Monday

Το θρίλερ της ονομασίας των σκοπίων...




Τρεις ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η ηγεσία των Σκοπίων διατηρεί αρνητική στάση. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει βέτο αν δεν υπάρξει λύση.

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ. Είναι πιθανόν να υπάρξει παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς στον Κώστα Καραμανλή. Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Ντάνιελ Φρηντ, ο οποίος ζήτησε πρόσφατα σε επιτροπή της Γερουσίας, να μην αποτελέσει το θέμα της ονομασίας εμπόδιο, στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου παραπονέθηκε στον αμερικανό πρέσβη για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ για το θέμα των Σκοπίων. Επίσης, προγραμματίστηκε για την Τρίτη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επανέλαβε ότι "μή λύση σημαίνει μή πρόσκληση". Σχολιάζοντας τις αφίσες στους δρόμους των Σκοπίων που απεικονίζουν την ελληνική σημαία με σβάστικα, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε «οι προκλήσεις και οι εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος. Αντιθέτως επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση».

«Προσβλητική για τους Έλληνες και όσους υπέφεραν από το φασισμό» χαρακτηρίζει ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ την αφίσα με τη σβάστικα που αναρτήθηκε στα Σκόπια. Και χαιρετίζει τις «επίσημες δηλώσεις από τα Σκόπια, που αποσυνδέουν την κυβέρνηση από τέτοια δημόσια εκτεθειμένα σύμβολα ή ρητορική».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, καταδίκασε την προκλητική αφίσα λέγοντας ότι "πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατυχές γεγονός, το οποίο συμβαίνει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως είναι η ανάρτηση αφισών που προσβάλλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, να αμαυρώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών".

Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα υποβάλλει νέα πρόταση, ενώ εκφράζει παράπονα διότι Ελλάδα και Σκόπια δεν του απάντησαν επισήμως στην τελευταία πρόταση.

Τα χρονικά πλέον περιθώρια είναι ασφυκτικά και το υπουργείο Εξωτερικών μελετά τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην περίπτωση άσκησης βέτο και με δεδομένη την αντίδραση των ΗΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να διακοπεί η διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ η Αθήνα αναμένει προκλητική στάση από τη γειτονική χώρα, ακόμα και επαναφορά του αστεριού της Βεργίνας στη σημαία της χώρας.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας των Σκοπίων, η Αθήνα ζητεί την αναβολής της πρόσκλησης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με ταυτόχρονη έναρξη νέου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.


Saturday

Γιατί καίγονται οι ΗΠΑ για τα Σκόπια;....Το Camp Bondsteel


Γράφει ο politis-gr


Camp Bondsteel.....«Μεγάλη Κυρία» στο Κόσοβο



Kυκλοφορεί ως αστείο μεταξύ των αμερικάνων στρατιωτών που συμμετέχουν στις «ειρηνευτικές δυνάμεις» στα Βαλκάνια:

– Ποια είναι τα δύο πράγματα που μπορεί να δει κανείς από το Διάστημα;

– Το ένα είναι το Σινικό Tείχος. Το δεύτερο είναι το Camp Bondsteel.

Το Camp Bondsteel είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Βρίσκεται στο Κόσοβο. Για την ακρίβεια καταλαμβάνει εκτάσεις στα εδάφη τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της ΠΓΔΜ, παρ’ ότι τα σύνορα των δύο προτεκτοράτων δεν είναι οριοθετημένα. Άλλωστε οι αμερικάνοι δεν έλαβαν υπόψη τα σύνορα όταν σχεδίασαν την τεράστια αυτή βάση. Η τοποθεσία επιλέχθηκε με βάση τους σχεδιασμούς των κρίσιμης σημασίας ενεργειακών δρόμων που ήδη, πριν από το 1992, είχαν χαραχτεί στους χάρτες των μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών και του Πενταγώνου.

Το Camp Bondsteel οικοδομήθηκε για να προστατεύει τον αμερικάνικων συμφερόντων διαβαλκανικό αγωγό AMBO (Albania, Macedonia, Bulgaria Oil). Μια και μιλάμε όμως για συμφέροντα, ωμά οικονομικά συμφέροντα, ας συγκρατήσουμε δύο ονόματα εταιρειών: της Halliburton και της θυγατρικής της Brown & Root Services. Η μεν πρώτη ηγείται του κονσόρτσιουμ του αγωγού AMBO, η δε δεύτερη οικοδόμησε και παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στο κολοσσιαίο Camp Bondsteel.


Στα σερβικά ερείπια

Ο «πρίγκιπας του σκότους», όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, υπήρξε, μέχρι να ενδυθεί το φράκο του πολιτικού, «βασικός μέτοχος» της Halliburton. Για να μη ξεχνιόμαστε…

Τον Ιούνιο του 1999, ως αποτέλεσμα των βάρβαρων και ισοπεδωτικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο στρατός των ΗΠΑ «απαλλοτρίωσε» περί τα 10.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης, κοντά στο νοτιοανατολικό Κόσοβο, στην πόλη Ουρόσεβατς, επάνω στα αδιευκρίνιστα σύνορα με την ΠΓΔΜ, και άρχισε την κατασκευή του στρατοπέδου.

Το Camp Bondsteel σήμερα αποκαλείται από τους αμερικάνους «Grand Dame» (Μεγάλη Κυρία), ετοιμάστηκε μέσα σε τρία χρόνια, εκτείνεται και στις δύο πλευρές των υποτιθέμενων συνόρων με την ΠΓΔΜ και εξυπηρετεί περισσότερους από 7.000 στρατιώτες, δηλαδή τα τρία τέταρτα του συνόλου της δύναμης που διατηρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Το οδικό δίκτυο μέσα στο στρατόπεδο ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα, που οδηγούν στα περισσότερα από 300 κτίρια. Το στρατόπεδο είναι τόσο μεγάλο, ώστε χωρίζεται σε κεντρική, μέση και έξω περιοχή. Υπάρχουν υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπως και κλειστές αίθουσες για σπορ που είναι προσβάσιμες 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχουν επίσης εκκλησία, βιβλιοθήκη, αλλά και το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο της Ευρώπης!

Σε αυτό το στρατόπεδο, ανάμεσα στα άλλα, σταθμεύουν 55 ελικόπτερα Black Hawk και Apache. Αν και δεν δημιουργήθηκε διάδρομος προσγείωσης αεροσκαφών, ο χώρος επιλέχθηκε επειδή ακριβώς έχει τη δυνατότητα επέκτασης και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πολύ σύντομα θα μεταφερθεί εκεί η αμερικάνικη αεροπορική δύναμη που σταθμεύει στο Αβιάνο της Ιταλίας. Πέριξ του Camp Bondsteel ο αμερικάνικος στρατός ελέγχει 350 χιλιόμετρα δρόμων και 75 γέφυρες. Όλα αυτά γίνονται με τη δημιουργία φυλακίων και με επίγειες και εναέριες περιπολίες.


Μια πόλη - κράτος!

Την εργολαβία της κατασκευής ανέλαβε η Brown & Root Services Corporation. Για την κατασκευή δούλεψαν 24 ώρες το 24ωρο επί τρία χρόνια πάνω από 1.000 αμερικάνοι μηχανικοί και περισσότεροι από 7.000 αλβανοί εργάτες.

Σήμερα η Brown & Root Services εξασφαλίζει τη λειτουργία του στρατοπέδου. Φροντίζει για την παροχή 600.000 γαλονιών νερού τη μέρα και ηλεκτρισμού για τις ανάγκες μιας πόλης 25.000 κατοίκων. Φροντίζει για τη λειτουργία 1.200 πλυντηρίων ημερησίως, καθώς και για την παρασκευή 18.000 γευμάτων. Το προσωπικό που απασχολεί η Brown & Root Services ξεπερνά τα 10.000 άτομα και είναι κυρίως αλβανοί, οι οποίοι, για να… «αποφευχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις» στην οικονομία της περιοχής, αμείβονται με 2 δολάρια την ώρα.

Όπως λένε οι ίδιοι οι αμερικάνοι που βρίσκονται στην περιοχή, η εχθρότητα που αντιμετωπίζουν οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός πως το Camp Bondsteel φαντάζει ως μια περιοχή η οποία βρίσκεται 100 χρόνια μπροστά από τον χώρο που την περιτριγυρίζει. Ο τόπος γύρω από το στρατόπεδο είναι πάμπτωχος με τον δείκτη της ανεργίας να φτάνει το 80%.

Τι γυρεύει μια τέτοια στρατιωτική εγκατάσταση μέσα σε μια περιοχή που «βρίσκεται 100 χρόνια πίσω»; Ας επισημάνουμε δύο αναφορές της «Ουάσιγκτον Ποστ» για το Camp Bondsteel:

* Είναι ένα φανερό σημάδι ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μείζονες δεσμεύσεις στην περιοχή και σχεδιάζουν να παραμείνουν επί μακρόν. * Η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει τις ΗΠΑ να έχουν βάσεις και ελευθερία πτήσεων πάνω από τα Βαλκάνια για να μπορούν να προστατεύσουν το πετρέλαιο της Κασπίας.


«Μακεδονία» για ασφαλή ενέργεια…

Η αμερικάνικη Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης (*S Trade & Development Agency – TDA) χρηματοδότησε τις μελέτες βιωσιμότητας και τεχνολογικών απαιτήσεων της εταιρείας AMBO, που, ας σημειωθεί, έχει έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο πετρελαιαγωγός της AMBO, προϋπολογισμού 1,5 δισ. δολαρίων, αξιολογείται ως ένας από τους σημαντικότερους, από στρατηγική άποψη, αγωγούς, καθώς υπό αυστηρό αμερικάνικο στρατιωτικό έλεγχο μπορεί να συνδέσει τις αγορές της Ευρώπης με το πετρέλαιο της Κασπίας. Ακόμη και στην περίπτωση που μέσα στον αγωγό θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο, αυτό θα οδεύει προς τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η Ουάσιγκτον.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς γιατί ανάμεσα στους χρηματοδότες της AMBO εξέχουσα θέση κατέχουν οι EXXON - Mobil και Chevron. Πολύ περισσότερο κατανοεί γιατί η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να έχει τουλάχιστον το 51% από τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όποτε αυτός κατασκευαστεί, ακόμη κι αν το υπόλοιπο 49% βρεθεί στα χέρια εταιρειών συμφερόντων ΗΠΑ.

Τελειώνοντας αξίζει να υπενθυμίσουμε όσα είχε πει ο βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, που με το «καπέλο» του ΝΑΤΟ βρισκόταν στην ΠΓΔΜ όταν η συμμαχία βομβάρδιζε τη Σερβία: ''Είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα στη «Μακεδονία» και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να παραμείνουμε εδώ (το ΝΑΤΟ) για πολύ καιρό έτσι ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων που θα διασχίσουν τη χώρα…''


Πηγή ‘Το Ποντίκι’

Γιατί καίγονται οι ΗΠΑ για τα Σκόπια;


Γιατί καίγονται οι ΗΠΑ για τα Σκόπια;

Αυτή είναι η αλήθεια!


Γράφει ο
politis-gr


Κάποιοι χιουμορίστες υποστηρίζουν ότι μόνο δύο είναι, τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που διακρίνονται από το Διάστημα: το Σινικό Τείχος και το Camp Bondsteel.
Το Σινικό Τείχος όλοι το γνωρίζουμε ,το Camp Bondsteel όμως πολλοί λίγοι.
Είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόσμο και βρίσκεται ακριβώς ...δίπλα μας. Στο Κόσσοβο!!
H εταιρεία Halliburton (που ως γνωστό διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Dick Cheney, μέχρι το 2000 ) κατασκεύασε το Camp Bondsteel (μέσω θυγατρικών), και το «συντηρεί» χάρη σε ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια που υπέγραψε ποτέ το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Η Halliburton όμως δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και σε πλήθος έργων, με κύριο την μελέτη κατασκευής του ενεργειακού αγωγού ΑΜΒΟ, που... "συνέπεσε" να διέρχεται από την περιοχή της βάσης και θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Μπουργκάς στην Αυλώνα.
Στην ουσία δηλαδή καθιστά τις ΗΠΑ ρυθμιστές της "κάνουλας"... στο ρωσικό πετρέλαιο .
Οι ιθύνοντες της κυβέρνησης Bush γίνονται ιδιαίτερα πιεστικοί για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα στην περιοχή , αφού αναμένεται να χάσουν την εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2008 και φοβούνται τις οικονομικές ...αλλαγές από τους "χορηγούς" των Δημοκρατικών .
Αυτοί καίγονται λοιπόν και όχι εμείς. Εάν θέλουν έχει καλώς , εάν όχι ...Veto !!!


Σε Κόσοβο - Σκόπια η μεγαλύτερη στον κόσμο βάση των ΗΠΑ

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ έκαναν πολέμους ή επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στο Ιράκ, τη Σομαλία, τη Σερβία και το Αφγανιστάν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναζήτησαν διάφορες δικαιολογίες και προβλήθηκαν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», «τερματισμός βίας», «αποκατάσταση δημοκρατίας», «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «αντιμετώπιση κινδύνων από όπλα μαζικής καταστροφής». Ύστερα από κάθε τέτοια στρατιωτική επιχείρηση η συζήτηση στρεφόταν στο ποια «σκοτεινή δύναμη» θα ήταν ο επόμενος στόχος. Ελάχιστη προσοχή δινόταν στο τι άφηναν πίσω τους. Με αυτόν τον τρόπο διέφευγε την προσοχή το προφανές: Αυτό που έμενε πίσω από κάθε στρατιωτική κινητοποίηση της υπερδύναμης ήταν στρατιωτικές βάσεις. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η μόνη στρατιωτική υπερδύναμη είχε να αντιμετωπίσει στο οικονομικό επίπεδο δύο πανίσχυρους ανταγωνιστές: την Ε.Ε. και τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και κυρίως η Κίνα.

Για να κατοχυρώσει τα κεκτημένα της νίκης στον Ψυχρό Πόλεμο η Ουάσιγκτον επέλεξε να αξιοποιήσει το μέγιστο πλεονέκτημά της. Τη στρατιωτική της ισχύ. Μέσω αυτής της ισχύος μπορούσε να εδραιώσει τη θέση της στην Ευρασία και να διασφαλίσει την παγκόσμια ηγεμονία της.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτέλεσε την «ειρηνική» διαδικασία για την οικοδόμηση στρατιωτικών βάσεων σε κρίσιμες περιοχές της Ευρασίας. Όπου αυτή η διαδικασία δεν ήταν εφικτή, η «πολιτική» συνεχιζόταν με άλλα μέσα. Τον πόλεμο.

Πρώτος πόλεμος στον Κόλπο


Παρά τις διαβεβαιώσεις στους άραβες συμμάχους τους, οι αμερικάνοι δεν έφυγαν από τον Κόλπο μετά τον πρώτο πόλεμο. Ενδεχομένως ο Σαντάμ δεν εκθρονίστηκε το 1991 μόνο και μόνο για να παγιωθεί η αμερικάνικη στρατιωτική εγκατάσταση στην αραβική χερσόνησο. Ως αποτέλεσμα του πρώτου εκείνου πολέμου οι ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στρατιωτικά στις εξής χώρες:

* Σαουδική Αραβία,

* Κουβέιτ,

* Μπαχρέιν,

* Κατάρ,

* Ομάν,

* και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με τον τρόπο αυτόν οι ΗΠΑ πήραν απολύτως στα χέρια τους τον έλεγχο μιας πετρελαιοφόρου περιοχής, από την οποία νωρίς τη δεκαετία του 1970 είχε εκδιωχθεί η Βρετανία. Όπως συνόψισε τα αποτελέσματα του πρώτου πολέμου στον Κόλπο ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, «οι ΗΠΑ από εδώ και πέρα ελέγχουν τα ενεργειακά εφόδια των ευρωπαϊκών και ασιατικών οικονομικών δυνάμεων».


Στα γιουγκοσλαβικά απομεινάρια

Η αμερικάνικη επέμβαση στη Βοσνία (1995) και το Κόσοβο (1999) προβλήθηκε ως δημοκρατική - ανθρωπιστική αντίδραση στην πολιτική εθνοκάθαρσης, για την οποία κατηγορήθηκε το σερβικό καθεστώς υπό τον Μιλόσεβιτς. Η αμερικάνικη στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, όμως, είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων σε:

* Ουγγαρία,

* Αλβανία,

* ΠΓΔΜ,

* Βοσνία,

* και Κόσοβο (Camp Bondsteel).

Παρεπόμενο των μεταπολεμικών ρυθμίσεων ήταν τα βήματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι ήδη μέλη της συμμαχίας και οι ΗΠΑ με βάσεις που εγκατέστησε στις δύο χώρες (Κοστάντζα, Μπουργκάς) βρέχουν τα πόδια τους στη Μαύρη Θάλασσα.


Στα χνάρια του Οσάμα

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι αμερικάνικες δυνάμεις κινήθηκαν αστραπιαία κατά του Αφγανιστάν προκειμένου να συλλάβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πέραν των προσχημάτων, όμως, οι αμερικάνοι εγκαταστάθηκαν στρατιωτικά σε μια χώρα που συνδέει νότια, κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή.

Παρεμπιπτόντως είναι η χώρα που ο αμερικάνικος πετρελαϊκός κολοσσός *nocal σχεδιάζει να δημιουργήσει αγωγό για μεταφορά πετρελαίου από την Κασπία στον Ινδικό Ωκεανό ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο τον εφοδιασμό σε ενέργεια των χωρών της ανατολικής Ασίας. Επιπροσθέτως, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, οι αμερικάνοι εγκαταστάθηκαν στρατιωτικά στο υπογάστριο της Ρωσίας:

* Ουζμπεκιστάν,

* Κιργιστάν,

* Τατζικιστάν,

* Πακιστάν.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, λοιπόν, μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ, με το «καλό ή με το ζόρι», έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν στρατιωτικά προγεφυρώματα στον «μέσο χώρο» που βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη από τα δυτικά, τη Ρωσία από τον Βορρά και την Κίνα από ανατολικά. Η «πρακτική αξία» αυτής της σφαίρας επιρροής είναι ότι δίνει στην Ουάσιγκτον πλεονέκτημα στην προσπάθειά της να ελέγξει τις ενεργειακές προμήθειες των οικονομικών της ανταγωνιστών, δηλαδή της Ε.Ε. και των χωρών της ανατολικής Ασίας (Κίνα).

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό παρακολουθεί τη λογική του Zoltan Grossman, καθηγητή στο University of Wisconsin - Madison, όπως αναπτύσσεται σε μια μεγάλη σειρά άρθρων και βιβλίων του).

Friday

Στις φυλακές του Κορυδαλλού ο εργατολόγος




Στις φυλακές του Κορυδαλλού μεταφέρθηκε την Παρασκευή (28/3) ο εργατολόγος που εμπλέκεται στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

Ο εργατολόγος κατηγορείται για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Το βράδυ της Τετάρτης κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, μετά τη μαραθώνια απολογία του.

Οι συνήγοροι του εργατολόγου αναμένεται να καταθέσουν σύντομα αίτηση αποφυλάκισης.

Την Τετάρτη ο εργατολόγος κατέθετε επί 12 ώρες. Αφότου ολοκληρώθηκε η απολογία του ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν ομοφώνως να τον κρίνουν προφυλακιστέο.

Οι συνήγοροί του εργατολόγου Νίκος Μαυρομάτης και Γιάννης Κότσιος είπαν: «Ο βαρέως ασθενών εντολέας μας κρίθηκε αδίκως προσωρινά κρατούμενος. Θυσιάστηκε ως Ιφιγένεια προκειμένου να άρει τις αμαρτίες τρίτων για τις οποίες δεν έχει ευθύνη. Επειδή, όμως, συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη θα συνεχίσει την προσπάθειά του γιατί είναι αθώος. Κατέθεσε την αλήθεια διότι αυτή είναι ο μόνος σύμμαχός του, καθώς δεν μετείχε, ούτε μετέχει σε θολές συμφωνίες, ούτε προσπάθησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια και την κοινή λογική όπως ήδη έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση».

Οι δικηγόροι ερωτήθηκαν για το τι υποστηρίζει ο εργατολόγος αναφορικά με την απόπειρα εκβίασης. Η απάντηση τους ήταν ότι ο εντολέας τους είναι αθώος.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν επίσης ότι ο εργατολόγος ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την ύπαρξη κασέτας κατά την επίσκεψή του μαζί με την 35χρονη στην εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα", χωρίς να γνωρίζει τι είδους υλικό έχει στην κατοχή της.

Πρόταση Μομφής.... Πράξη εντυπωσιασμού


Γράφει ο: sharpshooter




Σήμερα αναμένεται στην Βουλή να καταψηφιστεί από την κυβέρνηση η πρόταση μομφής που υπέβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μέχρι τα μεσάνυχτα οι βουλευτές της Κυβέρνησης θα απορρίψουν με την ψήφο τους το εν λόγω εγχείρημα της αντιπολίτευσης.
Σκέφτομαι λόγους για τους οποίους έγινε η εν λόγω κίνηση από τον Γεώργιο Παπανδρέου και κάπου δεν υπάρχει μια συνέχεια στην σκέψη. Ήξερε απ' την αρχή την κατάληξη της συγκεκριμένης πρόταση μομφής που κατέθεσε όπως και την προηγούμενης που είχε καταθέσει άλλωστε.
Ποιος ο σκοπός αυτής της κίνησης; Ο εντυπωσιασμός; Να καθυστερήσει να ψηφισθεί το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό για μερικές μέρες στη Βουλή; Για να πούμε όλοι...το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ;
Μάλλον ένα κράμα των όσων με προβλημάτισαν. Κάτι η κίνηση εντυπωσιασμού, κάτι το Νομοσχέδιο που έχει δυσαρεστήσει πολλούς, κάτι ότι πρέπει και εμείς να αρχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες μιας και νιώθουμε την ανάσα του Τσίπρα πίσω μας, κάτι και η ενότητα που δεν έχουμε και βρήκαμε ευκαιρία να την προβάλουμε, μας κάνουν πρόταση μομφής..

Καλά εμείς όλοι περιμέναμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ για να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας της Κυβερνητικής Πολιτικής; Αυτό το καταθέτει ο Έλληνας κάθε μέρα στη δουλεία του, στους δρόμους, στα καφενεία, στις πλατείες.. Μια πρόταση δυσπιστίας των πολιτών που αναθερμαίνοντας την, με το καιρό, μπορεί κάτι να αλλάξει.. Γιατί από την πρόταση μομφής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ...πολύ φασαρία για το τίποτα...

Thursday

Συνάντηση Καραμανλή - Μπαρόζο



Συνάντησηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.Με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον κ. Μπαρόζο συζήτησε το θέμα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το θέμα των δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την ενταξιακή προοπτική τους, παράλληλα όμως με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών» σημείωσε ο Κ. Καραμανλής.

Ο κ. Μπαρόζο αναφερόμενος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 χώρες στην ΕΕ και 27 πολιτικές αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Χρειάζεται μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης».

Ανεξάρτητο Κόσοβο εντός μιας…Μεγάλης Αλβανίας;

Από: www.cere.gr

Ανεξάρτητο Κόσοβο εντός μιας…Μεγάλης Αλβανίας;


Δικαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα
άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, σε ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογα μειονοτικά
προβλήματα. Πρώτο θύμα των αλυσιδωτών εξελίξεων είναι η κυβέρνηση της Σερβίας
υπό τον Voislav Kostunitsa, που υπέβαλε την παραίτησή της, με αφορμή την
ενδοκυβερνητική διαμάχη μεταξύ εθνικιστών και φιλοευρωπαϊστών για τις σχέσεις
Βελιγραδίου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού στη Σερβία είχε ήδη αρχίσει με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τη διαφορετική αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης «απώλειας» από τους εταίρους που τον αποτελούσαν. Οι εθνικιστές του Kostunitsa επεδίωξαν, εξαρχής, ρήξη των σχέσεων με όσες χώρες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και πάγωμα της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ε.Ε. Στις επιλογές αυτές αντιτίθενται οι μετριοπαθέστεροι υποστηρικτές του δυτικόφιλου προέδρου Boris Tadic. Ο V. Kostunitsa δήλωσε ανοιχτά ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τους φιλοευρωπαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αποχώρησε από τον κυβερνώντα συνασπισμό. Βάσει του σερβικού Συντάγματος, ο πρόεδρος της δημοκρατίας υποχρεούται να εκδώσει εντός 72 ωρών διάταγμα, βάσει πρότασης της κυβέρνησης, για τη διάλυση της βουλής ή να ενημερώσει την κυβέρνηση και το λαό εάν δεν αποδέχεται την πρόταση.
Έτσι, ο πρόεδρος Tadic έκανε δεκτό το αίτημα του Υπουργικού Συμβουλίου και οι
προεδρικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 11 Μαίου, μαζί με τις
δημοτικές, θα κρίνουν εν πολλοίς αν η Σερβία θα συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία
προς την Ε.Ε. ή αν θα επιστρέψει στον απομονωτισμό της δεκαετίας του 1990.
Τα επιτελεία των κομμάτων δεν περίμεναν την επίσημη ανακοίνωση για τη διεξαγωγή εκλογών και άρχισαν πυρετώδεις διεργασίες για τη σύναψη προεκλογικών
συμμαχιών. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί επίσημα η συνεργασία του
ημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS), του οποίου ηγείται ο Kostunitsa, με το
κόμμα «Νέα Σερβία» (NS) του υπουργού Ανάπτυξης Velimir Ilic. Το ημοκρατικό
Κόμμα (DS) του προέδρου B.Tadic προσπαθεί να προσεγγίσει το G-17 του οποίου
ηγείται ο Mlatzan Dinkic, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την
Ένωση Σοσιαλδημοκρατών Βοϊβοντίνας (LSDV) και το ημοκρατικό Κόμμα του
Sandzak (SDP), που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα. Ο V.Kostunitsa
κάλεσε το σερβικό λαό να επαναβεβαιώσει με την ψήφο του ότι η Σερβία θα
συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία, μόνο με το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της,
ενώ ο Tadic δήλωσε ότι οι προσπάθειες διαχωρισμού των Σέρβων σε πατριώτες και
προδότες για το Κόσοβο θα ανατραπούν στις εκλογές. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν
ενταχθούμε στην Ε.Ε, τότε μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το παράνομο
κράτος, το Κόσοβο, δε θα γίνει ποτέ μέλος της». O εθνικιστής αντιπρόεδρος του
Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Tomislav Nikolic, άφησε ανοιχτό το
ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ημοκρατικό Κόμμα του Kostunitsa.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως θεωρεί ότι το κόμμα του θα μπορέσει να σχηματίσει
αυτόνομη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αλλά εάν αποτύχει, θα μπορούσε να
σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με αυτούς που θεωρούν το Κόσοβο
αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν πρελούδιο για παρόμοιες εξελίξεις και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Αλβανικές πιέσεις, για να αναγνωρίσει το Κόσοβο, δέχεται και η κυβέρνηση της ΠΓΜ. Εν τω μεταξύ το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου, προοιωνίζει ραγδαίες εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, ακόμα και πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Εν μέσω της κορύφωσης της διένεξης με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Gruevski ανακίνησαν ακανθώδη ζητήματα, όπως την άμεση αναγνώριση του Κοσόβου, την κατοχύρωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους, την αποκατάσταση των πολεμιστών του UCK κ.ά., απειλώντας με αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό, γεγονός το οποίο τελικά έπραξαν την προηγούμενη Πέμπτη.

Εκτίμηση


Η διαδικασία για την εδραίωση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου φαίνεται πως θα
είναι αργή και επίπονη, ενώ κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτή επήλθε (όχι στη βάση
των ήδη υπαρχόντων διεθνών κανόνων, αλλά στη βάση του ότι μόνο η αφοσίωση στον
ισχυρό μπορεί να εκπληρώσει αποσχιστικές επιθυμίες), αναμφίβολα, ενθαρρύνει τον
αλυτρωτισμό των καταπιεσμένων αλβανικών μειονοτήτων. Η αλβανική κοινότητα της ΠΓΔΜ αποτελεί το 30-35% του πληθυσμού, αναλογιζόμενοι ωστόσο τις δημογραφικές
«τάσεις» των μουσουλμάνων, σε μία το πολύ δύο δεκαετίες πιθανότα θα αποτελεί
πλειοψηφία και κατά συνέπεια, ισχυρότατο μοχλό πίεσης.
Το αλβανικό στοιχείο στην
περιοχή λειτουργεί, έτσι κι αλλιώς, πιεστικά υποχρεώνοντας τη σλαβική πολιτική ηγεσίανα «βιαστεί», ώστε να οδηγηθεί το εύθραυστο, από πολλές απόψεις, κράτος σε περιβάλλοντα που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του, όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. Την περασμένη δεκαετία υπήρχε η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας, τώρα αναβιώνει η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας (που πρωτοδιατυπώθηκε το 1878 στο Program of the
League of Prizren) που δεν πηγάζει από θρησκευτικούς λόγους αλλά από το ιδιαίτερα
έντονο αίσθημα εθνικής ταυτότητας που διατηρεί το αλβανικό στοιχείο στο συνολό του.

Αν η διεθνής κοινότητα δε χαράξει μια κόκκινη γραμμή έναντι του αλβανικού
εθνικισμού, θα έχουμε νέα φαινόμενα εξτρεμισμού. Όσο δε λαμβάνουν τα σωστά
μηνύματα, οι αλβανοί εξτρεμιστές θα αποθρασύνονται, καθιστώντας ακόμα πιο
μακρινή και ουτοπική τη σταθερότητα, ανάπτυξη και ομαλή ευρωπαϊκή ενσωμάτωση
της ευρύτερης περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, τουλάχιστον για όσο δεν
κατοχυρώνουν τα συμφέροντα τους.

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση Νίμιτς


Η κυβέρνηση δια της υπουργού Εξωτερικών έσπευσε να απορρίψει τη νέα πρόταση η οποία είναι: Δημοκρατία τη
ς Μακεδονίας- (Σκόπια).

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή και στη συνέχεια ξεκίνησε γύρο ενημέρωσης του προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων.


Η κ.Μπακογιάννη τόνισε: «Η νέα πρόταση Νίμιτς για το Σκοπιανό απέχει από τις ελληνικές θέσεις, τελικές λύσεις δεν υπάρχουν όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις» «αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια».

Η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά τη συνάντηση της με την κ. Μπακογιάννη η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, επομένως παραμένει ανοιχτό. Πρέπει να αναζητηθεί μία ονομασία που περιέχοντας τον όρο Μακεδονία - μακεδονικός να διασφαλίζει ότι είναι αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός».


Wednesday

Πρόταση μομφής υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής και με αιχμή το ασφαλιστικό υπέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης (26/3) ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «η Ελλάδα έξι μήνες μετά τις εκλογές είναι ανοχύρωτη, αιχμάλωτος και έρμαιο των εξελίξεων ο πολίτης».

Ο Μιχάλης Λιάπης δήλωσε: «Εδώ και τώρα να ξεκινήσει η συζήτηση, πρόκειται για τακτική εντυπωσιασμού χωρίς πολιτική ουσία, ακολουθείτε τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στον κ. Λιάπη λέγοντας: «Δεν ενδιαφερόμαστε να είμαστε ουρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γι' αυτό θα τ' ακούσετε για τρεις ημέρες».

Οπότε, αναβάλεται η ψήφιση του Ασφαλιστικού νόμου, που είχε οριστεί για την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη σύγκλιση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για πρόταση αμηχανίας: «Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να λύσει τα δικά του προβλήματα και να αντιδράσει στο γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες στον χώρο της αντιπολίτευσης έχουν ξεφύγει από τα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε: «Κάθε συλλογική πρωτοβουλία που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί χρόνος και παράταση στη συζήτηση για το ασφαλιστικό είναι θετική».

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για κούρσα ανταγονισμού: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μάχονται για το ποιος θα κλέψει τις εντυπώσεις μιας ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή ωστόσο τα δύο κόμματα δεν έχουν διαφορετική πολιτική».

Ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε «Το παιχνίδι φαίνεται να είναι σικέ», υποστηρίζοντας ότι η κίνηση Παπανδρέου εξυπηρετεί τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα ερχόταν σε δύσκολη θέση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Tuesday

Κρίσιμη συνάντηση




Κρίσιμη η νέα συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Τρίτης. Τα μηνύματα από τα Σκόπια είναι απαισιόδοξα, αντικατοπτρίζοντας και την σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Το απόγευμα της Τρίτης η πλευρά των Σκοπίων έστειλε αρνητικά μηνύματα καθώς ο Νίκολα Γκρούεφσκι: «δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος, μπορώ να είμαι ρεαλιστής. Το βέτο θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις και των δύο χωρών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σημείωσε ότι η πλευρά των Σκοπίων έχει χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, ενώ γνωστοποίησε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη διαδικασία αν η Ελλάδα θέσει βέτο.

Υπό τον πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων η συνάντηση το βράδυ της Τρίτης θεωρείται κρίσιμη. Οι διαπραγματευτές Βασιλάκης και Ντιμιτρόφ αναμένεται να συναντηθούν στην έδρα του ΟΗΕ και όχι στο γραφείο του κ. Νίμιτς στις 20.30 ώρα Ελλάδος.

Μετά τη συνάντηση, ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο ειδικός μεσολαβητής παρακάθησε σε δείπνο με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

Η κρισιμότητα της συνάντησης έγκειται στο γεγονός ότι κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας προκειμένου να εμφανιστεί πιο ευέλικτη στις θέσεις της και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, έκανε ένα «βήμα προς τα πίσω» και εξέφρασε θέση περί «λογικού συμβιβασμού». Με αυτή την άποψη εναρμονίστηκε και ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της γειτονικής χώρας.

Διπλωματικές πήγες έκαναν λόγο το τελευταίο χρονικό διάστημα για συντονισμένη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πείσει την ηγεσία της ΠΓΔΜ για λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 Απριλίου.


Friday

Σήμερα ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο

Την Παρασκευή (21/3), ψηφίζεται στο σύνολό του το επίμαχο νομοσχέδιο.


Αναφερόμενος στην εξαγωγή φοιτητών στο εξωτερικό, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι εάν διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση θα έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμο όλους εκείνους που πεισματικά αρνούνται και χωρίς λογική την αναθεώρηση του άρθρου 16.

«Ο Κώστας Καραμανλής ζει σε άλλο πλανήτη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για την ανασφάλεια των νέων.
Ωστόσο, χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν προσήλθε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι οι νέοι ξεκινούν τη ζωή τους σε χειρότερες συνθήκες από ό,τι πριν 20 χρόνια και νιώθουν ανασφάλεια ακόμη και αν έχουν δουλειά, αφού δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Ο Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε τίποτα για το ασφαλιστικό. Επέκρινε τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου ότι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε θέματα όπως το άρθρο 16 και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε άλλη όχθη από το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε, "Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο δημοκρατικά κόμματα", αναφερόμενος στο αίτημα για δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ξεκίνησε η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ



Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής (21/3), ξεκίνησε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ.

Ο κ. Χριστόφιας συνοδευόταν από: τον Επίτροπο Προεδρίας, Γιώργο Ιακώβου, και ο κ. Ταλάτ από τον σύμβουλό του, Οζντίλ Ναμί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από μία πρώτη συνάντηση μαζί με στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουν Χριστόφιας- Ταλάτ 40λεπτη συνάντηση.

Thursday

Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή


Οι αντιδράσεις από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης κορυφώνονται εν μέσω και της τελευταίας μέρας που πραγματοποιείται η συζήτηση για το ασφαλιστικό στη βουλή.

Εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο Χρήστος Παπουτσής, τόνισε:«αποδεχόμαστε τη συλλογιστική της πρότασης Αλαβάνου», την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικής σημασίας». Κάλεσε επίσης τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να «αποδεχθεί κι εκείνος την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για άμεση συνεύρεση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλ. Αλαβάνος, ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θέση που αποδέχθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο ΛΑ.Ο.Σ, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθεί και το ΚΚΕ. Επίσης ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινηθούν από κοινού ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε, Αχιλλέας Κανταρτζής, δήλωσε: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, θα υποβάλλει πρόταση για την διενέργεια δημοψηφίσματος για τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο, συμβάλλοντας στην επίτευξη του αναγκαίου, κατά το Σύνταγμα, αριθμού βουλευτών. Βεβαίως είναι γνωστό ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος εξαρτάται από την κυβερνητική πλειοψηφία και το αποτέλεσμα του δεν έχει δεσμευτικό, για την κυβέρνηση, χαρακτήρα»

Σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. τονίζει: «Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θεωρεί τα δημοψηφίσματα ως ένα ουσιώδες στοιχείο βελτίωσης και ολοκλήρωσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και έχει επανειλημμένα ζητήσει τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης της εκάστοτε Κυβέρνησης να διενεργεί Δημοψηφίσματα για όλα τα σοβαρά και κρίσιμα Εθνικά και Κοινωνικά ζητήματα. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα του Ασφαλιστικού, ζητά δημοψήφισμα»

Ονομαστική ψηφοφορία

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Την Τετάρτη διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου το οποίο υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τερματισμός της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ




Τα μεσάνυχτα ξεκινά η αποκομιδή των απορριμμάτων
, μετά την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ να σταματήσει τη συνεχιζόμενη απεργία της.

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης μετά από συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η απεργία τερματίζεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο που κάλεσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ένταση στο Υπουργείο Πολιτισμού



Ένταση σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Πολιτισμού, επί της οδού Μπουμπουλίνας. Εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου προκειμένου να κάνουν κατάληψη στο γραφείου του Μ. Λιάπη.

Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το γραφείο του υπουργού, με αίτημα να συναντηθούν μαζί του.
Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι ζητούν να μην πραγματοποιηθεί η μεταφορά του υπουργείου Πολιτισμού από το κτίριο της Μπουμπουλίνας, στο κτίριο της οδού Θηβών.

Ο υπουργός Πολιτισμού κανόνισε ραντεβού για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Διήμερο επίσημο στρατιωτικό πένθος για τον χαμό των τριών αξιωματικών

Στο πένθος βυθίστηκε η Ελλάδα, από τον τραγικό θάνατο τριών αξιωματικών και υπαξιωματικών της αεροπορίας στρατού, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη, το πρωί της Τρίτης (18/3).

Οι τρεις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, ο 33χρονος χειριστής, ο 24χρονος συγκυβερνήτης και ο 28χρονος ιπτάμενος μηχανικός, βρέθηκαν απανθρακωμένοι. Οι σωροί τους μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Εμπειρογνώμονες της αεροπορίας στρατού εξετάζουν τα συντρίμμια και παίρνουν μαρτυρίες από τους αυτόπτες μάρτυρες προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της πτώσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέχρι την πτώση του ελικοπτέρου, δεν είχε υπάρξει κάποια αναφορά από τον πιλότο για τυχόν πρόβλημα ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι στην περιοχή όπου κατέπεσε, υπήρχε πυκνή ομίχλη.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας: «Συλλυπούμαι από την καρδιά μου τις οικογένειές τους και συμμερίζομαι τον πόνο τους»,

Διήμερο επίσημο στρατιωτικό πένθος κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

O εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, δήλωσε: «δραματική, συνεχή επιδείνωση της επιχειρησιακής κατάστασης της Αεροπορίας Στρατού, για τις διώξεις και την αθρόα φυγή έμπειρων στελεχών, για τις ελλείψεις ανταλλακτικών, συντήρησης και σχεδιασμού και για την εγκατάλειψη και ατελέσφορη καταπόνηση των μονάδων ελικοπτέρων».

Τα «Χιούι» είναι τα πιο παλιά στρατιωτικά ελικόπτερα, καθώς χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60 και τελευταίο δυστύχημα που είχε προκληθεί με αυτού του τύπου ελικόπτερο ήταν το 2006, με 4 νεκρούς.

Wednesday

Μεγάλη συμμετοχή απεργών στη πορεία της Τετάρτης για το Ασφαλιστικό

Στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση και με μια πορεία ακολούθησε με προορισμό τη Βουλή κορυφώθηκαν την Τετάρτη (19/3) οι εκδηλώσεις για την 24ωρη απεργία της η ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Τέτοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στη πορεία, έφτασε 100.000. Νέο ραντεβού ορίστηκε για το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η ψηφοφορία για το εν λόγω Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στη σημερινή απεργία συμμετείχαν αρκετοί κλάδοι, μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στη ΔΕΗ, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ΔΟΥ, στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στα νοσοκομεία.
Επίσης οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κλειστά, παρέμειναν όλη την ημέρα τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία. Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι, ενώ και την Πέμπτη δεν θα υπάρχει ενημέρωση στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ λόγω της παράτασης της απεργίας για 24 ακόμα ώρες.

Επίσης την Πέμπτη συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων, των καθηγητών, των δικηγόρων, των τραπεζικών υπαλλήλων, όπως και η απεργία των εργαζομένων σε Προαστιακό και ΟΣΕ.

Ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Αμαλίας καθώς εξελίχθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών βγήκε από τις γραμμές της πορείας και πέταξε δύο μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Τα ΜΑΤ απάντησαν με βόμβες κρότου λάμψης για να δεχθούν την αποδοκιμασία των συγκεντρωμένων.

Tuesday

Τραγωδία με 3 νεκρούς σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς το πρωί της Τρίτης (18/3) έπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο,με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο, και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Το ελικόπτερο τύπου «Χιούι», είχε απογειωθεί στις 10:10 από τη βάση ελικοπτέρων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και εκτελούσε προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση του Στρατού Ξηράς, όταν στις 10:38 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ και κατέπεσε φλεγόμενο στην περιοχή Βασιλούδι, της Θεσσαλονίκη, λίγα μέτρα από την παλαιά Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέχρι την πτώση του ελικοπτέρου, δεν είχε υπάρξει καμία αναφορά από τον πιλότο για τυχόν πρόβλημα ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στην περιοχή όπου κατέπεσε, υπήρχε πυκνή ομίχλη.

Απανθρακωμένοι βρέθηκαν οι τρεις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Οι σωροί τους μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι συστάθηκε επιτροπή από εμπειρογνώμονες, ώστε να ερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της πτώσης.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε: «Θέλω εκ μέρους της κυβέρνησης - το έχει κάνει, ήδη, ο κ. Β. Μεϊμαράκης -να εκφράσω τη θλίψη μας για την απώλεια της ζωής των τριών νέων μας, οι οποίοι υπηρετούσαν το ύψιστο αγαθό της πατρίδος».

Τα «Χιούι» είναι τα πιο παλιά στρατιωτικά ελικόπτερα, καθώς χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60. Το τελευταίο δυστύχημα που είχε προκληθεί με αυτού του τύπου ελικόπτερο ήταν το 2006, με 4 νεκρούς.

Συλλήψεις για τις πολύνεκρες εκρήξεις στο εργοστάσιο πυρομαχικών λίγο έξω απ' τα Τίρανα



Μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα Τίρανα
, οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν τρεις Αλβανούς την Τρίτη (18/3), με την κατηγορία ότι δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας για την καταστροφή πυρομαχικών και ραδιενεργών υλικών.

Ο λόγος για τον 42χρονο Μιχάλ Ντελιγιόργκι, διαχειριστή της αλβανικής εταιρείας «Alba demil», που είχε αναλάβει τη διαδικασία καταστροφής εκρηκτικών. Επίσης ο πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας των Τιράνων, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά.
Ο 30χρονος Ντριτάν Μιντζόλι, διευθυντής της ίδιας εταιρείας.
Και ο 55χρονος Ίλι Πινάρι, διευθυντής της εταιρείας εισαγωγών και εξαγωγών πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού «Meko».

Η αμερικανική εταιρεία «Southern Ammunition Company», που είχε αναλάβει τη διαδικασία καταστροφής στρατιωτικού υλικού, επισήμανε με ανακοίνωσε: ''Το συμβόλαιό μας με τις αλβανικές αρχές είχε λήξει τον περασμένο Δεκέμβριο και μόνη υπεύθυνη είναι η αλβανική εταιρεία «Alba demil»''.

Ξεκίνησε η συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή


Μέχρι τις 03:30 το πρωί της Τρίτης (18/3) τελείωσαν τις ομιλίες τους οι 140 βουλευτές που είχαν εγγραφεί για την συζήτηση, και μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, τελείωσε η πρώτη μέρα της συζήτησης για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά:

1. απάντησε στις κατηγορίες για διαδικασίες-εξπρές στον διάλογο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι προηγήθηκαν συναντήσεις με όλους τους φορείς και ότι η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει άμμεσες μεταρρυθμιστικές λύσεις.

2. κατηγόρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι ενώ επί 20ετία άφησε να εξελιχθεί το όλο θέμα σε ωρολογιακή βόμβα, τώρα σπεύδει εν είδει υπερασπιστή των λαϊκών αγώνων, την ώρα που η Ν.Δ. τολμά να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
«Εμείς έχουμε νωπή τη λαϊκή εντολή και ως υπεύθυνη κυβέρνηση λέμε ότι προχωρούμε και ότι αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης, εκτιμώντας ωστόσο ότι πολιτικό κόστος δεν υπάρχει, εάν κοιτάς το λαό στα μάτια».

Ο βουλευτής Αργολίδος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μανώλης:

κατέθεσε προτάσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο και αναφερόμενος στη μείωση των επικουρικών συντάξεων επισήμανε ότι είναι λάθος επιλογή η επέμβαση του κράτους, διότι εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί μελλοντικά να τις στηρίξει. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόβλεψη για σύνταξη με 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας θα πρέπει να παραμείνει.

Η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα:

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής,η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σκεφθούν καθόλου ότι κοστίζουν στο κράτος, αλλά να διεκδικήσουν την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών ρυθμίσεων, προβλέποντας ότι έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα και ασκώντας κριτική στους στους κλάδους «που μάχονται μόνο για τον εαυτούλη τους»,
«Δεν μας πείθει κανένα επιχείρημα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιό της. Είναι ψέμα, μπλόφα, αναστροφή πραγματικότητας, διότι δεν έχουμε τη λογική ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι έξοδο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Χρήστος Παπουτσής:

διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση ημέρας κοινοβουλευτικού ελέγχου για την άσκηση νομοθετικού έργου κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου, ζήτησε την απόσυρση του και προανήγγειλε την κατάργηση των ρυθμίσεων της Ν.Δ. μετά τις επόμενες εκλογές και ενδεχόμενη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κάλεσε, δε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κρύβεται πίσω από δικαστικές πράξεις.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για τυφλές ταξικές επιλογές οι οποίες είναι και «περιττές, τόσο δημοσιονομικά όσο και αναλογιστικά.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Ιωάννης Δραγασάκης, δήλωσε η κυβέρνηση ουδέποτε είχε δηλώσει ως θέσεις της, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, την αυξηση των ορίων συναξιοδότησης και την κατάργηση των ωρίμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Βαΐτσης Αποστολάτος χαρακτήρισε τον διάλογο ελάχιστο και τυπικό, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι κατά των πολλών και υπέρ των λίγων.

Monday

Ρωσία: διπλωματικοί ελιγμοί με φόντο την ανεξαρτησία του Κοσόβου


Από:
www.cere.gr



Οι φόβοι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov, πως η ανεξαρτησία του
Κοσόβου θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για αντίστοιχες κρατικές οντότητες, φαίνεται
να επαληθεύονται.
Στις 5 και 7 Μαρτίου, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία επαναδιακήρυξαν
την ανεξαρτησία τους, καλώντας τόσο τη Ρωσία όσο και τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν
το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση και πλήρη κυριαρχία επί των εδαφών τους.
Η Αμπχαζία, αναλαμβάνοντας πιο οργανωμένη δράση, απαίτησε επιτακτικά τη ρωσική βοήθεια, ώστε να σταθεί ανεξάρτητη στο διεθνές πολιτικό στερέωμα. Τα εδάφη της Αμπχαζίας αποτελούσαν επαρχία της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Μετά την πτώση του «σιδηρούντος παραπετάσματος», η Αμπχαζία διεκδίκησε την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γεωργία, γεγονός που ενέπλεξε τα δυο μέρη σε πόλεμο κατά τα έτη 1992-1993. Η
λήξη του πολέμου βρήκε τη μεν Αμπχαζία με απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και
οικονομικά εξαντλημένη, τη μεν Γεωργία να υιοθετεί μια αδιάλλακτη στάση,
αναγνωρίζοντας την Αμπχαζία μόνο ως αυτόνομη επαρχία της. pς επιστέγασμα αυτών, η
Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), με το ψήφισμα της 19ης Ιανουαρίου 1996,
αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στην Αμπχαζία για την άρνηση υιοθέτησης μιας
μετριοπαθούς στάσης στη διευθέτηση της διένεξής της με τη Γεωργία. Οι κυρώσεις αυτές
στόχευαν να πλήξουν βασικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως το εμπόριο και τις
μεταφορές.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, οι κυρώσεις εναντίον της Αμπχαζίας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, αφού η περιοχή είναι πλήρως περιθωριοποιημένη και στερείται δυνατότητας ανεξάρτητης δράσης. Στις 6 Μαρτίου, όμως, η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την άρση των μέτρων αυτών, εκδηλώνοντας την πρόθεσή της για σύναψη σχέσεων με την
αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία. Η απόφαση αυτή υπαγορεύθηκε, σύμφωνα με την επίσημη
ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, από την αλλαγή των συνθηκών που
οδήγησαν την Κοινοπολιτεία στη λήψη των περιορισμών κατά της Αμπχαζίας. Η άρση των
κυρώσεων αυτών θα διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας περισσότερο ευέλικτης στάσης της
Αμπχαζίας, ιδιαίτερα στο ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων από το διετή πόλεμο με τη
Γεωργία. Επιπλέον, το ρώσικο Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε τη συμμόρφωση της
Αμπχαζίας στις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τη Γεωργία και το δικαίωμά της να χτίσει ένα
ανεξάρτητο διοικητικό σύστημα. Τέλος, ανακοινώθηκε πως η 5ούμα θα ασχοληθεί
περαιτέρω με την ανεξαρτησία της περιοχής στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της γεωργιανής ηγεσίας στις κινήσεις της Μόσχας. Ο
Πρόεδρος Mikheil Saakashvili κατήγγειλε τη Ρωσία για αδικαιολόγητη επέμβαση στα
εσωτερικά ζητήματα της χώρας του. Η κυβέρνηση εξέφρασε φόβους για πιθανό προσεταιρισμό της Αμπχαζίας από τη Ρωσία και την εμφάνιση της δεύτερης ως «εγγυήτριας δύναμης» για την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της πρώτης. Επιπρόσθετα, η ενδεχόμενη
προσφορά στρατιωτικής βοήθειας στην Αμπχαζία θα έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των
συνθηκών για αποστρατικοποίηση της περιοχής. Τέλος, ο Γεωργιανός Πρόεδρος επεσήμανε
τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η ρωσική ενέργεια για τη σταθερότητα της
ευρύτερης περιοχής, κατηγορώντας το Κρεμλίνο για τον καιροσκοπικό χαρακτήρα των
διπλωματικών του ενεργειών.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας - Σκοπίων

Χωρίς πρόταση, αλλά με προσπάθεια σύνθεσης των θέσεων των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βιέννη ο νέος γύρος διαβουλεύσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και να επιλυθούν.

Στα Σκόπια οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο Μάθιου Νίμιτς υπέβαλε προφορικά, πρόταση για τρεις εναλλακτικές ονομασίες:

- Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

- Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας και

- Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Γνωστοποίησε ακόμα ότι δεν παρουσίασε νέες προτάσεις αλλά έγινε σύνθεση των θέσεων των δύο πλευρών για να βρεθεί λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση στην Νέα Υόρκη, όπου οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κύριοι Βασιλάκης και Ντιμιτρόφ θα παρουσιάσουν τις θέσεις των κυβερνήσεων.

Ο Μάθιου Νίμιτς πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενθαρρύνει όλες τις χώρες που μπορούν να βοηθήσουν και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Ουάσιγκτον για να λυθεί το θέμα.

Ανακοίνωση του ΟΗΕ

«ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, πραγματοποίησε σήμερα εντατικές συνομιλίες στη Βιέννη για το θέμα της ονομασίας. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι δυο βασικοί διαπραγματευτές, πρέσβεις Νίκολα Ντιμιτρόφ της ΠΓΔΜ και Αδαμάντιος Βασιλάκης της Ελλάδας».

«Ο κ. Νίμιτς εστίασε την προσοχή στις πιθανές λύσεις που μπορούν εύλογα να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό πλαίσιο και ζήτησε από τα συμβαλλόμενα μέρη να επιστρέψουν με τις θέσεις τους. Εάν υπάρχουν πιθανότητες για πρόοδο, οι περαιτέρω συζητήσεις θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Νίμιτς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει πίεση λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε: «αυτή είναι κάτι σημαντικό και για τις δύο πλευρές και για ολόκληρη την περιοχή και για τις χώρες του ΝΑΤΟ, όμως δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας και ο ίδιος είναι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών».

«προφανώς η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ δεν αποτελεί θέμα των συζητήσεων, η πολιτική κατάσταση σε μια από τις δύο πλευρές δεν εμπίπτει στο πεδίο της δικής του αρμοδιότητας».

«οι ΗΠΑ είναι μια παγκόσμια δύναμη με μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την περιοχή, με φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης επέμεινε στη θέση της Αθήνας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.

Την θέση αυτή είχε διατυπώσει την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής: «η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Σε δυσχερή θέση ο Ομπάμα


Mετά τις δηλώσεις του μαύρου πάστορα Τζερεμάια Ράιτ – πνευματικού του αφροαμερικανού γερουσιαστή του Ιλινόι – σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, το επιτελείο του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα βρίσκεται σε συναγερμό.

Σε κήρυγμά του σε εκκλησία του Σικάγο, ο Ράιτ είπε: «οι κότες της Αμερικής ήρθαν σπίτι για να κουρνιάξουν». Οι δηλώσεις αυτές αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ομπάμα που τις χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητες».

«Αποδοκιμάζω κατηγορηματικά οποιαδήποτε δήλωση υποτιμά τη μεγάλη χώρα μας ή μας χωρίζει από τους συμμάχους μaς»


Ο γερουσιαστής ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών σε εκείνο το επίμαχο κήρυγμα του αιδεσιμώτατου, ο οποίος τον πάντρεψε και βάφτισε τις κόρες του, σπεύδοντας να επισημάνει ότι απευθύνεται σε εκείνον για «πνευματική και όχι πολιτική καθοδήγηση».

Νέα δημοσκόπηση της MRB



Πτώση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, στασιμότητα στα ποσοστά του ΚΚΕ και μικρή άνοδος του ΛΑΟΣ.

Σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 5,1 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που νιώθει και πάλι την ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ.


Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 28,8%
ΠΑΣΟΚ: 23,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 17,9%
ΚΚΕ: 7%
ΛΑΟΣ: 4,7%

Σύμφωνα με τα εν λόγω ποσοστά και βάσει αναγωγής, οι πιθανές έδρες στη Βουλή είναι 139-140 για τη ΝΔ, 82-84 για το ΠΑΣΟΚ, 18-20 για το ΚΚΕ, 46-48 για το ΣΥΡΙΖΑ και 11-12 για το ΛΑΟΣ.

Το παραπάνω σημαίνει ότι η ΝΔ δεν πετυχαίνει αυτοδυναμία με συνέπεια να ξεδιπλώνεται η βεντάλια της σεναριολογίας.

Η δημοσκόπηση έθεσε στους ερωτηθέντες το ζήτημα με ερωτήματα αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση θα θέλατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία 44%, κυβέρνηση συνεργασίας 43,3%, ενώ το 2,8% επιθυμεί κυβέρνηση με ισχνή αυτοδυναμία.

Στο ερώτημα «στο τι θα προέκυπτε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή;» οι πολίτες απάντησαν: Κυβέρνηση με ισχνή αυτοδυναμία εκτιμά το 24,3%, κυβέρνηση συνεργασίας πιστεύει το 29,8% και ξανά εκλογές το 30,5%.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός:

Κ. Καραμανλής: 36,6%
Γ. Παπανδρέου: 17,2%
Αλ. Τσίπρας: 17,2%.

Ταυτότητα

Η έρευνα της MRB έγινε τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.003 ατόμων το διάστημα 12-13 Μαρτίου 2008. Της RASS έγινε τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 ατόμων το διάστημα 11-13 Μαρτίου 2008.

Sunday

Η Απόφαση του Δικαστηρίου για την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Παράνομη και καταχρηστική χαρακτήρισε την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ το Δικαστήριο. Απόφαση που εξόργισε τους εργαζομένους που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου, δεν φαίνεται να πτοεί τους απεργούς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Σύσσωμοι αποφάσισαν, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και με μεγαλύτερης διάρκειας διακοπής ρεύματος. Ενώ επισήμαναν ότι η Πολιτεία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να σταματήσουν την απεργία Επισημαίνουν πως εάν δεν ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα, τότε δεν θα εγκαταλείψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις του, όσο διάστημα και αν χρειαστεί.

Συνεχίζονται οι εκρήξεις


Δεν έχει τέλος η τραγωδία μετά την έκρηξη σε στρατόπεδο της Αλβανίας που παρέσυρε στο θάνατο 9 ανθρώπους και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 290. Το απόγευμα της Κυριακής
σημειώθηκε νέ
α έκρηξη στο ίδιο σημείο.

Εκτιμάται ότι η έκρηξη οφείλεται σε πυρομαχικά που παραμένουν στα συντρίμμια του εργοστασίου.
Την Δευτέρα προγραμματίζεται νέα αποστολή βοηθείας από την Ελλάδα προς την Αλβανία, σύμφωνα με τον ΓΕΕΘΑ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποστέλλει αεροσκάφος C 130 με ιατρικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό.

Το θετικό είναι ότι από τη νέα έκρηξη δεν υπήρχαν θύματα ή τραυματισμοί. Πάντως η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Αριθμός τραυματιών έχει μεταφερθεί σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών. Έχουν μεταφερθεί επίσης 5 τραυματίες στα Ιωάννινα σε σοβαρή κατάσταση και ακόμα 2 στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Κυριακής έφτασαν στα Τίρανα από την ΠΓΔΜ 200 δόσεις αίματος για τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Υπέρ των Ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος



"Οποιαδήποτε απόφαση παρθεί απ' την Ελληνική πλευρά για το θέμα του ονόματος με τα Σκόπια, εμείς θα την στηρίξουμε", δήλωσε Νικολά Σαρκοζί.

"Είναι γνωστό ότι οι δύο χώρες έχουμε άριστες σχέσεις, και γι' αυτό υποστηρίζουμε την Ελληνική πλευρά. Άλλωστε όπως έχω πει εδώ και έναν χρόνο οι ρίζες μου είναι από την Θεσσαλονίκη".

Με αυτά τα λόγια ο Γάλλος Πρόεδρος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των Ελληνικών θέσεων για το ζήτημα του ονόματος με τα Σκόπια. Το κλίμα ήταν άριστο και ο Σαρκοζί έστειλε σαφές μήνυμα στην άλλη πλευρά που εδώ και καιρό εμμένει στην αδιαλλαξία και στην ίδια σκληρή στάση απέναντι στις προσπάθειες εύρεσης λύσης για το θέμα αυτό.

Saturday

Σύγκρουση αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ με φορτηγό όχημα στον Πύργο



Σύγκρουση αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ με φορτηγό όχημα στον Πύργο. Ο 22χρονος οδηγός του φορτηγού παραβίασε τις μπάρες και τον φωτεινό σηματοδότη της διάβασης, θεωρώντας ότι μπορεί προλάβει το τρένο και να μεταφερθεί στην απέναντι μεριά του δρόμου. Το αποτέλεσμα ήταν οδηγός του φορτηγού να βρεί τραγικό θάνατο από την σύγκρουση και τμήμα της αμαξοστοιχία ς του ΟΣΕ να καταλήξει μέσα σε κρεοπωλείο κατάστημα. Όλα τα βαγόνια του τρένου εκτροχιάστηκαν, ενώ τραυματίστηκαν 3 άτομα από τους επιβάτες του τρένου απ' το πρώτο βαγόνι.

Απέκλεισαν Τσίπρας - Αλαβάνος την συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ


Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέκος Αλαβάνος,
την Παρασκευή στο ΣΕΦ στο ξεκίνημα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλήξη Τσίπρα, απέκλεισαν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. αναφερόμενος στην πολιτική των συμμαχιών, μετά το άνοιγμα που έκανε προς τον ΣΥΝ ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι:


«μια γενικότερη συνεργασία σε ηγετικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατη. Οι προγραμματικές θέσεις για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, την συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανασφάλιστη εργασία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την στάση απέναντι στις ΗΠΑ μας θέτουν σε διαφορετικές όχθες».

«η κοινωνία ας θέτει προκλήσεις και διλήμματα που εμείς δεν τα περιμέναμε ή τα περιμέναμε πολύ αργότερα» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Μην γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας».

Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση ταχείας και μεγάλης ανόδου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό είναι θετικό».

Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι «σήμερα μπορεί πλέον η παράταξη να μιλά για την επιδίωξη μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης με επίκεντρο την αριστερά» και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες έχουν εκτιμήσει βαθιά την αντιπολιτευτική μας στάση, παρότι μπορούμε να τη βελτιώσουμε κι άλλο. Την ουσιαστική αντίθεσή μας στη δεξιά πολιτική. Την ενωτική μας διάθεση. Την κινηματική μας διάσταση. Το άνοιγμά μας στη νέα γενιά. Την αποτελεσματικότητά μας».

«μπορούμε να μιλούμε για ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις σε άμεσα προβλήματα του λαού - ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, ανακατανομή του πλούτου, παιδεία, κοινωνικό κράτος- και θα είναι ανοικτό από τη μια στην πορεία σε ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία και από την άλλη στην συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δυνάμεις του κοινωνικού μετασχηματισμού».