Monday

Κλιμακώνονται οι εξελίξεις στη Γάζα


Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι απέστειλε χιλιάδες εφέδρους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η στρατιωτική επιχείρηση εισέρχεται στην 17η ημέρα. Πρόκειται για μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως η τρίτη φάση των επιθέσεων μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας, ωστόσο ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται μια τέτοια ερμηνεία. Στους 900 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ είχε δηλώσει ότι ο ισραηλινός στρατός προσεγγίζει τους στόχους του και οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν. Όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, την Κυριακή (11/1) είχαν συνάντηση ο Όλμερτ, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, οι οποίοι αποφάσισαν να εντείνουν τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Πολλοί εκλαμβάνουν την προώθηση εφέδρων στη Λωρίδα της Γάζας ως μια προσπάθεια του Ισραήλ να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργήσει κεκτημένα, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία.

Η Λίβνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν. «Δεν δέχομαι ότι σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τα Ηνωμένα Έθνη αποφασίζουν πότε θα δοθεί τέλος» ανέφερε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. "Μόνο το Ισραήλ θα αποφασίσει πότε θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Γάζα" είπε η Λίβνι και πρόσθεσε ότι όταν το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του, το κάνει καλύτερα. Η Λίβνι αρνήθηκε να πει αν η επιχείρηση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο ή πότε θα λήξει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησε 12 αεροπορικές επιδρομές. Η αεροπορία «έπληξε θέσεις αποθήκευσης όπλων σε σπίτια μελών της Χαμάς, σε σήραγγες απ' όπου διακινούνται όπλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. Από την έναρξη της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι{ στις 27 Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει διεξάγει κατά μέσο όρο 40 επιδρομές κάθε νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη συνεχή νύχτα, καμιά ρουκέτα δεν ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Στο διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες με τη Χαμάς στο Κάιρο σημειώνουν πρόοδο. Στη περιοχή μεταβαίνει τη Δευτέρα (12/1), ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου ο Μπαράκ Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, ο ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β' – ο οποίος είχε στο Αμάν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς – απηύθυνε έκκληση «στη διεθνή κοινότητα, να εντείνει τις πιέσεις προς το Ισραήλ, ώστε να παύσουν αμέσως οι πολεμικές ενέργειες».

Στο ανακοινωθέν τονίζεται, επίσης, ότι εφεξής «μία ενιαία στάση των αραβικών κρατών κι η αποφυγή διαιρέσεων, μπορεί να εξουδετερώσει και τα σχέδια που έχει κατά νου το Ισραήλ και ταυτόχρονα, να συμβάλλει να προωθηθεί με αποφασιστικότητα η ιδέα της σύστασης», στο άμεσο μέλλον, «ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

No comments: