Saturday

Το αναθεωρημένο σχέδιο του Πόλσον πήρε το πράσινο φώς για την υλοποίησή του



Η απόφαση ελήφθη με 263 ψήφους υπέρ και 171 κατά. Έτσι τώρα το αναθεωρημένο σχέδιο του Πόλσον πήρε το πράσινο φώς για την υλοποίησή του. Είναι η δεύτερη ψηφοφορία μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση του σχεδίου με την πρώτη ψηφοφορία της Δευτέρας να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Το σχέδιο εγκρίθηκε την Τετάρτη στη Γερουσία, όπου έγιναν και ορισμένες αλλαγές, που θα επέτρεπαν στους βουλευτές που είχαν καταψηφίσει να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Συγκεκριμένα, στο αρχικό σχέδιο προστέθηκαν φοροαπαλλαγές ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις. Επίσης το ποσό των καταθέσεων που θα εγγυηθεί η αμερικανική κυβέρνηση ανέβηκε από τα 100.000 δολάρια στα 250.000.

Το πακέτο θα διατεθεί για να αγοράσει ομόλογα των εταιρειών της Wall Street που βρίσκονται σε κίνδυνο. Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου και καθώς η έγκριση φαινόταν να υπερισχύει ως προοπτική ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές αγορές, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο μέχρι και 200 μονάδων την Παρασκευή.

Την απόφαση της Βουλής χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους και δεσμεύτηκε να προχωρήσει γρήγορα στην επικύρωση του σχεδίου, ενώ τόνισε ότι η έγκριση ήταν ζωτικής σημασίας, ώστε να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να επιβιώσει από την «οικονομική καταιγίδα». «Ενωθήκαμε και δράσαμε με τόλμη για να αποτρέψουμε μια κρίση στη Wall Street που κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε όλη την αμερικανική οικονομία» δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

Την ικανοποίησή και την ευγνωμοσύνη του για την έγκριση από τους νομοθέτες του σχεδίου διάσωσης εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον «Θα ενεργήσουμε γρήγορα για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα που περιλαμβάνει».

Χαιρέτισε η Κομισιόν

«Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και εκφράζουμε την ελπίδα ότι το σχέδιο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές» δήλωσε η από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες.


No comments: