Monday

Ο Έλληνας Πωλ Κάλας κατάφερε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τον πλανήτη Fomalhaut b


Ο Έλληνας Πωλ Κάλας είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τον πλανήτη Fomalhaut b. Η περίφημη φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν από λίγα 24ωρα στην ιστοσελίδα της κορυφαίας επιστημονικής επιθεώρησης «Science» και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στη διεθνή αστρονομική κοινότητα.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και 162 χρόνια που κάποιος παρατήρησε απευθείας με οπτικό τηλεσκόπιο έναν καινούργιο γιγάντιο πλανήτη. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 1846 με την ανακάλυψη του Ποσειδώνα».Δήλωσε σε συνέντευξή του.

«Η πρώτη φορά που τον είδα, ήταν πριν από 15 χρόνια όταν ήμουν φοιτητής. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα δεν έπαψα ποτέ να προσπαθώ να τον “ξετρυπώσω” και όταν κατάφερα για πρώτη φορά να τον φωτογραφίσω, παραλίγο να πάθω καρδιακή προσβολή!».

Ο πλανήτης Fomalhaut b δεν βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα όπως ο Ποσειδώνας. Απέχει από εμάς 25 έτη φωτός, στον αστερισμό του Νοτίου Ιχθύος.

Όπως παραδέχεται ο κ. Κάλας, «ήταν πολύ δύσκολος και επίπονος ο εντοπισμός του, γιατί ο ίδιος ο πλανήτης είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο αχνός από το αστέρι γύρω από το οποίο περιφέρεται».

No comments: