Wednesday

Συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν




Συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε το μεσημέρι της Τρίτης (29/4) στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Οι δυο άνδρες επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους τις καλές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης υπεγράφη και η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για τη συμμετοχή της χώρας μας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.


"Ο αγωγός αερίου South Stream, θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. "Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός South Stream κατοχυρώνουν την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, και καθιστούν τη χώρας μας δίοδο ενεργειακών πόρων" είπε ο Κ. Καραμανλής.


Αναφορικά με το Σκοπιανό ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι «θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση λάβουν η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει λύση κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, συνεκτική και έναντι των πάντων erga omnes με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΠΓΔΜ θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Η πολιτική ηγεσία της θα εργαστεί για τη λύση μακριά από εθνικιστικές τάσεις. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων».


«Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει» τόνισε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε ότι με τον ρώσο πρόεδρο έκαναν τον «απολογισμό της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Θα βάλουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς».
Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τον κ. Πούτιν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε μία σειρά θεμάτων διεθνούς πολιτικής, ενώ επεσήμανε ότι η συμβολή του προέδρου της Ρωσίας στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών «ήταν ανεκτίμητη. Από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων».
Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας, η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας», ενώ πρόσθεσε ότι «ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών αγγίζει τα τρία δισεκατομύρια δολάρια».
Πρόσθεσε ότι «οι δυο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος. Είναι συνεχείς οι μεταξύ μας επαφές και για τα διεθνή θέματα. Βασιζόμαστε στο θετικό ρόλο που ανέκαθεν έπαιζε η Ελλάδα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη».
Ο απερχόμενος πρόεδρος αναφερόμενος στον διάδοχο του στον προεδρικό θώκο είπε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο νέος πρόεδρος θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον».
Ο κ. Καραμανλής συναντάται επίσης με το νέο πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ.
Στο περιθώριο της συνάντησης Πούτιν- Καραμανλή υπεγράφη και η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Σημειώνεται ότι ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.

No comments: