Thursday

Ετέθη Βέτο από την Ελληνική Κυβέρνηση στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με αρκετούς υποστηρικτές της Ελληνικής θέσης



Η ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, έθεσε ένα ξεκάθαρο βέτο στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η ελληνική θέση στηρίχθηκε από σειρά χωρών και η πρόσκληση προς της ΠΓΔΜ αναβάλλεται.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε τις θέσεις της χώρας μας στο επίσημο δείπνο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, το βράδυ της Τετάρτης (4/2).

Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν απομονώθηκε από τους συμμάχους, αντιθέτως υπέρ της ελληνικής θέσης τάχθηκαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανίας, το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία. Αίσθηση προκαλεί ότι υπέρ στάθηκε και η Βουλγαρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική θέση έτυχε της κατανόησης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Δεν συμφώνησαν με τις ελληνικές θέσεις τασσόμενες υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λιθουανίας, η Δανία, και της Νορβηγίας. Δεν πήραν θέση ο Καναδάς, η Βρετανία και η Πορτογαλία.

Όπως έγινε γνωστό ισχυρότερος σύμμαχος της χώρας μας αποδείχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Τόνισε ξεκάθαρα, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».

Πριν από το δείπνο δόθηκε δεξίωση προς τους ηγέτες, στην οποία ο Κ. Καραμανλής είχε σύντομη συνομιλία με τον Τζορτζ Μπους καθώς και άλλους ηγέτες.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, τόνισε ότι «η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και αυτή να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας. Κατόπιν αυτών, ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας. Μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Όλες οι χώρες-μέλη θέλουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

1 comment:

Anonymous said...

Τζέιμς Απατουράι!

AxAxAXaxAXaa!