Sunday

Ο ''Θόλος της ημέρας της καταστροφής''

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας κατασκεύασε τον "Θόλο της ημέρας της καταστροφής". Μέσα σε ένα απομακρυσμένο βουνό, περίπου 620 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί για να αντέξει σε πυρηνικό πόλεμο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο πλημμύρας από το λιώσιμο των πάγων καθώς είναι κατασκευασμένο σε αρκετά μακρινό σημείο από την θάλασσα.

Μέσα στο καταφύγιο υπάρχουν 1.400 περίπου είδη σπόρων από όλον τον κόσμο που έχουν εξαφανιστεί από καταστροφές. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το ποσοστό της γενετικής ποικιλομορφίας ήδη έχει χαθεί σε οικολογικές καταστροφές το 75 τοις εκατό (75%).


Ο σχεδιασμός του ''doomsday vault'' φωνάζει <<το τέλος είναι κοντά>>. Όλη η κατασκευή και ο σκοπός της είναι να παρέχει ζωή σε περίπτωση που η ζωή όπως την ξέραμε εξαφανιστεί.
Η σήραγγα οδηγεί μετά από 390 πόδια (120 μέτρα) σε ευθεία γραμμή μέσα στο καταφύγιο, σε δύο "θησαυροφυλάκια". Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης και στα δύο θησαυροφυλάκια είναι 3 εκατομμύρια σπόροι.

Στο εσωτερικό των θησαυροφυλακίων των σπόρων, η θερμοκρασία διατηρείται στους -18 C, η μπορεί να διατηρήσει τους σπόρους κατεψυγμένους και ζωντανούς, αλλά χωρίς τη δυνατότητα βλάστησης. Σε αυτή τη θερμοκρασία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι σπόροι μπορεί να διατηρηθούν ζωντανοί από 20 έως εκατοντάδες χρόνια χωρίς να πεθαίνουν, ανάλογα με τον τύπο καλλιέργειας.

Η σήραγγα έχει αρκετά ενισχυμένες πόρτες και η είσοδος επιτηρείται όλο το 24/άωρο Η είσοδος δεν είναι κρυφή. Απεναντίας, εντοπίζεται εύκολα.
Η κατασκευή στοίχισε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

No comments: