Tuesday

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για περιβαλλοντικά θέματα στην Αθήνα



Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για περιβαλλοντικά θέματα, εντεταλμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέβη την Τρίτη (8/4) στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με στελέχη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε., εξ αιτίας της πολιτικής που ακολουθείται σε πολλά ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Το πλέον «καυτό» είναι εκείνο της ενσωμάτωσης και εφαρμογής της οδηγίας-πλαισίου (2000/60) για την ορθολογική διαχείριση, την ποιότητα και τα μέτρα προστασίας των υδάτινων πόρων. Αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την πάταξη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ειδικά το θέμα που αφορά στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, με την παύση λειτουργίας των εκατοντάδων χωματερών που λειτουργούν παράνομα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το κλιμάκιο θα εξετάσει και στοιχεία σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου, καθώς και για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό και στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου. Ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει τους εμπειρογνώμονες της Κομισιόν είναι η υπόθεση της ρύπανσης στη λίμνη Κορώνεια, και τους αργούς ρυθμούς απορρόφησης των προβλεπόμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε περίπτωση που στο πόρισμα διαπιστωθούν παραβιάσεις της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

No comments: