Wednesday

Άρθρο της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη




Άρθρο της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, φιλοξενείται στην εφημερίδα Washington Times και αναφέρεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Στο άρθρο της η κ. Μπακογιάννη καταλογίζει ευθύνες στη γείτονα για τη μη ένταξή της στο Ν.Α.Τ.Ο. κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. «Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου κατέστη σαφές ότι η ένταξη μιας χώρας στο Ν.Α.Τ.Ο. εξαρτάται από τον σεβασμό κοινών αρχών και αξιών, μεταξύ των οποίων η καλή πίστη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Στη βάση αυτή, η μη ένταξη της πΓΔΜ ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι δεν κατέβαλε καμμία προσπάθεια για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χώρα γειτονική, σημαντικό επενδυτή και μελλοντικό σύμμαχο.

«Ο όρος “Μακεδονία” περιλαμβάνει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, της οποίας μόνον ένα τμήμα βρίσκεται στην πΓΔΜ. Αναρωτιέται, λοιπόν, κάποιος αν η πΓΔΜ έχει εδαφικές βλέψεις στο σύνολο της περιοχής. Οι ηγέτες της υποστηρίζουν το αντίθετο και η Ελλάδα πολύ θα ήθελε να τους πιστέψει. Πώς θα μπορούσε, όμως, να εξηγήσει κανείς την ύπαρξη επισήμων χαρτών και εγγράφων, που απεικονίζουν τη Μακεδονία στην Ελλάδα, την οποία αποκαλούν “Μακεδονία του Αιγαίου”, ως “κατεχόμενο έδαφος”, ως ανήκουσα στην πΓΔΜ, που κάποια ημέρα θα “απελευθερωθεί”, καθώς και τις ιστορικές και γεωγραφικές ανακρίβειες στα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα; Τέτοιες ενέργειες, που γίνονται με κρατική ενθάρρυνση, δηλητηριάζουν τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και τις σχέσεις των δύο λαών» γράφει η κ. Μπακογιάννη.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και καλεί την πΓΔΜ να επιδείξει εκείνο το πολιτικό πνεύμα, το οποίο θα εξασφαλίσει την ένταξή της αρχικά στο Ν.Α.Τ.Ο. και αργότερα στην Ε.Ε., για να καταλήξει με την ακόλουθη φράση: «Το μέλλον της πΓΔΜ βρίσκεται στα ίδια της τα χέρια».

Συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν




Συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε το μεσημέρι της Τρίτης (29/4) στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Οι δυο άνδρες επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους τις καλές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης υπεγράφη και η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για τη συμμετοχή της χώρας μας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.


"Ο αγωγός αερίου South Stream, θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. "Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός South Stream κατοχυρώνουν την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, και καθιστούν τη χώρας μας δίοδο ενεργειακών πόρων" είπε ο Κ. Καραμανλής.


Αναφορικά με το Σκοπιανό ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι «θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση λάβουν η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει λύση κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, συνεκτική και έναντι των πάντων erga omnes με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΠΓΔΜ θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Η πολιτική ηγεσία της θα εργαστεί για τη λύση μακριά από εθνικιστικές τάσεις. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων».


«Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει» τόνισε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε ότι με τον ρώσο πρόεδρο έκαναν τον «απολογισμό της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Θα βάλουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς».
Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τον κ. Πούτιν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε μία σειρά θεμάτων διεθνούς πολιτικής, ενώ επεσήμανε ότι η συμβολή του προέδρου της Ρωσίας στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών «ήταν ανεκτίμητη. Από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων».
Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας, η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας», ενώ πρόσθεσε ότι «ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών αγγίζει τα τρία δισεκατομύρια δολάρια».
Πρόσθεσε ότι «οι δυο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος. Είναι συνεχείς οι μεταξύ μας επαφές και για τα διεθνή θέματα. Βασιζόμαστε στο θετικό ρόλο που ανέκαθεν έπαιζε η Ελλάδα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη».
Ο απερχόμενος πρόεδρος αναφερόμενος στον διάδοχο του στον προεδρικό θώκο είπε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο νέος πρόεδρος θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον».
Ο κ. Καραμανλής συναντάται επίσης με το νέο πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ.
Στο περιθώριο της συνάντησης Πούτιν- Καραμανλή υπεγράφη και η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Σημειώνεται ότι ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.

Thursday

Επαλήθευση των μελετών των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου που δημοσίευσε το momfi-gr


Η εμπεριστατωμένηη ανάλυση χωρίς προσκόμματα και εμμονές, αλλά με αρκετή υπευθυνότητα των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με την εποπτεία πολύπειρων καθηγητών, έχουν αρχίσει από καιρό να "βγάζουν" αποτελέσματα.


Το momfi-gr δημοσιεύει κάποιες αναλύσεις από διαφόρους επιστημονικούς ιστιότοπους, με σκοπό την σωστή και συνεχή ενημέρωση των αναγνωστών του, όσο αφορά εθνικά αλλά και διεθνή θέματα μείζονος σημασίας.
Μια από αυτές ήταν και η δημοσίευση του άρθρου:
Ρωσία: διπλωματικοί ελιγμοί με φόντο την ανεξαρτησία του Κοσόβου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στις 17 Μαρτίου 2008.


Η ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Εντολή για στενότερες σχέσεις με τις αποσχισθείσας περιφέρειες της Γεωργίας, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας τριγμούς στη Γεωργία.

«Η ρωσική κυβέρνηση έλαβε οδηγίες να συ

νεργαστεί με τις ντε φάκτο Αρχές στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία σε εμπορικό, οικονομικό, κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (16/4) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη δήλωση, δεν αναφέρεται το ε

νδεχόμενο να αναγνωρίσει η Ρωσία τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών από τη Γεωργία. Όπως εκτιμούν διπλωμάτες, η Μόσχα είναι μάλλον απίθανο να τους προσφέρει την αναγνώριση φοβούμενη μήπως ενισχύσει αυτονομιστικές επιδιώξεις εντός των συνόρων της.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Α

μπχαζίας Σεργκέι Σάμπα δήλωσε: "η διαταγή του Πούτιν αποτελεί ένα βήμα προς την ανεξαρτησία".

Ο Πούτιν διέταξε επίσης την κυβέρνησή του να αναγνωρίσει νομικές οντότητες που έχουν δημιουργηθεί στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία δηλώνοντας: "το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα προσφέρει, αν χρειαστεί, προξενικές υπηρεσίες στους κατοίκους των δύο περιοχών".

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει στην αναγνώριση από Δυτικές χώρες του Κοσόβου, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία, με τις οποίες έχει ήδη άτυπες σχέσεις.

«Οι ενέργειές μας αναφορικά με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία δεν σημαίνουν πως η Ρωσία επιλέγει την αντιπαράθεση με τη Γεωργία. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα διευκολύνει την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου» αναφέρεται στη ρωσική δήλωση.

Η αντίδραση της Γεωργίας, ωστόσο, ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι συγκάλεσε σε έκτακτη σύνοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Τιφλίδα.





Wednesday

Πολωνικό βέτο με στόχο την Ρωσία


Πολωνικό βέτο με στόχο την Ρωσία


«Η Πολωνία δεν θα άρει το βέτο που έχει θέσει στις συνομιλίες για την στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος
της Πολωνίας Lech Kaczynski. Η Πολωνία μπλοκάρει από το 2006 την αναβάθμιση
της οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας μιας ανεπίλυτης
εμπορικής διαμάχης. Το διαρκές πολωνικό βέτο έριξε βαριά σκιά στη Σύνοδο
Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας τον Μάιο του 2007, βάζοντας στην αναμονή
την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής και οικονομικής συνεργασίας.
.στόσο, στις αρχές του 2008 γνωστοποιήθηκε από τη πλευρά της Βαρσοβίας ότι
είναι έτοιμη να άρει το βέτο στη στρατηγική σύμπραξη Ε.Ε- Ρωσίας.
Η πρόθεση,αυτή, της Πολωνικής κυβέρνησης έγινε φυσικά γνωστή αφού είχε προηγηθεί η άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές πολωνικού κρέατος, κυρία αιτία της μεταξύ τους διαμάχης, και η εκλογική ήττα του υπερσυντηρητικού πρωθυπουργού Jaroslav Kaczynski από τον φιλελεύθερο Donald Tusk. Εντούτοις, την Τετάρτη 07-04-08, ο Πολωνός πρόεδρος Lech Kaczynski, δίδυμος αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, φάνηκε με τις δηλώσεις του περί μη άρσεως του βέτο ένα δεν δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ να θέτει νέους όρους.
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, παρά την πίεση των ΗΠΑ, ο George Bush έχασε το στοίχημα να οδηγήσει σε νατοϊκές ράγες την Ουκρανία και τη Γεωργία. Αφού μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην είσοδο των δύο χωρών, μη θέλοντας έτσι να επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε, βέβαια, να αναφέρουμε ότι οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έλαβαν από το ΝΑΤΟ «υπόσχεση» για τη μελλοντική ένταξή τους στους κόλπους της Συμμαχίας.

Η Ρωσία, από την μεριά της, τώρα, έχει εκφράσει την εντονότατη αντίθεσή της στο
ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και απαντώντας στο
«έμμεσο» πολωνικό βέτο η Ρωσία προειδοποιεί ότι απόπειρες να συνδεθεί η
αναβαθμισμένη στρατηγική σύμπραξη Μόσχας-ΕΕ με την εισδοχή πρώην σοβιετικών
δημοκρατιών στο ΝΑΤΟ κινδυνεύει να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση όμηρο
της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Εάν η Πολωνία θέλει να καταστήσει την ΕΕ
όμηρο του ΝΑΤΟ, τότε οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση» μετέδωσε το
πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον αξιωματούχο του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Μετά και από αυτή την άμεση απάντηση της Μόσχας ο Πολωνός πρόεδρος
επιχείρησε να ρίξει ελαφρώς τους τόνους απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε
σχετικά με τον όρο για την άρση του βέτο της στη στρατηγική σύμπραξη, τονίζοντας
πως: «,εν υπήρξε τέτοια διατύπωση στη συνέντευξη. Είπα ότι θα πρέπει να το
εξετάσουμε αυτό. Είπα ότι δεν πρέπει να βιαστούμε με τη στρατηγική σύμπραξη».

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Είναι γεγονός πως μετά την εκλογή στον πρωθυπουργικό θώκο του φιλελεύθερου
Donald Tusk, μια καλύτερη φόρμα επικοινωνίας και διαλόγου είχε αναπτυχθεί
μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας. Και παρόλο που δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη
στιγμή αν η στάση αυτή υιοθετείται από όλη την πολωνική κυβέρνηση, η κίνηση
αυτή, υποκινούμενη ή μη αιφνιδιάζει. Αποτελεί απορίας άξιο γιατί η Πολωνία θέτει
προσκόμματα στην στρατηγική σύμπραξη Ρωσία- ΕΕ για ένα θέμα που δεν αφορά
στην ΕΕ αλλά στο ΝΑΤΟ και την επέκταση του. Το πολωνικό βέτο όχι μόνο
εκθέτει την χώρα αλλά δημιουργεί και προβλήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής
αλληλεγγύης. Το πολωνικό βέτο αναδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο εύθραυστη
και σχετική είναι η τελευταία, αφού ένα κράτος-μέλος θέτει βέτο σε ένα ζήτημα
που δεν αφορά αμέσως τις διμερείς σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας ούτε βέβαια τις ίδιες
τις ρωσο-πολωνικές σχέσεις (όπως επί παραδείγματι συνέβαινε με το εμπάργκο της
Μόσχας για το πολωνικό κρέας).


Πηγή: www.cere.gr

Friday

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. για το θέμα του Ντόπινγκ



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε., με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, για το θέμα του ντόπινγκ.

«Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δώσει καμία σημασία στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την κάθαρση στον αθλητισμό. Λειτουργούν υπέρ της συγκάλυψης ενός σάπιου κατασκευάσματος, που δεν παίρνει καμία γιατρειά. Κάθαρση του αθλητισμού και αποβολή του ντόπινγκ δεν μπορεί να γίνει με νέα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, όπως δεν έγινε και με το σημερινό αυστηρό θεσμικό καθεστώς, που συνδιαμόρφωσαν η Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣΥΝ.

Για την κάθαρση στον αθλητισμό χρειάζονται ριζικές αλλαγές, που το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει με την παρέμβασή του να επιβάλει. Χρειάζεται πλήρης κατάργηση της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης και του ελέγχου του αθλητισμού από τις πολυεθνικές. Ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα του λαού και της νεολαίας. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές και οργανωμένο δίκτυο γυμναστών, γιατρών στο σχολείο, στο εργοστάσιο, στη συνοικία, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας».

Αγωγή Βγενόπουλου σε Τσίπρα και STAR Channel

Στη Δικαιοσύνη οδηγείται η κόντρα της Marfin Investment Group με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Α. Βγενόπουλος υπέβαλλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή αποζημιώσεως για ηθική βλάβη κατά του προέδρου του ΣΥΝ και στο STAR Channel.

Ο Συνασπισμός αντέδρασε έντονα και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η υποβολή μήνυση και αγωγής εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση και εισάγει μια άκρως επικίνδυνη λογική ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση του Ανδρέα Βγενόπουλου ενόχλησε την κυβέρνηση, κύκλοι της οποίας υποστηρίζουν ότι τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται με πολιτικούς τρόπους.

Α. Βγενόπουλος

Ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με τον ΟΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες «η MIG αγόρασε αέρα και πούλησε αέρα» και «όλοι μαζί θα αγωνισθούμε να αποκαλύψουμε την απάτη της MIG».

«Εφόσον αυτά που είπε εναντίον μας, δεν τα είπε με δόλο, ας κάνει έστω και τώρα μια αναλυτική εξέταση των γεγονότων και των στοιχείων που υπάρχουν και θα είναι πραγματικά μια πράξη πολιτικής ανδρείας να ανακαλέσει και να μας αποκαταστήσει. Με την αγωγή αποζημίωσης διεκδικούμε από τον κ. Α. Τσίπρα 1 εκατ. ευρώ, ποσό που δεσμευόμαστε να εισφέρουμε ως χορηγία στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα στοχεύουμε να δικαστούν ηθικά και όλοι αυτοί που σήμερα καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία» δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της MIG υπέβαλε μήνυση και εναντίον του Star Channel, τονίζοντας ότι «η MIG κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και αγωγή αποζημίωσης για ηθική βλάβη για 150 εκατ. ευρώ κατά του Star Channel. Το ποσό είναι ανάλογο του μεγέθους της εταιρείας μας και της οικονομικής ευρωστίας των ιδιοκτητών του καναλιού και θα το τεκμηριώσουμε και με νομολογία που έχουμε συλλέξει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρεμφερή συστήματα Δικαίου».

«Παρακολουθήσαμε μαζί με το πανελλήνιο επί πέντε ημέρες στην Βουλή και στα ΜΜΕ να λέγονται για “μεσάζοντες που πήραν μίζα”, “υπόγειες διαδρομές βρώμικου χρήματος”, “αγοράσανε και πουλήσανε αέρα”, “να αποκαλυφθεί η απάτη”, “να επέμβει ο Εισαγγελέας” και άλλα τέτοια γραφικά» είπε ο κ. Βγενόπουλος. «Το Star Channel, μη ειδησεογραφικό κανάλι, έκανε σε μικρό χρονικό διάστημα 95 δυσφημιστικές αναφορές στην εταιρεία μας και ανακάλυψε μέχρι και ότι γίνονται έρευνες ότι τα χρήματα της MIG, που επενδύθηκαν στον ΟΤΕ, προέρχονται από την “Αλβανική μαφία” και οι δημοσιογράφοι φώναζαν ενθουσιασμένοι “βρωμάει, βρωμάει”».

Αλ. Τσίπρας

«Η δική μου απάντηση είναι οι στίχοι ενός δημοφιλούς τραγουδιού: "Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ"» είπε ο Αλ. Τσίπρας. «επίθεση που δεν έχει στόχο ούτε τον ίδιο ούτε το ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο» πρόσθεσε.

«Περιμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυβέρνησης που εξέθρεψε αυτή τη θρασύτητα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτές οι επιθέσεις δεν πρόκειται να μας κάνουν να σιωπήσουμε, δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, δεν πρόκειται να μας κάνουν να πάψουμε να λέμε την αλήθεια» εξακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

ΣΥΝ

«Η υποβολή μήνυση και αγωγής εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση και εισάγει μια άκρως επικίνδυνη λογική ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου» είπε ο βουλευτής του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης.

Ξεκινά η μάχη κατά της πλαστικής σακούλας


Τη Δευτέρα (14/4) θα αρχίσει η… μάχη κατά της πλαστικής σακούλας, με την εφαρμογή ενός δοκιμαστικού προγράμματος για την αντικατάστασή της από ανακυκλώσιμες τσάντες.

Με σύνθημα «Δεν είμαι πλαστική σακούλα», η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων κάνει το ξεκίνημά της από την πλατεία Συντάγματος, εκεί που ο Δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα κηρύξει την έναρξη της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος.

Σακούλες κατασκευασμένες από προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον και ανακυκλώνονται, θα μοιράζονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από εθελοντές του Δήμου, μαζί με ενημερωτικό υλικό για την πρωτοβουλία της σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής τσάντας.

Η πρώτη φάση της δοκιμαστικής αυτής περιόδου, θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου. Με την συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και μια αρχική αξιολόγηση του προγράμματος.

Tuesday

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για περιβαλλοντικά θέματα στην Αθήνα



Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για περιβαλλοντικά θέματα, εντεταλμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέβη την Τρίτη (8/4) στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με στελέχη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε., εξ αιτίας της πολιτικής που ακολουθείται σε πολλά ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Το πλέον «καυτό» είναι εκείνο της ενσωμάτωσης και εφαρμογής της οδηγίας-πλαισίου (2000/60) για την ορθολογική διαχείριση, την ποιότητα και τα μέτρα προστασίας των υδάτινων πόρων. Αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την πάταξη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ειδικά το θέμα που αφορά στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, με την παύση λειτουργίας των εκατοντάδων χωματερών που λειτουργούν παράνομα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το κλιμάκιο θα εξετάσει και στοιχεία σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου, καθώς και για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό και στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου. Ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει τους εμπειρογνώμονες της Κομισιόν είναι η υπόθεση της ρύπανσης στη λίμνη Κορώνεια, και τους αργούς ρυθμούς απορρόφησης των προβλεπόμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε περίπτωση που στο πόρισμα διαπιστωθούν παραβιάσεις της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Επανέρχεται το θέμα των δομημένων ομολόγων μετά την δημοσίευση της έκθεσης του κ. Ζορμπά


Την Τρίτη (8/4
) η εφημερίδα «Το Βήμα» επαναφέρει την υπόθεση των δομημένων ομολόγων , δημοσιεύοντας την έκθεση που συνέταξε για την υπόθεση ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κ. Γίωργος Ζορμπάς.

Σε αυτήν καταλογίζονται ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, για το γεγονός ότι ουσιαστικά εξώθησε τις διοικήσεις των Ταμείων στην αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων υψηλού κινδύνου, παρά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που ορίζει κανόνες συντηρητικής επενδυτικής συμπεριφοράς και συνετής διαχείρισης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ο κ. Ζορμπάς, έχοντας συλλέξει στοιχεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ελβετία και τη Βρετανία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σημαίνοντες κρατικοί λειτουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας διαδραμάτισαν ρόλο ηθικού αυτουργού στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για υπέρογκες προμήθειες και το «παιχνίδι» που έστησαν οι αρχικοί, οι ενδιάμεσοι και οι τελικοί ανάδοχοι του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ, εκμεταλλευόμενοι την πληροφόρηση που τους παρείχαν εξ αρχής στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Αρχής χαρακτηρίζει επίσης επίμεμπτη συναλλαγή την αγορά του ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ, αφού εντόπισε προμήθειες και εμβάσματα που κατατέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, κρυφές συμφωνίες που υπέγραψαν στο εξωτερικό οι ανάδοχοι του ομολόγου και οικονομικές δοσοληψίες που είχαν με τον πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ και άλλα πρόσωπα.

Τέλος ο κ. Ζορμπάς προβαίνει στην εκτίμηση ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις διάπραξης του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και της τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας από τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ, που έλαβαν την απόφαση της αγοράς του ομολόγου.

Πηγή: Το Βήμα

Friday

Το νομοσχέδιο της ελεύθερης συμβίωσης που θα καταθέσει η Κυβέρνηση



Περισσότερα από 120.000 παιδιά στην Ελλάδα έχουν γεννηθεί εκτός γάμου τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Σωτήρη Χατζηγάκη. Υποστηρίζεται ότι για να καταπολεμηθεί αυτό το γεγονός υπάρχει η αναγκαιότητα του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, που πρόκειται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5% των γεννήσεων, την ώρα μου ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στο 10%, ενώ στα σκανδιναβικά κράτη υπερβαίνει το 50%.

Ο κ. Χατζηγάκης επικαλείται, σύμφωνα με το Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, όπου: το ποσοστό των γυναικών στη χώρα μας που επιλέγουν να συμβιώσουν έστω και μία φορά, στην ηλικιακή ομάδα 18-24, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και όλο και περισσότερο ο γάμος στην Ελλάδα, ακόμη και ο θρησκευτικός, αποτελεί την κατάληξη ενός προγενέστερου και μακροχρόνιου δεσμού, με συχνά τα φαινόμενα της ελεύθερης συμβίωσης.

Στο νομοσχέδιο αυτό που θα καταθέσει ο υπουργός, εκτός του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, θα προβλέπονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, με τις οποίες θα επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των διαζυγίων και των υιοθεσιών, καθώς και ευεργετικές διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Thursday

Ετέθη Βέτο από την Ελληνική Κυβέρνηση στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με αρκετούς υποστηρικτές της Ελληνικής θέσης



Η ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, έθεσε ένα ξεκάθαρο βέτο στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η ελληνική θέση στηρίχθηκε από σειρά χωρών και η πρόσκληση προς της ΠΓΔΜ αναβάλλεται.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε τις θέσεις της χώρας μας στο επίσημο δείπνο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, το βράδυ της Τετάρτης (4/2).

Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν απομονώθηκε από τους συμμάχους, αντιθέτως υπέρ της ελληνικής θέσης τάχθηκαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανίας, το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία. Αίσθηση προκαλεί ότι υπέρ στάθηκε και η Βουλγαρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική θέση έτυχε της κατανόησης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Δεν συμφώνησαν με τις ελληνικές θέσεις τασσόμενες υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανίας, η Δανία, και της Νορβηγίας. Δεν πήραν θέση ο Καναδάς, η Βρετανία και η Πορτογαλία.

Όπως έγινε γνωστό ισχυρότερος σύμμαχος της χώρας μας αποδείχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Τόνισε ξεκάθαρα, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».

Πριν από το δείπνο δόθηκε δεξίωση προς τους ηγέτες, στην οποία ο Κ. Καραμανλής είχε σύντομη συνομιλία με τον Τζορτζ Μπους καθώς και άλλους ηγέτες.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, τόνισε ότι «η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και αυτή να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας. Κατόπιν αυτών, ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας. Μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Όλες οι χώρες-μέλη θέλουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Απερρίφθη η πρόταση δημοψηφίσματος με ψηφοφορία στη Βουλή

Νωρίτερα, υπόμνημα για τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και από πολίτες, υπέρ του αιτήματος διενέργειας δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι υπογραφές ανέρχονται σε 424.889.

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/2) στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές και εναντίον της 152 βουλευτές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, είπε «το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εάν πιστεύουν ότι μπορεί να έχουμε διεύρυνση, αλλαγή ή προσθήκη άλλων διαδικασιών, το πεδίο είναι ανοιχτό στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος».

Νέα 24ωρη απεργία κήρυξαν για την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο τον τρόπο συνέχισης της απεργίας».

Στη Βουλή

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστηκά: « Το ψηφισμένο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι κοινωνικά δίκαιο και επεκτείνει, δεν αλλάζει, τις βάσεις του συστήματος όπως αυτές τέθηκαν με τους νόμους Σουφλιά και Σιούφα»

Η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, κατά την ομιλία της έκανε λόγο στην εθνική ομοψυχία για το Σκοπιανό και έκανε το εξής ερώτημα: «γιατί η αντιπολίτευση δεν αντιμετωπίζει με την ίδια συναίσθηση χρέους και ευθύνης το θέμα του ασφαλιστικού, θέμα που έχει να κάνει με τα δικαιώματα και τη ζωή των επόμενων γενιών;

Η Άννα Διαμαντοπούλου εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ δήλωσε: «Ο αριθμός των υπογραφών υπέρ της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό, είναι 424.889 και υπερβαίνει το 5%, ένα ποσοστό που απαιτείται στις χώρες της Ευρώπης που έχουν δουλέψει με δημοψηφίσματα, και συγκεντρώθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους μέσα σε οκτώ μέρες»

Wednesday

Ανησυχία προκαλεί στις ολλανδικές αρχές η δημοσίευση ενός ''καυτού'' βίντεο εναντίον του Ισλάμ από τον Γκέερτ Βίλντερς


Δύο χρόνια μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε στον μουσουλμανικό κόσμο η δημοσίευση σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ από το δανέζικο Τύπο, ανησυχία προκαλεί στις ολλανδικές αρχές η δημοσίευση ενός «καυτού» βίντεο εναντίον του Ισλάμ δια χειρός Γκέερτ Βίλντερς.

Εικόνες φρίκης από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, στο μετρό του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2005 και στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004 περιέχονται μεταξύ άλλων στην πολυσυζητημένη μικρού μήκους ταινία του ιδρυτή του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV).

H 17λεπτη ταινία με τίτλο «Fitna» (λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στο Κοράνι για να δηλώσει τη «σύγκρουση») απεικονίζει λιθοβολισμούς και αποκεφαλισμούς γυναικών και παιδιών, καθώς και εικόνες του Ολλανδού σκηνοθέτη Τεό Βαν Γκογκ, ο οποίος δολοφονήθηκε από μουσουλμάνο εξτρεμιστή μετά την προβολή ταινίας του που καταδίκαζε την καταπίεση της γυναίκας από το Ισλάμ. Ο τεράστιος όγκος επισκεπτών έκανε να «καταρρεύσει» η ιστοσελίδα του PVV που φιλοξενούσε την ταινία, λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσίευσή της.

«Φασιστικό βιβλίο» που προκαλεί τη βία είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ο 44χρονος Βίλντερς το Κοράνι, ενώ έχει συγκρίνει το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων με το βιβλίο «Ο αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Εκτός από τα φρικιαστικά βασανιστήρια, η ταινία «Fitna» δείχνει ακόμη μουσουλμάνους διαδηλωτές με πλακάτ «Ο Θεός να ευλογεί τον Χίτλερ» και «Ας πάει στο διάολο η ελευθερία», καθώς και ένα κορίτσι με μαντίλα να κάνει υποτιμητικά σχόλια για τους Εβραίους. Γραφήματα δείχνουν την αλματώδη αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού σε Ολλανδία και Ευρώπη, ενώ η ταινία καταλήγει με το ξεφύλλισμα του Κορανίου, σκηνή που συνοδεύεται από τον ήχο σκισίματος χαρτιού.

«Ο ήχος που ακούσατε ήταν από μια σελίδα τηλεφωνικού καταλόγου. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των μουσουλμάνων να σκίσουν τα κακόβουλα εδάφια του Κορανίου», εξηγεί το βίντεο.

Τη δυσαρέσκειά τους για τη δημοσιοποίηση του βίντεο εξέφρασαν και η ολλανδική κυβέρνηση του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και η σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ μουσουλμανικές χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ιράν απειλούν την Ολλανδία με οικονομικό μποϊκοτάζ.
Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να μεταδώσουν την ταινία μικρού μήκους, ενώ αμερικανικός διαδικτυακός πάροχος διέκοψε την Κυριακή την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του κόμματος του Βίλντερς.

Πηγή: 'Εθνος

Μάχη θα δώσει αύριο η Ελλάδα στο Βουκουρέστι


Μάχη αναμένεται να δώσει η Ελλάδ
α στο Βουκουρέστι αναφορικά με το ζήτημα της

ονομασίας της ΠΓΔΜ και της
υποψηφιότητας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τα μηνύματα για τη χώρα μας δεν είναι θετικά. Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν την ένταξη της ΠΓΔΜ με την ονομασία FYROM.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με δυο διπλωματικά όπλα: Από τη μία το βέτο και από την άλλη την αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την Τρίτη (1/4) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις. Η χώρα μας εκτός απροόπτου, δηλαδή εκτός και αν βρεθεί κάποια λύση, θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Καραμανλής θα θέσει το βέτο κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, το βράδυ της Τετάρτης, εφόσον τεθεί το θέμα.

Το κλίμα όμως είναι βαρύ, καθώς πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον έλαβε την απόφαση η γειτονική χώρα να εισέλθει στο ΝΑΤΟ ως FYROM παρά την αντίθετη θέση της Ελλάδος. «Δεν δεχόμαστε εμπόδια. Τα Σκόπια πληρούν τα κριτήρια και θα μπουν» ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, είπε «παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετική ένδειξη εκ μέρους του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, αναχωρούμε με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας.

Ένα ακόμα αγκάθι προστέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση με ανακοίνωση της υποστήριξε την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία. Συνεργάτης της κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική πλευρά θα έβλεπε θετικά μία απευθείας συνομιλία Καραμανλή- Γκρούεφσκι στο Βουκουρέστι, ενώ έκανε γνωστό ότι η Καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες των δύο χωρών απευθύνοντας τους έκκληση να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δίνει τη διπλωματική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε επιστολή προς τους 26 ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην οποία εξηγεί τα ελληνικά επιχειρήματα επί του θέματος.

Tuesday

Σθεναρή πίεση από τις Η.Π.Α στην Αθήνα






Σθεναρή πίεση για λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ασκούν οι ΗΠΑ λίγα 24ωρα
πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλαν σαφές μήνυμα στην Αθήνα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, σε μία έμμεση προσπάθεια να αποσυνδέσει το θέμα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (31/3) ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζονται στο κατά πόσον οι χώρες πληρούν τα προσόντα και τα κριτήρια που έθεσε για αυτές το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ότι το εκκρεμές ζήτημα για την Ελλάδα το θέμα του ονόματος των Σκοπιανών, αναφέροντας: «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα, σίγουρα όμως δεν υπάρχουν σχέδια για να καθυστερήσουμε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ή να καθυστερήσουμε αποφάσεις για την ένταξη λόγω αυτού του ζητήματος».

Ο κ. Κέισι δήλωσε «θα συνεχισθεί η εντατική εργασία εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Μακεδονίας για να καταλήξουν σε μια λύση αυτού του ζητήματος έτσι ώστε να μην συντρέχουν εξωτερικοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την υποψηφιότητα ένταξης της Μακεδονίας. Το σημαντικό θέμα για μας είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιτευχθεί από τα δυο μέρη υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς και των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα για να λύσουν και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ενθαρρύνουμε να το λύσουν. Ο Νταν Φριντ, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε ξανά με την ηγεσία της Μακεδονίας και της Ελλάδας για να προσπαθήσει να προωθήσει περαιτέρω διάλογο και να ενθαρρύνει πρόοδο στο θέμα αυτό» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ερώτημα αναφορικά με την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της Κοντολίζα Ράις με τη Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «αυτή έλαβε χώρα την Παρασκευή και στη διάρκειά της συζήτησαν για πολλά ζητήματα, αλλά μεταξύ αυτών ήταν η παρότρυνση για συνεχείς προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος αυτού».

Λαζόπουλος.."Ζούμε σε μια χώρα που υποθάλπει δεξιούς"

"Ζούμε σε μια χώρα που υποθάλπει Γεωργιάδηδες..."


Γράφει ο
sharpshooter




Αυτά ήταν τα λόγια του Λάκη Λαζόπουλου γνωστού σατιρικού συγγραφέα, αλλά τελευταία γνωστού πολιτικού αναλυτή, δημοσιογράφου και μεταφραστή του αριστερού αισθήματος που σύμφωνα μ' αυτόν υπάρχει στον κόσμο και συμβαδίζει με τις δικές του αριστερές πολιτικές βλέψεις.
Δυστυχώς για μένα δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί ένας παρουσιαστής να εκθέτει δημοσίως τις πολιτικές του πεποιθήσεις, και όχι μόνον, αλλά να τις υποδεικνύει ως τις πλέον ιδανικές. Γιατί η αριστερή πολιτική παρουσιάζεται σαν ιδανική πολιτική κάτι σαν ''πολιτική μόδα'';
Πώς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να αποκαλεί επικίνδυνους, οπισθοδρομικούς, χουντικούς όσους υποστηρίζουν την δεξιά πολιτική;
Γιατί πάντα εκτός από την δουλειά του ο συγκεκριμένος ''χώνω τη μούρη μου παντού'' να περνάει πάντα αριστερά μηνύματα στους πολλούς ακροατές του; Πώς μπορεί ο συγκεκριμένος να με πείσει ότι το κάνει ή τυχαία, ή καλοπροαίρετα, ή ότι του ξεφεύγει... Γιατί εμμένει και συνεχίζει να χτυπά το δεξιό πολιτικό αίσθημα;
Ζούμε σε μια χώρα που την ρήμαξαν οι ψευτοπροοδευτικοί, και κυριολεκτικά την διέλυσαν από την μεταπολίτευση και μετά. Από πότε λοιπόν αυτή η χώρα υπόθελπτε δεξιούς, αφού κυρίως εδώ και χρόνια υποθάλπει Λαζόπουλους;

Βεβαίως και είναι δικαίωμα του καθενός να εντάσσεται πολιτικά όπου εκείνος επιθυμεί, και η πολιτική κρίνεται..

Υπάρχει ανάγκη λοιπόν ο λαός να κατευθύνεται από
Λαζόπουλους;
Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι γνώστης για το ποια πολιτική θα πάει τον λαό μπροστά, ενώ παράλληλα προβάλει τον αναρχισμό; Φυσικά και μπορεί να διακρίνει πρόσωπα και να κρίνει πολιτικούς με βάση το έργο τους είτε θετικά είτε αρνητικά.
Πώς μπορεί όμως εκκωφαντικά να υποστηρίζει ή να απαξιεί πολιτικούς που δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εργαστούν για αυτήν την χώρα;