Friday

Η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε. η Ελλάδα


Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» παρουσιάζει η Ελλάδα, μετά τη Λετονία, καθώς ένας στους 5 κατοίκους (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14%, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ των «15».

Σύμφωνα με το ετήσιο πόρισμα του Παρατηρητηρίου Φτώχειας, Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, την υψηλότερη φτώχεια εμφανίζουν οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) καθώς και οι χώρες με φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος (Βρετανία, Ιρλανδία).

Αντίθετα, τη χαμηλότερη φτώχεια και ανισότητα εμφανίζουν οι χώρες με σοσιαλοδημοκρατικό καθεστώς ευημερίας (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία) και ακολουθούν οι χώρες με συντηρητικό-κορπορατιστικό τύπο κοινωνικού κράτους (κυρίως χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης).

Sunday

Ο ''Θόλος της ημέρας της καταστροφής''

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας κατασκεύασε τον "Θόλο της ημέρας της καταστροφής". Μέσα σε ένα απομακρυσμένο βουνό, περίπου 620 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί για να αντέξει σε πυρηνικό πόλεμο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο πλημμύρας από το λιώσιμο των πάγων καθώς είναι κατασκευασμένο σε αρκετά μακρινό σημείο από την θάλασσα.

Μέσα στο καταφύγιο υπάρχουν 1.400 περίπου είδη σπόρων από όλον τον κόσμο που έχουν εξαφανιστεί από καταστροφές. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το ποσοστό της γενετικής ποικιλομορφίας ήδη έχει χαθεί σε οικολογικές καταστροφές το 75 τοις εκατό (75%).


Ο σχεδιασμός του ''doomsday vault'' φωνάζει <<το τέλος είναι κοντά>>. Όλη η κατασκευή και ο σκοπός της είναι να παρέχει ζωή σε περίπτωση που η ζωή όπως την ξέραμε εξαφανιστεί.
Η σήραγγα οδηγεί μετά από 390 πόδια (120 μέτρα) σε ευθεία γραμμή μέσα στο καταφύγιο, σε δύο "θησαυροφυλάκια". Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης και στα δύο θησαυροφυλάκια είναι 3 εκατομμύρια σπόροι.

Στο εσωτερικό των θησαυροφυλακίων των σπόρων, η θερμοκρασία διατηρείται στους -18 C, η μπορεί να διατηρήσει τους σπόρους κατεψυγμένους και ζωντανούς, αλλά χωρίς τη δυνατότητα βλάστησης. Σε αυτή τη θερμοκρασία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι σπόροι μπορεί να διατηρηθούν ζωντανοί από 20 έως εκατοντάδες χρόνια χωρίς να πεθαίνουν, ανάλογα με τον τύπο καλλιέργειας.

Η σήραγγα έχει αρκετά ενισχυμένες πόρτες και η είσοδος επιτηρείται όλο το 24/άωρο Η είσοδος δεν είναι κρυφή. Απεναντίας, εντοπίζεται εύκολα.
Η κατασκευή στοίχισε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

Thursday

Προσφυγή των Σκοπίων στο δικαστήριο της Χάγης, με το αιτιολογικό ότι η Ελλάδα δεν επέτρεψε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ


«Ήταν ένα από τα σενάρια που είχαμε εξετάσει» δήλωσε στη ΝΕΤ η Ντόρα Μπακογιάννη για την προσφυγή των Σκοπίων στο δικαστήριο της Χάγης, με το αιτιολογικό ότι η Ελλάδα δεν επέτρεψε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι ήταν ενημερωμένος για την κίνηση.

«Είχα ενημερωθεί επίσημα τη Δευτέρα (17/11) από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι είχε κινήσει διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία της 13ς Σεπτεμβρίου 1995, μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι η ενέργεια αυτή δεν μειώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της 'ονομασίας', και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να ορίσει νέο εκπρόσωπο στις συνομιλίες του ΟΗΕ» δήλωσε, από την πλευρά του, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Tuesday

S.O.S από την ΕΥΔΑΠ για κίνδυνο λειψυδρίας


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΕΥΔΑΠ στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, καθώς τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί δραματικά σε τέτοιο βαθμό που επαρκούν μόνο για ένα χρόνο.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της επερχόμενης λειψυδρίας, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες περιορισμό στην κατανάλωση νερού, ακριβότερα τιμολόγια για εκείνους που κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού, καθώς και νέα έργα για την υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας, τα αποθέματα νερού για την πρωτεύουσα είναι σήμερα 429.320.979 κυβικά μέτρα.

Πέρυσι στις 17 Νοεμβρίου τα αποθέματα νερού ήταν 761.513.951 κ.μ., ενώ και πάλι προδίκαζαν λειψυδρία. Παράλληλα, οι διαρροές στο δίκτυο διανομής του νερού υπερβαίνουν το 20%.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ, ύστερα από τέσσερα χρόνια, άρχισε να παίρνει και πάλι νερό μέσω άντλησης από την Υλίκη. Η ποσότητα του νερού που φθάνει από την Υλίκη στους ταμιευτήρες είναι 350.000 κ.μ. την ημέρα, όταν οι ημερήσιες απαιτήσεις του Λεκανοπεδίου ανέρχονται σε 1.100.000 κ.μ. Η ετήσια κατανάλωση νερού στο Λεκανοπέδιο είναι 400 εκατ. κυβικά μέτρα.

Τους 7.000 πλησιάζουν οι απεργοί πείνας, ενώ αυξάνονται και οι απεργοί δίψας.


Δραματική παραμένει η κατάσταση στις φυλακές της χώρας μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησαν χιλιάδες κρατούμενοι, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Τους 7.000 πλησιάζουν οι απεργοί πείνας, ενώ αυξάνονται και οι απεργοί δίψας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συναντήσει εκπροσώπους των φυλακισμένων.
Επιπλέον 59 άτομα από το σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας προστέθηκαν στον μακροσκελή κατάλογο των κρατουμένων που διαμαρτύρονται. Ήδη στις φυλακές Μαλανδρίνου 10 κρατούμενοι-απεργοί πείνας έχουν σταματήσει να πίνουν νερό από το Σάββατο, γεγονός το οποίο επιδεινώνει ταχύτερα την κατάσταση της υγείας τους.

Monday

Ο Έλληνας Πωλ Κάλας κατάφερε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τον πλανήτη Fomalhaut b


Ο Έλληνας Πωλ Κάλας είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τον πλανήτη Fomalhaut b. Η περίφημη φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν από λίγα 24ωρα στην ιστοσελίδα της κορυφαίας επιστημονικής επιθεώρησης «Science» και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στη διεθνή αστρονομική κοινότητα.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και 162 χρόνια που κάποιος παρατήρησε απευθείας με οπτικό τηλεσκόπιο έναν καινούργιο γιγάντιο πλανήτη. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 1846 με την ανακάλυψη του Ποσειδώνα».Δήλωσε σε συνέντευξή του.

«Η πρώτη φορά που τον είδα, ήταν πριν από 15 χρόνια όταν ήμουν φοιτητής. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα δεν έπαψα ποτέ να προσπαθώ να τον “ξετρυπώσω” και όταν κατάφερα για πρώτη φορά να τον φωτογραφίσω, παραλίγο να πάθω καρδιακή προσβολή!».

Ο πλανήτης Fomalhaut b δεν βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα όπως ο Ποσειδώνας. Απέχει από εμάς 25 έτη φωτός, στον αστερισμό του Νοτίου Ιχθύος.

Όπως παραδέχεται ο κ. Κάλας, «ήταν πολύ δύσκολος και επίπονος ο εντοπισμός του, γιατί ο ίδιος ο πλανήτης είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο αχνός από το αστέρι γύρω από το οποίο περιφέρεται».

Στα χέρια της γαλλικής αστυνομίας έπεσε ο επικεφαλής της ΕΤΑ


Στα χέρια της γαλλικής αστυνομίας ο επικεφαλής της ΕΤΑ, Γκαρκόιτζ Ασιάσου Ρουμπίνα, γνωστός με το προσωνύμιο «Τσερόκι». Η σύλληψη έγινε το βράδυ της Κυριακής (16/11) στη νότια Γαλλία και η είδηση ανακοινώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Μισέλ Αλιό-Μαρί.
Η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ κατηγορείται για το θάνατο περισσοτέρων από 820 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της 40ετούς δράσης της. Η βία ξανάρχισε τον Ιούνιο του 2007, μετά την αποτυχία των μυστικών διαβουλεύσεων με την ισπανική κυβέρνηση. O Ρουμπίνα υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί για την απόφαση της ΕΤΑ να ξαναρχίσει την ένοπλη δράση.

''Αντίο'' από τους δημοσιογράφους στο Γιώργο Κοίλιαρη

«Ο Γιώργος Κοίλιαρης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1955. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Νιουκάστλ της Βρετανίας, Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης. Γρήγορα, όμως, τον κέρδισε η δημοσιογραφία και ξεκίνησε ως ελεύθερος ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Τα Νέα» τον Νοέμβριο του 1979. Συνέχισε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» όπου κάλυψε τα κρίσιμα γεγονότα της δραματικής αυτής περιόδου στον Λίβανο. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελ. Τύπος», «Πρώτη», «Βραδυνή», «Αλήθεια», «Νίκη» καθώς και στα ραδιόφωνα « Flash » και « Sky» και τέλος στην «ΕΤ-1» και την «ΝΕΤ»..

Καλό ταξίδι Γιώργο.. Για να θυμούνται οι παλιοί και να παραδειγματίζονται οι νέοι καθώς και όλοι εκείνοι που θέλουν να αποκαλούνται "δημοσιογράφοι"..

G20


Σε συντονισμένη δράση συμφώνησαν οι ηγέτες ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην πρώτη διάσκεψη της ομάδας G20 στην Ουώσινγκτον, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση πριν το τέλος Απριλίου.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η δράση που θα ληφθεί πρέπει να είναι ταχεία ενώ αποφάσισαν μεγαλύτερη συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών στους διεθνείς οικονομικούς φορείς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Επίσης χάραξαν ένα «χάρτη εξόδου» από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, με βασικά βήματα τον επαρκέστερο έλεγχο των διεθνών χρηματοπιστωτικών και οικονομικών ιδρυμάτων, την εξέταση της μείωσης των υπέρογκων αμοιβών των τραπεζικών στελεχών και τη διεξαγωγή συνομιλιών για τους όρους του παγκόσμιου εμπορίου. Έμφαση δόθηκε ακόμη στην αναμόρφωση των κρατικών δημσιονομικών πολιτικών με την επιβολή φοροελαφρύνσεων, ενώ τονίστηκε η σημασία της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από τα κεντρικά τραπεζικά ιδρύματα.

Το νορβηγικό σκάφος ενημέρωσε την κανονιοφόρο «Πολεμιστής» ότι σταματάει τη διεξαγωγή ερευνών

Εντός της Κυριακής (16/11) αποχωρεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα η τουρκική φρεγάτα, με το νορβηγικό πλοίο «Μαλένε Όστερβολντ» που έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο. Τα δύο πλοία βρίσκονται στην περιοχή από την Παρσκευή.

κανονιοφόρο "πολεμιστής"


Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς και διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές για το πλοίο που βρέθηκε 100 μίλια νότια του Καστελόριζου στο ΝΑ Αιγαίο. Επί τόπου βρέθηκε επίσης ελληνικό (κανονιοφόρος «Πολεμιστής») πολεμικό πλοίο και η τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ».

Το νορβηγικό σκάφος «Μαλένε Όστερβολντ» δεν αποχώρησε αμέσως λόγω «τεχνικού προβληματος» που παρουσίασε. Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοινώσεις του υποστηρίζει οτι η Τουρκία δεν πραγματοποιεί έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το μεσημέρι της Κυριακής (16/11) το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως το νορβηγικό σκάφος ενημέρωσε την κανονιοφόρο «Πολεμιστής» ότι σταματάει τη διεξαγωγή ερευνών. Είχε προηγηθεί αίτημα από το νορβηγικό σκάφος προς την ελληνική πλευρά -μετά τα ελληνικά διαβήματα- να του δοθούν οι συντεταγμένες της περιοχής, στην οποία δεν έπρεπε να βρίσκεται. Σημειώνεται ότι δόθηκαν τελικά από την ελληνική πλευρά στον κυβερνήτη του νορβηγικού σκάφους οι εν λόγω συντεταγμένες.

Wednesday

Αθανασόπουλος: ''Αν το κόστος δεν το πληρώσουμε σήμερα, θα το πληρώσουμε αύριο πολλαπλάσια''


Ο κ. Αθανασόπουλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι αυξήσεις θα συνεχιστούν απάντησε ότι «το θέμα δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Δεν μιλάμε για αυξήσεις εδώ. Μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει για να βγει η ΔΕΗ από μία κρίση, από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται».

Ερωτηθείς για το αν οι συνεχείς αυξήσεις του τελευταίους μήνες είναι υπερβολικές, ανέφερε: «Οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, είναι πραγματικά πολύ μεγάλες για ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Όμως από την άλλη πλευρά, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δαπανηρή, έχει ένα κόστος».

«Αν το κόστος αυτό δεν το πληρώσουμε σήμερα, θα κληθούμε να το πληρώσουμε αύριο πολλαπλάσια. Εγώ σαν στέλεχος είμαι υποχρεωμένος να προτείνω αυτό το οποίο είναι σωστό για τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφασίσουν. Η ευθύνη όμως της απόφασης βαρύνει το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Γενική Συνέλευση, την Πολιτεία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να με σταματάει εμένα να κάνω αυτό το οποίο είναι σωστό».

Οι κρατούμενοι σε απεργία πείνας..


Οι κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας – ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές – έχουν φτάσει στα όριά τους. Πολλοί έχουν «ζαλάδες, υπογλυκαιμία και υπόταση» αναφέρει ένας κρατούμενος στον Κορυδαλλό. Παρέμβαση για την κατάσταση στις φυλακές έκανε και ο Κ. Παπούλιας, ενώ στον αγώνα των «κολασμένων» συστρατεύθηκαν ο Μ. Θεοδωράκης και ο Μ. Γλέζος.

Η κατάσταση στις φυλακές έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο αριθμός των κρατουμένων έχει πενταπλασιαστεί τα 30 τελευταία χρόνια από 2.500 το 1978 σε 12.200 το 2008, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα του συνωστισμού. Επιπλέον, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, κατέχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στις προφυλακίσεις με αριθμό ρεκόρ υποδίκων στη φυλακή.

Monday

Η πρώτη επίσκεψη Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

Το πρώτο συμβολικό βήμα της μεταβίβασης εξουσίας από τον πρόεδρο Μπους στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ομπάμα στην ηγεσία της υπερδύναμης έγινε τη Δευτέρα (10/11) με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του στο Λευκό Οίκο.


Ο Τζωρτζ και η Λώρα Μπους υποδέχθηκαν τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα με χαμόγελα και χειραψίες πριν ξεκινήσουν την ξενάγηση στον Λευκό Οίκο, στον οποίο το νέο προεδρικό ζεύγος θα βρεθεί μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου.

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και εκτός του κυβερνώντος κόμματος ο Π. Τατούλης


Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και εκτός του κυβερνώντος κόμματος τέθηκε ο βουλευτής Αρκαδίας Π. Τατούλης. Είχε προηγηθεί συνέντευξη-βόμβα με βολές κατά κυβέρνησης και Καραμανλή.

"Η επικοινωνία τελειώνει και αρχίζει η πραγματική πολιτική" δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τατούλης σε σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας.
«Προσδοκώ να συνεχίσω να εκφράζω τις προσδοκίες των πολιτών σε πείσμα όσων έχουν απομονωθεί στην εύπορη ζωή τους και έχουν αποκοπεί από την κοινωνία» υποστήριξε.