Monday

Ο Γ. Παπανδρέου στην Δ.Ε.Θ


Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «συγκεκριμένα μέτρα» και «συγκεκριμένους πόρους» για μια δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου και για τα μέτρα ελάφρυνσης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Εκτίμησε ότι «η χώρα μας έχει πλούτο», αλλά ότι η κυβέρνηση κάνει την πολιτική επιλογή να μην στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά τους πλουσιότερους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι θα φορολογηθούν τα μεγάλα εισοδήματα, οι υπεράκτιες εταιρείες καθώς και η εκμεταλλεύσιμη εκκλησιαστική περιουσία. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα αναιρεθούν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα επαναφέρει το αφορολόγητό όριο και θα άρει τα τεκμήρια διαβίωσης. Τάχθηκε υπέρ της μονιμότητας στο Δημόσιο και σημείωσε και πάλι ότι είναι δυνατή η μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την ανάπτυξη αντιπαραθέτοντας την πολιτική που θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ με την «εκποίηση» για να «μπαλωθούν τρύπες», όπως είπε, που κάνει η ΝΔ, πωλώντας κερδοφόρους κρατικούς οργανισμούς, φέρνοντας το παράδειγμα του ΟΤΕ.

Σχετικά με την περικοπή των αμυντικών δαπανών για την οποία έκανε λόγο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι αυτές φτάνουν στο υπέρογκο ποσό των 30 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2013. Σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν αμυντικές δαπάνες με μεγαλύτερη διαφάνεια, διατηρώντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί «μέρισμα ειρήνης», όπου θα συγκεντρώνονται οι εξοικονομημένοι πόροι.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι υπάρχουν περιθώρια ελάφρυνσης του βάρους των τιμολογίων των ΔΕΚΟ που επωμίζονται οι πολίτες.

Στις αιχμές των δημοσιογράφων ότι και ο Κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί προεκλογικά για κοινωνικές δαπάνες που θα προέρχονταν από την πάταξή της φοροδιαφυγής – κάνοντας λόγο μάλιστα για 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο σχέδιο και ότι το γεγονός ότι δεν τα κατάφερε η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρει κανείς.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν έδωσε συγκεκριμένο ποσό για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε, ενώ για το χρονικό όριο είπε ότι η πρώτη τετραετία θα γεφυρωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολίτη και πολιτείας, ώστε τα μέτρα ανακούφισης των χαμηλότερων εισοδημάτων θα είναι άμεσα.

Επίθεση στη ΝΔ

Σφοδρή κριτική έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και για τα θέματα της διαφθοράς. Αναφερόμενος στα κρούσματα αδιαφάνειας και συναλλαγών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είπε : «Τα δεχόμαστε αυτά; Τα θεωρούμε φυσιολογικά; Εγώ τα απορρίπτω και τα απορρίπτει και όλος ο ελληνικός λαός». Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε υπουργούς «οι οποίοι έχουν λειτουργίες, που βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα του ρόλου τους και το δημόσιο συμφέρον».

No comments: