Wednesday

Μάχη θα δώσει αύριο η Ελλάδα στο Βουκουρέστι


Μάχη αναμένεται να δώσει η Ελλάδ
α στο Βουκουρέστι αναφορικά με το ζήτημα της

ονομασίας της ΠΓΔΜ και της
υποψηφιότητας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τα μηνύματα για τη χώρα μας δεν είναι θετικά. Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν την ένταξη της ΠΓΔΜ με την ονομασία FYROM.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με δυο διπλωματικά όπλα: Από τη μία το βέτο και από την άλλη την αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την Τρίτη (1/4) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις. Η χώρα μας εκτός απροόπτου, δηλαδή εκτός και αν βρεθεί κάποια λύση, θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Καραμανλής θα θέσει το βέτο κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, το βράδυ της Τετάρτης, εφόσον τεθεί το θέμα.

Το κλίμα όμως είναι βαρύ, καθώς πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον έλαβε την απόφαση η γειτονική χώρα να εισέλθει στο ΝΑΤΟ ως FYROM παρά την αντίθετη θέση της Ελλάδος. «Δεν δεχόμαστε εμπόδια. Τα Σκόπια πληρούν τα κριτήρια και θα μπουν» ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, είπε «παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετική ένδειξη εκ μέρους του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, αναχωρούμε με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας.

Ένα ακόμα αγκάθι προστέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση με ανακοίνωση της υποστήριξε την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία. Συνεργάτης της κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική πλευρά θα έβλεπε θετικά μία απευθείας συνομιλία Καραμανλή- Γκρούεφσκι στο Βουκουρέστι, ενώ έκανε γνωστό ότι η Καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες των δύο χωρών απευθύνοντας τους έκκληση να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δίνει τη διπλωματική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε επιστολή προς τους 26 ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην οποία εξηγεί τα ελληνικά επιχειρήματα επί του θέματος.

No comments: