Sunday

Ισραηλινές επίθεσεις στη Γάζα



Σκηνικό πολέμου θύμιζαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου (27/12) το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για τις συνεχείς επιθέσεις μελών της Χαμάς κατά του εδάφους του. Τουλάχιστον 205 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν. Οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν πρωτοφανείς σκηνές χάους. Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.
Νέο κύκλο βίας φαίνονται να ανοίγουν στη Μέση Ανατολή οι ισραηλινές επιθέσεις. Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές τους κατά της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου, πλήττοντας ένα χυτήριο και άλλους στόχους στα νότια, ανακοίνωσαν οι αρχές και αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζεται ότι η "επιχείρηση έχει ξεκινήσει και θα συνεχισθεί όσο αυτό κριθεί απαραίτητο".

---Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ένα γύρο «εκτάκτων επαφών» με πολλές χώρες, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές.

«Ξεκινήσαμε έκτακτες επαφές με πολλές αραβικές και άλλες χώρες, προκειμένου να σταματήσουμε την θρασύδειλη επίθεση και τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ο Αμπάς από τη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέπτεται.

---Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι έδωσαν εντολή στα μέλη τους να απαντήσουν στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση. Ήδη, μια ισραηλινή άμαχος βρήκε τον θάνατο στην πόλη Νετιβότ, στα νότια της χώρας, από πύραυλο που εβλήθη από τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και έπληξε το σπίτι της, όπως μετέδωσε η ραδιοφωνία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πύραυλος προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων ατόμων, που βρίσκονταν εκείνην τη στιγμή στην κατοικία

---Κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης σε νότιο προάστιο της Βηρυττού, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ επέκρινε την «συνενοχή» ορισμένων αραβικών χωρών με το Ισραήλ, το οποίο σήμερα πραγματοποίησε πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Αμερικανοί έλαβαν την απόφαση για τις επιδρομές, οι Ισραηλινοί την εκτέλεσαν και οι Άραβες ήταν συνένοχοι. Η συνενοχή των Αράβων ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο» δήλωσε ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, ενώπιον του πλήθους. «Οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν άραγε τους Παλαιστινίους, ή κάτι άλλο;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της Χεμπολάχ Χουσέιν Χατζ Χασάν, καλώντας την αιγυπτιακή κυβέρνηση «ν’ αφουγκρασθεί τη φωνή του λαού της, που αυτός υποστηρίζει τη Γάζα».

---Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δηλώνει έτοιμο να διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν εγκαταστάσεις, όπου δρουν τρομοκράτες. «Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο» δήλωσε.

No comments: