Saturday

Oι υπουργοί Οικονομικών των επτά πλουσιοτέρων χωρών δεσμεύθηκαν να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών

Υπό το βάρος της ολοένα αυξανόμενης έλλειψης εμπιστοσύνης που πλήττει το τραπεζικό σύστημα και βαθαίνει την χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πλουσιοτέρων χωρών δεσμεύθηκαν να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την Ουάσινγκτον, όπου συνεδρίασε στην έδρα του υπουργείου Οικονομικών, η G7 κάνει λόγο για ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο πλαίσιο του οποίου θα ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα για να απελευθερωθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων και οι χρηματαγορές, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια».

Η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) συμφώνησε να διοχετεύσει χρήματα στις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα και να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να σηκώνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η G7 συμφώνησε ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα και έκτακτη δράση (…) Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Και προστίθεται: «Είμαστε σύμφωνοι για τη λήψη καθοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τυχόν πτώχευση των οποίων θα προκαλούσε διαδοχικές πτωχεύσεις».

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι διαφορετικές χώρες σε διαφορετικές συνθήκες μπορούν να υιοθετήσουν την ίδια πολιτική.

No comments: