Tuesday

Ξεκίνησε η ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη


Ξεκίνησε η ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανής πρωθυπουργού Γούλια Τιμοσένκο. Για το αποτέλεσμα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είχαν δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Λάιτενμπέργκερ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Μόσχας ήταν «η τελευταία και η καλύτερη ευκαιρία για τη Ρωσία και την Ουκρανία να δείξουν αν είναι διατεθειμένες να επιλύσουν τη διαφορά». Πρόσθεσε δε ότι ότι αυτή η περίοδος θα θεωρηθεί από την Ευρώπη – η οποία προμηθεύεται το 1/4 σχεδόν του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία και από αυτό 80% διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας – ως «δοκιμασία» για το αν μπορούν οι δύο χώρες να είναι αξιόπιστοι συνεργάτες (της Ε.Ε.).

Οι δύο πρωθυπουργοί ενημέρωσαν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την συνάντηση ότι η έκπτωση που ισχύει και για το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται η Ουκρανία και για το κόστος της μεταφοράς μέσω της Ουκρανίας θα μείνουν ως έχουν για αυτή τη χρονιά. «Συμφωνήσαμε ότι οι Ουκρανοί θα έχουν έκπτωση 20% με την προϋπόθεση ότι το κόστος για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές για το 2008 – μέσω της Ουκρανίας – θα παραμείνει η ίδια με αυτή του 2008», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

No comments: