Tuesday

Επανέρχεται το θέμα των δομημένων ομολόγων μετά την δημοσίευση της έκθεσης του κ. Ζορμπά


Την Τρίτη (8/4
) η εφημερίδα «Το Βήμα» επαναφέρει την υπόθεση των δομημένων ομολόγων , δημοσιεύοντας την έκθεση που συνέταξε για την υπόθεση ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κ. Γίωργος Ζορμπάς.

Σε αυτήν καταλογίζονται ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, για το γεγονός ότι ουσιαστικά εξώθησε τις διοικήσεις των Ταμείων στην αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων υψηλού κινδύνου, παρά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που ορίζει κανόνες συντηρητικής επενδυτικής συμπεριφοράς και συνετής διαχείρισης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ο κ. Ζορμπάς, έχοντας συλλέξει στοιχεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ελβετία και τη Βρετανία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σημαίνοντες κρατικοί λειτουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας διαδραμάτισαν ρόλο ηθικού αυτουργού στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για υπέρογκες προμήθειες και το «παιχνίδι» που έστησαν οι αρχικοί, οι ενδιάμεσοι και οι τελικοί ανάδοχοι του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ, εκμεταλλευόμενοι την πληροφόρηση που τους παρείχαν εξ αρχής στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Αρχής χαρακτηρίζει επίσης επίμεμπτη συναλλαγή την αγορά του ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ, αφού εντόπισε προμήθειες και εμβάσματα που κατατέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, κρυφές συμφωνίες που υπέγραψαν στο εξωτερικό οι ανάδοχοι του ομολόγου και οικονομικές δοσοληψίες που είχαν με τον πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ και άλλα πρόσωπα.

Τέλος ο κ. Ζορμπάς προβαίνει στην εκτίμηση ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις διάπραξης του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και της τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας από τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ, που έλαβαν την απόφαση της αγοράς του ομολόγου.

Πηγή: Το Βήμα

No comments: