Thursday

Πολύ κοντά στην αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας


Πολύ κοντά στην αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που πρότεινε η Αίγυπτος βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς. Πρόκειται για μια ευκαιρία για το εβραϊκό κράτος, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις για υπογραφή εκεχειρίας τόσο έξωθεν καθώς πολλοί ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και έσωθεν με αφορμή το θάνατο τριών ισραηλινών στρατιωτών από λάθος ισραηλινά πυρά.
«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη» διαβεβαιώνει το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο και τις κυβερνήσεις δυτικών χωρών βρίσκεται το Ισραήλ, σχετικά με τις λεπτομέρειες του αιγυπτιακού σχεδίου για κατάπαυση του πυρός.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρεγκέβ, συνεχίζονται οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ως προς τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας που θα έχει διάρκεια και θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση όλων των εχθρικών πυρών, από τη Γάζα και το Ισραήλ και ολοκληρωτικό τέλος στο λαθρεμπόριο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, μετά την συνάντησή του στο Σαρμ ελ Σέιχ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής. Κάλεσε «Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε μια έκτακτη σύνοδο» για να διαπραγματευτούν τις συμφωνίες και τις εγγυήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

No comments: