Monday

Το αίμα ρέει χωρίς τέλος στη Λωρίδα της Γάζας



Το αίμα ρέει χωρίς τέλος στη Λωρίδα της Γάζας. Το ισραηλινό σφυροκόπημα εναντίον –αδιακρίτως- στρατιωτικών στόχων και αμάχων συνεχίζεται για δεύτερη μέρα. Στην κόλαση αίματος της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 290 άνθρωποι – στρατιωτικοί, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, ενώ 800 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Γάζας, στα οποία τα φάρμακα και το νερό τελειώνουν -σύμφωνα με το BBC.

«Ο θάνατος είναι παντού αυτό το πρωινό»

Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Γάζας που αριθμεί 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ήδη βρίσκεται σε πολύ δυσμενή κατάσταση λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις στα αναγκαία για τη διαβίωση. Όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η ισραηλινή επίθεση θα προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας. Σύφμωνα με το BBC οι ισραηλινοί προσπαθούν να αποκόψουν τον πενιχρό ανεφοδιασμό της αποκλεισμένης περιοχής, κατααστρέφοντας τα τούνελ ανεφοδιασμού. Σύμφωνα με το Ισραήλ έχουν καταστραφεί 40 περάσματα.

Από την πλευρά της UNRWA αναγκαστικά έχει σταματήσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 750.000 κατοίκους. Η υπηρεσία του ΟΗΕ γνωστοποίησε στο Reuters πως ελπίζει να μπορέσει να «περάσει» 10 φορτηγά με ιατροφαρμακευτικό υλικό που χρειάζεται άμεσα, την Κυριακή. Την ίδια στιγμή στα νοσοκομεία της Γάζας – που περιθάλπονται οι τραυματίες των βομβαρδισμών- τα εφόδια τελειώνουν. Μεγάλη ανάγκη υπάρχει ακόμη για αίμα.

Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν εναντίον παλαιστίνιων προσφύγων

Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν και στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου καθώς παλαιστίνιοι πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν δέχτηκαν τους πυροβολισμούς των αιγυπτίων φυλάκων εναντίον τους. Αναφέρθηκαν – σύμφωνα με το BBC – πολλοί τραυματισμοί. Στο μεταξύ ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τη Χαμάς οτι δεν αφήνει τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σε «παύση της βίας»

Μετά από πολύωρη σύσκεψη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε νωρίς την Κυριακή ανακοίνωση –προσεκτική στη διατύπωση και στην καταδίκη - στην οποία καλεί για «άμεση κατάπαυση της βίας στη Γάζα». «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν τη βαθύτατή ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή και καλούν στην παύση της» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις στρατιωτικές δράσεις».

No comments: