Tuesday

Σθεναρή πίεση από τις Η.Π.Α στην Αθήνα






Σθεναρή πίεση για λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ασκούν οι ΗΠΑ λίγα 24ωρα
πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλαν σαφές μήνυμα στην Αθήνα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, σε μία έμμεση προσπάθεια να αποσυνδέσει το θέμα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (31/3) ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζονται στο κατά πόσον οι χώρες πληρούν τα προσόντα και τα κριτήρια που έθεσε για αυτές το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ότι το εκκρεμές ζήτημα για την Ελλάδα το θέμα του ονόματος των Σκοπιανών, αναφέροντας: «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα, σίγουρα όμως δεν υπάρχουν σχέδια για να καθυστερήσουμε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ή να καθυστερήσουμε αποφάσεις για την ένταξη λόγω αυτού του ζητήματος».

Ο κ. Κέισι δήλωσε «θα συνεχισθεί η εντατική εργασία εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Μακεδονίας για να καταλήξουν σε μια λύση αυτού του ζητήματος έτσι ώστε να μην συντρέχουν εξωτερικοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την υποψηφιότητα ένταξης της Μακεδονίας. Το σημαντικό θέμα για μας είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιτευχθεί από τα δυο μέρη υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς και των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα για να λύσουν και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ενθαρρύνουμε να το λύσουν. Ο Νταν Φριντ, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε ξανά με την ηγεσία της Μακεδονίας και της Ελλάδας για να προσπαθήσει να προωθήσει περαιτέρω διάλογο και να ενθαρρύνει πρόοδο στο θέμα αυτό» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ερώτημα αναφορικά με την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της Κοντολίζα Ράις με τη Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «αυτή έλαβε χώρα την Παρασκευή και στη διάρκειά της συζήτησαν για πολλά ζητήματα, αλλά μεταξύ αυτών ήταν η παρότρυνση για συνεχείς προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος αυτού».

1 comment:

Anonymous said...

Αναπάντεχη αμερικάνικη εισβολή σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Σούδας.
Τι να θέλουν πάλι οι «φίλοι μας»;
φωτο στο http://hania-sos.blogspot.com/