Thursday

Έπεσαν στο κενό οι συνομιλίες Ρωσίας και Γεωργίας στην Γενεύη


Σε κατάρρευση οδηγήθηκε η πρώτη απόπειρα για συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, που διοργανώθηκε στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ, σχετικά με την επίλυση της κρίσης στον Καύκασο, δήλωσαν γεωργιανοί αξιωματούχοι.



Η γεωργιανή πλευρά υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν προσήλθαν καν στην συνάντηση προδιαγράφοντας έτσι την πορεία τους. Η ρωσική πλευρά δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα.

Η συνάντηση στη Γενεύη επρόκειτο να είναι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών που βρέθηκαν σε ένοπλη ρήξη στο γεωργιανό έδαφος, μετά την ανακωχή που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. Σημείο αιχμής μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε ακόμη και το τυπικό της συνάντησης, εφόσον η Ρωσία είχε πιέσει για την παράσταση στις συνομιλίες εκπροσώπων από την Ν. Οσετία και την Αμπχαζία – περιοχές που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία και την ανεξαρτησία των οποίων η Μόσχα έχει αναγνωρίσει-. Την παρουσία αυτή αρνήθηκε η γεωργιανή πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμπχαζίας Σεργκέι Τσάμπα δήλωσε: "στη Γενεύη έγιναν δύο συναντήσεις: μία μεταξύ Ρώσων και Αμπχάζιων και μία άλλη μεταξύ Γεωργιανών".

Πάντως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης ήταν «μόνο η αρχή» και ότι «χρειάζεται υπομονή καθώς η επίλυση της κρίσης θα πάρει κάποιο διάστημα».

Σε μια άλλη εξέλιξη το Διεθνές Δικαστήριο ζήτησε από τη Γεωργία και τη Ρωσία να προστατεύσουν τους πληθυσμούς εντός των γεωγραφικών τους ορίων από άνιση μεταχείριση με βάση την εθνότητά τους στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας. Ως απάντηση η Γεωργία πρότεινε στο Δικαστήριο να ζητήσει από τη Ρωσία να προστατεύσει τους Γεωργιανούς, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απάντησε ότι όλοι οι πολίτες στις περιοχές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακρίσεων.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Γεωργία σε μια διαδικασία που παρακολουθήθηκε από ευρωπαίους παρατηρητές, αλλά διατηρεί ακόμη 8.000 ρώσους στρατιώτες στις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές.

No comments: