Monday

Το νορβηγικό σκάφος ενημέρωσε την κανονιοφόρο «Πολεμιστής» ότι σταματάει τη διεξαγωγή ερευνών

Εντός της Κυριακής (16/11) αποχωρεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα η τουρκική φρεγάτα, με το νορβηγικό πλοίο «Μαλένε Όστερβολντ» που έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο. Τα δύο πλοία βρίσκονται στην περιοχή από την Παρσκευή.

κανονιοφόρο "πολεμιστής"


Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς και διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές για το πλοίο που βρέθηκε 100 μίλια νότια του Καστελόριζου στο ΝΑ Αιγαίο. Επί τόπου βρέθηκε επίσης ελληνικό (κανονιοφόρος «Πολεμιστής») πολεμικό πλοίο και η τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ».

Το νορβηγικό σκάφος «Μαλένε Όστερβολντ» δεν αποχώρησε αμέσως λόγω «τεχνικού προβληματος» που παρουσίασε. Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοινώσεις του υποστηρίζει οτι η Τουρκία δεν πραγματοποιεί έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το μεσημέρι της Κυριακής (16/11) το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως το νορβηγικό σκάφος ενημέρωσε την κανονιοφόρο «Πολεμιστής» ότι σταματάει τη διεξαγωγή ερευνών. Είχε προηγηθεί αίτημα από το νορβηγικό σκάφος προς την ελληνική πλευρά -μετά τα ελληνικά διαβήματα- να του δοθούν οι συντεταγμένες της περιοχής, στην οποία δεν έπρεπε να βρίσκεται. Σημειώνεται ότι δόθηκαν τελικά από την ελληνική πλευρά στον κυβερνήτη του νορβηγικού σκάφους οι εν λόγω συντεταγμένες.

No comments: