Sunday

Όλη η συνέντευξη Καραμανλή στη Δ.Ε.Θ

Ο κ. Καραμανλής απάντησε σε καταιγισμό ερωτημάτων για τα ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας.

--Ερωτηθείς για τις καταγγελίες εναντίον του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκη, του προσέφερε κάλυψη λέγοντας: «Άλλο πράγμα η φοροδιαφυγή και άλλο οι δραστηριότητες κάθε πολίτη στις νόμιμες δραστηριότητες». «Δεν αναφερόμαστε σε παράνομες, ανήθικες, αθέμιτες δράσεις. Όσον αφορά στον τρόπο ζωής υπάρχει ένα υποκειμενικό στοιχείο αντίληψης. Δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς» απάντησε ερωτηθείς για τον τρόπο ζωής του. κ. Βουλγαράκη.

--Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα σημειώνοντας ότι «δεν έχουν περάσει ούτε 12 μήνες από την τελευταία ετυμηγορία των Ελλήνων. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτή η σκέψη». Σε επόμενη ερώτηση υπογράμμισε ότι: «Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού».

--Ερωτηθείς για τις αιχμές που εξαπολύει ο Π. Τατούλης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» και επεσήμανε: «Υπάρχει ισχυρή εντολή του λαού. Είναι αυτονόητο ότι κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα στη γνώμη και την έκφραση του, είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος».

--Σε ερώτημα αναφορικά με τις καταγγελίες Τατούλη και ΠΑΣΟΚ για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του, Μάρας Ζαχαρέα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αυτές τις απόψεις «αναχρονιστικές και μεσαιωνικές για το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στον πανικό του διολισθαίνει στην υιοθέτηση τέτοιων αντιλήψεων».

--Αναφορικά με την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χαρακτήρισε «κωμικοτραγικό» το γεγονός ότι «το κόμμα που υπονόμευσε την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης να καταφεύγει σε φτηνά τεχνάσματα σε μία διαδικασία από τη φύση της δεν μπορεί να αλλοιωθεί».

--Σε σχέση με το θέμα Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «καμία καταγγελία δεν στέκεται από μόνη της αν δεν ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη. Ο ίδιος ο κ. Παυλίδης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, που διερευνά την υπόθεση». Σε αντίστοιχη ερώτηση, όπου έγινε σύγκριση με την περίπτωση του Σ. Τσιτουρίδη, ο πρωθυπουργός είπε: «Συγκρίνατε λάθος βουλευτή με υπουργό εν ενεργεία. Δέχομαι ότι υπάρχουν καταγγελίες και έρευνα, αλλά δεν δέχομαι την αφοριστική ισοπέδωση των πάντων».

--Ερωτηθείς για το που θέτει τον πήχη των Ευρωεκλογών η κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι το περιεχόμενο αυτών των εκλογών είναι σημαντικό όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. «Έχουν αναμφισβήτητο πολιτικό περιεχόμενο. Ούτε κυβέρνηση εκλέγουν, ούτε τις εξελίξεις επηρεάζουν».

--«Δεν συνεργαζόμαστε με άκρα, ούτε περιθώρια συνεργασιών υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσαν τον τόπο τέτοιες κυβερνήσεις». Ερωτηθείς για το τι σκοπεύει να πράξει ο ίδιος σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές η παράταξη του δεν σχηματίσει αυτοδυναμία είπε: «Δεν σκοπεύω να κάνω χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης».

--Αναφορικά με το θέμα των καταγγελιών για τη Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «το 1999 ξεκινά η υπόθεση, με γνωμοδοτικές αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν στη Βουλή».

--Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση το 2004 ανέλαβε να διαχειριστεί μία δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Με τον ηπιότερο τρόπο περιορίσαμε δραστικά το έλλειμμα, από 7,5 στο 2,5%».

--Για την υπόθεση της Siemens ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «διεξάγεται μεγάλης έκτασης δικαστική έρευνα. Έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή από άλλες χώρας, πιστεύω ότι θα εμφανιστεί όλη η αλήθεια. Μετά το τέλος της ανακριτικής διαδικασίας, θα επιληφθεί του θέματος και η Βουλή, η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για αυτό».

--Σε ερώτημα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αφορά σε μεγάλο βαθμό τη «μείωση των φόρων». Και εξήγησε: «Ήταν αναγκαίο να ληφθούν κάποια μέτρα, πολύ προσεκτικά επιλεγμένα, κυρίως στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, κυρίως για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

--Σε ερώτημα όσον αφορά στο ζήτημα των εργαζομένων με «μπλοκάκι» και τη συμπερίληψη τους στο φορολογικό νομοσχέδιο Αλογοσκούφη, με την υποσημείωση ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε επί μίας παραδεδεγμένης παρανομίας, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή. Επί της ερώτησης είπε: «Έγιναν παρατηρήσεις, προτάσεις, ήδη έγιναν διορθωτικές παρεμβάσεις και μία αφορά στο θέμα που θέσατε» (σ.σ στο θέμα των εργαζομένων με μπλοκάκι).

--Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «η Ελλάδα και η κυβέρνηση έχουν απόλυτα σαφή θέση. Μία διεθνή -με γεωγραφικό προσδιορισμό- ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων». Συμπλήρωσε ότι «απεδείχθη η συνέπεια των λόγων μας με πράξεις, όπως για παράδειγμα στο Βουκουρέστι. Η συμπεριφορά και τα λεγόμενα της κυβέρνησης των Σκοπίων δεν με κάνουν αισιόδοξο. Δεν βλέπω διάθεση για να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή ονομασία. Η Ελλάδα ιστορικά σήμερα και στο μέλλον δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

--Σε ερώτημα για το ποιο εκείνος θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τη μόνη γόνιμη κριτική που μπορώ να αποδεχθώ είναι από αυτούς που μου λένε “πηγαίνετε πιο γρήγορα στις μεταρρυθμίσει”. Σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερήσαμε, αλλά θεωρώ ότι είναι ο πιο ούριος άνεμος σε μία κυβέρνηση που εξ ορισμού είναι προσανατολισμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

--Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Ζαχόπουλου, την οποία χαρακτήρισε «τραγική προσωπική ιστορία» και πρόσθεσε: «Εξυφανθεί μία απίστευτη ένταση και δημοσιότητα περί σκανδάλου. Ρωτώ που είναι το σκάνδαλο; Πουθενά δεν είναι. Όπου υπάρχει βάση σε μία καταγγελία, να διερευνηθεί ακόμα και να αποκεφαλιστεί ο ένοχος».

No comments: