφών, εκ των οποίων το 56% στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, χωρίς επεισόδια συνεχίζεται η σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι πλοίο του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξε πυρ εναντίον πόλης της Γάζας, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

No comments: